-0515-442328-

maandag 8 juli 2019

3 soorten organisaties



Er bestaan drie soorten bedrijven: zij die levend zijn, zij die dood zijn en zij die "at sea" zijn.
Sea staat voor o.a. constant leren, observeren, reageren, flexibel en responsief zijn.
Het fijne van dit hokjes denken is, dat het de dingen daardoor extra scherp kan neerzetten.

Natuurlijk wil niemand zich dood wanen, maar wanneer je kijkt naar bedrijven die al jaren, gewoon zonder enige aanpassing, door blijven gaan, dan zie je dat het kaarsje langzaam toch wel aan het uitgaan is.....Je herkent dat vast wel. De kans dat die organisatie wordt bestiert door een wat ouder persoon, een 50+ of misschien al pensioen gerechtigd, is best groot. Van die mensen die "hun tijd wat aan het uitzitten zijn" zeg maar. Die straks de boel willen verkopen, misschien zelfs al lang aan het zoeken zijn naar iemand die het van hun wil overnemen. Alleen er is niemand die een dood bedrijf wil overnemen, vrijwel niemand.
Dan heb je nog de levende bedrijven, ze krijgen voldoende klanten die hun producten of diensten afnemen. Het gaat goed, de winstmarge is genoeg en ze zien er goed onderhouden uit. Maar.....of ze in deze snel veranderende samenleving wel voldoende aanpassingen maken om bij te blijven.....?

En dan heb je de bedrijven die "At Sea" zijn. Ze ontwikkelen constant. Wekelijks worden er kleine of grote aanpassingen doorgevoerd. Jaarlijks testen ze nieuwe processen, of middelen die ze bij geschiktheid verder opschalen. Bedrijven die dus constant in beweging zijn. Elke dag zijn er kansen die ze aangrijpen. Elke dag krijgen ze feedback over hun handelen. Je komt ze meer dan gemiddeld tegen bij congressen. Misschien niet eens congressen die specifiek voor hun eigen sector voor de hand zouden liggen. En ze kijken vooral goed rond naar de grotere trends. Sector overstijgende trends. Je herkent ze wel, jong van geest, met een brok aan energie en misschien zelfs wel een beetje "gek". Een brok onrust, een brok energie! Maar wel waar het kaarsje waarschijnlijk nog lang zal blijven branden.
Wij herkennen die onrust, die constante zoektocht naar verbeteringen en vernieuwingen. Het past bij wie de camping is, en voor wie we er willen zijn. Maar het helpt ook om deze manier van ondernemen, te blijven volhouden door over deze 3 type organisaties te lezen. Het bevestigd ons, en dat is op zich ook al heel fijn.

Bij welk type organisatie behoort jouw bedrijf? We zijn benieuwd, wees welkom De polletjes Watersportcamping Heeg.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten