-0515-442328-

dinsdag 26 november 2019

innovatie door plotse ontmoetingen

Van de week hoorde ik het weer, de meeste innovaties ontstaan door plotselinge ontmoetingen. Ik graaf in mijn geheugen; "Is dat wel zo?" Ik kan niet anders dan het te beamen. Ook de meeste innovaties bij ons ontstaan door plotselinge ontmoetingen.

Tuurlijk zijn er ook heel wat innovaties ontstaan doordat ik heel bewust hiernaar opzoek was. Door bv. naar een beurs te gaan zoals de Glamping Show of de Dutch Design Week. Maar het merendeel van de innovaties bij ons op de camping vinden hun oorsprong in een toevallige ontmoeting!
Neem nu bv. de afspraak die ik komende week heb met de Beeldend Kunstenaar van het AZC. Samen met haar gaan we kijken of we een mooi project kunnen ontwikkelen waarbij onze camping gasten, vermengen met bewoners van het AZC. Hoe weten we nog niet precies. Hoe ik met haar in contact kwam? Doordat ik bij de ledenraad Belle weer even sprak. En toen dacht ze, Karin, jij moet contact opnemen met Hilda van het AZC. Zo gezegd, zo gedaan. Want als Belle dat zegt, dan moet ik dat gewoon natuurlijk doen. Als ik Belle niet tegen het lijf was gelopen, als Belle niet toevallig had gedacht van Karin en Hilda, die kunnen vast wat met elkaar. Dan hadden we nooit samen een project ontwikkeld.
Een nog onverwachter project was toen ik onze Tweeling naar hun schoolreisje bracht. Je kent dat wel, wachten tot alle leerlingen er zijn. Een vrouw van een van de mee-reizende docenten stond ongeveer naast me. Als snel wist ik wat zij deed, ze is activiteiten begeleidster in een oudere centrum. Al snel kwamen we op het idee om gebreide slingers te bestellen die Friese oma's hebben gebreid. Ter aankleding van de camping. Weer een ander voorbeeld van de laatste maanden is met Herman die ik ontmoete bij het MDK. Hij gaf een presentatie over inclusief ondernemen. Een kring van 8 ondernemers die samen werken aan hun organisatie en elkaar spiegelen en verbeteren. Het concept vond ik mooi dus dacht ik: Hoe kunnen we hier een kring ontwikkelen? Niet lang daarna zaten Herman, zijn compagnon en ik in Zwolle te bedenken hoe we dat kunnen doen.
Als ik Herman niet toevallig had gesproken na zijn presentatie, dan had ik nooit samen met hem afgesproken in Zwolle.

Ik kan zo nog wel even door gaan. Maar wat is nu de kern van dit verhaal? Ga veel naar buiten, laat je verrassen en verwonderen. Je weet nooit waar die toevallige ontmoeting op de loer voor je ligt. En eerlijk waar, met een andere, onbekende persoon, kan je vaak meer samen doen, dan dat je zo op het eerste gezicht denkt! En mocht jij nu al een ideetje hebben wat jij en ik wel samen zouden kunnen gaan doen, laat je het mij dan weten? Wees welkom, de polletjes Watersportcamping Heeg.

zondag 17 november 2019

consumeer alsof morgen niet meer bestaat

Wat zou je vandaag consumeren, als morgen niet meer zou bestaan? Een interessante stelling die ik zojuist op een van de post zag staan op Linkedin. Ik zou graag "iets" gaan doen met mijn liefste. Ons gezin, mijn baken. Misschien nog met mijn ouders, broer en zus, mijn beste vriendinnen en vrienden. Ik zou iets lekkers maken voor ze, ik zou iets moois met ze willen beleven. maar ik zou zeker geen nieuwe kleding, TV of keukenmachine gaan kopen. Waarom zou ik?

