-0515-442328-

dinsdag 22 november 2022

wanneer nemen we een beslissing voor de langere termijn?

Dat is wat Per Espen Stoknes vroeg tijdens het Nationaal Sustainability Congres van afgelopen week in Den Bosch. En precies deze vraag blijft wat langer in mijn hoofd dansen. Want ja, wat is de langere termijn? 

In de economie leerde ik dat een tijdspannen van 3-5 jaar  de middellange termijn is. Dat lijkt me niet een langere termijn, toch? is tien jaar dan wat, zoals wij hebben gedaan met onze grote groene agenda? Of is zo lang als mijn jongste kind misschien zal leven, nog gemiddeld zo'n 65 jaar? Of moet ik denken bij langere termijn aan mijn kleinkinderen waarvan hopelijk nog een heel aantal geboren zal worden?

Stel ik ga nadenken, een visualisatie met verhaal ontwerpen voor over 50 jaar. Hoe ziet onze droomcamping er dan uit? Wat ruik ik, wat voel ik, wat hoor ik, wat proef ik? Kortom, wat kan ik daar beleven?

Dat is natuurlijk een heel leuke opdracht aan mijzelf waarbij ik lekker los kan gaan met mijn verbeelding voor onze camping, maar wat zou het mij opleveren in vergelijking met een planning voor die tien jaar die ik al eerder had gemaakt? Nu, een hele boel!

Het helpt me klaar maken voor de toekomst. Waarover ik ga dromen zal dan waarschijnlijk niet helemaal uitkomen, maar het helpt me om veerkrachtig en flexibel te zijn. het helpt me in scenario's denken, want die komen direct om de hoek. Wat nu toekomst voor onze camping als een vloedgolf heel noord Nederland in 2067 heeft overspoeld? Wat nu toekomst voor onze camping als de Gemeente ons heeft onteigend vanwege de enorme huizen te korten voor de mensen in 2053? Maar ik kan ook echt met mijn verbeelding los gaan voor de camping in een echte droomsituatie van 2073. De camping is nog meer een mengelmoes geworden van een festival en een camping zoals we die nu kennen. Er is een veldje voor de receptie waar drones komen en gaan. Met daarin onze gasten. Ze tanken even wat waterstof bij de tank die bij de ingang staat, en gaan weer weg. De gasten komen maar een paar nachtjes, meestal niet meer dan 3. Ze beoefenen nog steeds de watersport, maar nu met een foiler laser of foiler Sup's. Er staan drie torens op de camping waarin bovenin een geweldige tent staat met magistraal uitzicht. De drie torens zuiveren alle CO2 uit de lucht van alle 500 gasten. In het strandbarretje wordt vegan eten geserveerd, en krijg je automatisch je dagelijkse dosis bacterie cultuur in handige zakjes. alle gebouwen zijn buidiversiteit vergrotend en circulair gebouwd. Vanzelf wordt hier meer energie opgewekt dan dat er verbruikt wordt. Die geven we aan de mensen uit de directe omgeving die wat minder bedeeld zijn. En zo kan ik nog wel even doorgaan. 

Wat je ziet is dat er wensen naar boven komen, waarop je prima kan gaan sturen. Vandaag al, want heel veel genoemde technieken zijn er vandaag de dag al, ze hebben alleen nog maar de tijd nodig (meestal zo'n 20 jaar) om gemeen goed te kunnen worden. 

Ik ga toch maar eens aan de slag, met serieus ontwikkelen van een lange langetermijnplanning. Vandaag kan ik al het pad op gaan, om over 50 jaar daar uit te kunnen komen.

Ik ben benieuwd, ga jij ook een langere langetermijnplanning voor jouw bedrijf maken van zeg zo'n 50 jaar We zijn benieuwd, wees welkom, de polletjes Watersportcamping Heeg.


 
 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten