Duurzaam zit ons in het bloed, we vinden het belangrijk en hebben er al zo lang als we ondernemen (35 jaar) rekening mee gehouden. Is dan alles hier helemaal op orde? Zeker niet!
Maar hoe zit dat dan?
Duurzaamheid is als het ware onze tweede natuur bij de camping. Bij alles wat we aanschaffen, toetsen we dit of dit wel de meest duurzame oplossing is, voor zover wij dit kunnen beoordelen. En juist daarin zit het hem, dat we ook nog steeds vaak genoeg blunderen. Zo hebben we jaren lang het onkruid op de plekken waar we dit echt niet willen hebben, weg gespoten met schoonmaak azijn. We dachten dat we goed bezig waren......dus niet.
Maar zodra wij dit wisten, zijn we dit niet meer gaan doen!
Nog een voorbeeld, niet perse blunderend, maar wel hoe het is wanneer je met een bestaand bedrijf te maken hebt, met de materialen als erfenis uit het verleden zeg maar. Dan probeer je de dingen zo lang mogelijk in de loop te houden, terwijl dat tegelijkertijd de nieuwe (vaak veel duurzamere) ontwikkelingen weer in de weg staan. Voorbeeld hiervan was bv de verlichting van de loods. In de jaren '90 van de vorige eeuw was het verlichten van de loods met TL verlichting de meest energie zuinige optie. Later kwam de LED verlichting, die veel minder stroom nodig had voor dezelfde lichtopbrengst. Wanneer haal je dan de oude armaturen van de TL eraf en verbouw je de boel naar LED? Een vak apart, het antwoord hierop kregen we jaren geleden bij MVO Nederland. Daar zijn we lid van en gelukkig worden juist dit soort zaken hier gedeeld. Zo zijn er meer verenigingen, samenwerkings groepen, trainingen en certificeringen op het gebied van duurzaamheid. En ik moet je zeggen, overal leren we weer bij op dit nieuwe vak duurzaamheid.
We zijn niet bang om te falen, sterker, we weten zeker dat we regelmatig zullen falen. Dat hoort bij het proces. Maar door al die vele soorten verbindingen leren we niet alleen elke week, maand. Hierdoor blijft duurzaamheid ook goed op onze agenda staan. Leeft het constant in ons bloed en krijgt het niet de kans om af te zwakken. Dat kan en mag ook niet. Onze doelgroep hecht veel waarde aan duurzaamheid, en willen we koploper zijn en blijven, dan zullen we ook echt duurzaamheid goed door ons bloed moeten laten lopen. Moeten we hier constant tijd en aandacht aan blijven besteden! En dat doen we graag, en met vooral heel veel plezier!
We zijn benieuwd, zit bij jou duurzaamheid in je DNA of is het vooral je bewustzijn die bepaald dat je hier aan moet werken? Laat je het ons weten? Wees welkom, de polletjes Watersportcamping Heeg.