Niet eens omdat ik zo toch een kleinere footprint achter laat. Maar wat heb ik eraan om mijn tijd te besteden aan dingen kopen, die ik die laatste dag toch niet meer zou gebruiken?
Ik zou denk ik qua lekkernij maken niet perse denken aan welke ingredienten laten een lage footprint achter. Mij kennende zou het vast iets zijn met slagroom, chocolade en suiker. Dat is echt mijn guilty pleasure qua lekkernij.
Dus als ik ga consumeren alsof morgen niet meer bestaat, ga ik automatisch al heel veel verantwoordelijker consumeren! Wanneer ik dat minstens zes weken kan volhouden, dan kan ik de volgende uitdaging wel aan gaan. Bv. mijn gedrag daarna gaan toetsen op bv. energiebesparing of zoiets als geen dieren meer gebruiken zoals dat bij de melk en vleesproductie.
Ik denk dat ik met de consumptie uitdaging ook nog eens liever zou zijn voor mijn liefste. Ik heb dan niet alleen dat ik meer tijd en meer liefde zou stoppen in hen, maar tevens ook nog meer gezondheid!
Niet voor niets sluiten veel sprookjes met: En ze leefde nog lang en gelukkig. Volgens mij is dat nog steeds wat we wensen voor onze liefste, dat ze maar lang en gelukkig mogen leven.

Nu even een vraagje aan jou: "Doe je mee, de komende zes weken?" Dat is vanaf nu tot einde van het jaar zo ongeveer. Zou toch cool zijn wanneer we dan helemaal geen dingen meer kopen voor morgen? Ik ben benieuwd, en als je toch ook meedoet, met welke volgende uitdaging gaan we daarna dan aan de slag? Laat je het ons weten? Wees welkom! De polletjes Watersportcamping Heeg.

maandag 11 november 2019

afvalstoffen of duurzaam omgaan met waardevolle grondstoffen?

Afvalstoffen, of waardevolle grondstoffen? Ik kom het de laatste tijd overal tegen. Op de DDW, maar ook afgelopen week bij de training van Circo. We krijgen de komende jaren te maken met een enorm tekort aan grondstoffen. Van de ene grondstof hebben we voor de komende 40 jaar nog genoeg, voor andere lijkt de bodem al behoorlijk in zicht te zijn.
Hoe moeten we hier mee omgaan?

Op de DDW zag ik al de leuke en opvallende caravan van "Broodje poep". We spoelen in onze toiletten niet alleen heel veel schoon water door het riool, maar ook door ons geproduceerde waardevolle grondstoffen. Ik sprak hier met Fides Lapidaire, de ontwerper achter de caravan van "Broodje poep".
Afgelopen week had ik de eerste trainingsdag van Circo waarbij onze "case" is het ontwikkelen van een circulair toiletgebouw op onze camping. Ook daar werden we geïnformeerd over alle waardevolle grondstoffen die eindig zijn.
Kijk maar eens in deze link naar de site van Remondis. Dan zie en lees je direct hoe dramatisch het er voor staat met de voorraad grondstoffen die we hebben.
De vraag is dan ook: Wat kan ik er aan doen?
Nu, ik kan heel veel hieraan doen. Ik kan ervoor zorgen dat alle nieuwe investeringen die we hier doen, niet meer bijdragen aan die afval en afdank economie. We moeten dus direct al gaan ontwerpen met een circulaire gedachte. Waar in het ontwerp proces zijn we grondstoffen aan het verspillen? Welke grondstoffen hebben we nodig en hoe zorgen we ervoor dat ze na geleverde dienst, weer eenvoudig terug gewonnen kan worden?
Het zijn weer eenvoudige vragen, maar de antwoorden zijn lang niet zo eenvoudig te geven. Na een dag lang hard nadenken met z'n tweeën en met behulp van de trainers, hebben we hier inzicht in gekregen voor het circulaire toiletgebouw. Kan je nagaan hoelang het wel niet zou hebben geduurd om dit zelf te bedenken zonder inzet van trainers.

Kortom, het is een inspannende en moeilijk te doorgronden proces. Maar het niet doen, is toch geen optie? Ik ben benieuwd, heb jij misschien nog tips voor een circulair toiletgebouw voor ons?
We zijn benieuwd, wees welkom, de Polletjes Watersportcamping Heeg.