-0515-442328-

donderdag 20 januari 2022

terug naar de elfstedentocht!

 

Hoe kunnen we met elkaar ervoor zorgen dat de kans op de Elfstedentocht groter wordt door ons in te zetten op de duurzame en circulaire transitie. De tijd tikt genadeloos door. We moeten en kunnen meer stappen maken. Jij kan dat, maar wij ook! En zo kunnen we samen de klimaatverandering afremmen. 

Een mooi thema waarop Friesland in heeft gezet voor de aankomende week van de circulaire economie die loopt van 7 tot en met 12 februari a.s.

Er is een mooi programma waarbij ik kan inhaken op allerhande evenementen die ik kan gaan bijwonen. Samen elf stappen vooruit staat erbij en ik vraag me af welke 11 stappen ik zal gaan nemen dit jaar binnen de circulaire economie. Zo midden in de winter hebben we juist de tijd om ons hierover te buigen. Maar elf, das best veel! Daar kom ik dan met de 11 stappen die we op onze camping in 2022 gaan maken:

1.  de libelle gracht

2.   circulair tiny house

3.    buitenkeuken

4.    plan voor meer circulair gedrag van gasten

5.    inventariseren biodiversiteit (ist situatie bepalen)

6.    plan volledig zelf opgewekte groene stroom 

7.    magazine zimpel met daarin alle verhalen over de verkoop producten

8.    nieuwe circulaire inrichting receptie

9.    wereldbollen lampen toiletgebouw

10.   verplaatsing en verbouwing sanitairpaviljoen

11.    vleermuizen nestkastjes

Zo, een hele lijst, en met een beetje geluk lukt het allemaal, en nog meer! Want het is pas gelukt, als het is gerealiseerd. En met een heel aantal zaken weten we dat we die lang niet altijd goed kunnen plannen. Er zijn zoveel zaken die impact kunnen hebben op de verschillende projecten! Impact waar we heel vaak geen invloed op hebben. Maar er zijn ook altijd weer mooie extra projecten die ons als het ware in de schoot worden geworpen. Te mooi om niet op in te gaan. Die bedenken we niet, die kruizen plots ons pad! Een mooi voorbeeld van zo'n pad door kruisend product is bv. de zeep van Marie StellaMaris. Jaren geleden mijn handen ging wassen in een hotel. Ik was blij verrast door de heerlijke geurende kwaliteitszeep. Ik wilde hier meer van weten en gelukkig konden ze mij vertellen dat het ook nog eens duurzame zeep was, van Hollandse bodem ook nog! Kort daarna hebben we die zeep ook aangeschaft voor in ons toiletgebouw.  

Dus meteen beetje geluk, hebben we volgend jaar meer dan 11 circulaire projecten kunnen afronden. Ik ben benieuwd, welke 11 circulaire stappen heb jij op de planning staan voor 2022? Laat je het ons weten? Wees welkom, de polletjes Watersportcamping Heeg.

woensdag 12 januari 2022

wij willen de katalysator zijn voor de circulaire economie, maar

 

We staan aan het begon van een tijdperk waarin we grote stappen moeten gaan maken op het gebied van duurzaamheid. We willen graag met onze camping, de katalysator zijn in de verandering op weg naar een planeet die in balans is. In plaats van de negatieve impact die we hebben op de lucht, water en grond, naar een regeneratieve, klimaat positieve balans. Waar we meer teruggeven aan de aarde, dan dat we die van haar afnemen.

De gast verwacht dat van ons meer en meer dat we hierin een radicale stap gaan maken. Toch valt dat nog niet erg mee, het valt me soms zelfs gewoon keihard tegen!

Hoewel we vorig jaar de "gouden-green key" kregen (het hoogst haalbare) zijn we zeker nog niet tevreden. Want we zijn nog niet bij die positieve impact. Neem nu het afval, we produceren nog steeds belachelijk veel afval samen met onze gasten! Neem de energie, we verbruiken nog steeds gas en ook de elektra wordt nog niet door de zon opgewekt. Neem nu het water, we verbruiken nog steeds heel veel schoon drinkwater. Ook voor in mijn ogen belachelijke zaken als het toilet doorspoelen! De biodiversiteit is aardig, maar kan nog steeds ook heel veel beter door bv. plantenbordes aan te leggen waarbij opgelet is dat er het hele jaar rond voeding voor insecten is te vinden. We willen meer mensen aan het werk, met een achterstand tot de arbeidsmarkt. Maar dat is echt maatwerk, en ze zijn niet zomaar 1, 2, 3 gevonden en geplaatst. Toch, we blijven stappen maken op al deze thema's. We blijven onze focus hierop houden. Maar als je me vraagt; "Wat zijn nu de grootste drempels die je tijdens deze transitie ervaart?" Dan is mijn antwoord: Wet en regelgeving moeten aangepast worden om echte radicale stappen te kunnen maken. Net als de financiering van alles. Willen we radicale stappen kunnen zetten, dan zitten momenteel veel wet & regels ons dwars. Net als de financiering, die kunnen we ook niet echt rond krijgen voor dit soort stappen. Mijns inziens zouden we vrijstelling moeten krijgen voor dit soort pilot projecten. En zouden partijen die belang hebben bij het kunnen testen en doormeten van de impact, en belang hebben bij een positieve impact, financieel moeten bijdragen. Dan kunnen wij hier alle stappen laten zien en beleven. Dan worden al die stappen op impact doorgemeten en wordt gedeeld hoe andere deze stappen ook kunnen maken en wat voor welke euro welke impact kan worden gecreĆ«erd. 

Maar hoe krijgen we dit voor elkaar? Heb jij een idee? Laat je het ons weten, we zijn benieuwd! De polletjes, Watersportcamping Heeg.