-0515-442328-

vrijdag 13 september 2019

als dat al niet motiverend is?!

Gister mocht ik aanwezig zijn bij de presentatie van het onderzoek: "Waardevol toerisme" uitgevoerd door de Raad voor de leefomgeving en infrastructuur. Het strategisch adviescollege voor de regering en het parlement. En ook uit dit onderzoek komt weer naar voren dat er een perspectiefwisseling nodig is in het toerismebeleid!

Mevrouw Mona Keizer was (weer) niet aanwezig. later begreep ik dat ze nog wel het rapport op een ander tijdstip in ontvangst had genomen. Hopelijk gaat ze het wel goed bestuderen. Je zou toch zeggen dat ze er alle reden toe zou hebben. Immers er is een enorme urgentie en ......toerisme doe je er niet zo maar even bij.
De toerismesector speelt een steeds grotere rol in de Nederlandse economie. In Nederland was de waarde van de totale toeristische bestedingen in 2016 was 75.7 miljard! Dit is bijna net zoveel geld als dat er in de bouwsector wordt verdiend en tweemaal zoveel als in de landbouwsector!
Deze gasten zorgen daarnaast ook nog eens voor levendigheid (zeker in zo'n krimp regio als Friesland) en een hoog voorzieningenniveau!
Kortom dankzij toerisme hebben we hier in Friesland veel werkgelegenheid, een hoog voorzieningen niveau en levendigheid. Niet zo vreemd dat we gister dan ook een sterke vertegenwoordiging vanuit het Friese in Den Haag hadden.

De politieke en beleidsmatige aandacht staat in geen enkele verhouding tot de betekenis van onze sector. Het is de hoogste tijd dat er een nieuw toerismebeleid wordt vastgelegd in een eigen visie. Met aandacht voor de economie, de leefomgeving en de samenleving. Kijk waar je kunt aanhaken op andere maatschappelijke uitdagingen. Want toerisme heeft heel veel beleidsgebieden waarop het acteert!
Ook op regionaal niveau moet er meer aandacht voor toerisme komen, stel een regionale toeristische ontwikkelstrategieen op. Investeer in een krachtige kennisinfrastructuur en meer beleidscapaciteit, zowel op regionaal niveau als landelijk. Vergeet daarbij ook Brussel niet!
Want werkelijk op elk niveau is er een enorm tekort aan kennis en kunde. Op elk niveau ontbreekt een sterke eigen (tijdse) visie voor toerisme. We kunnen gezien de problemen als bv. over toerisme niet langer zomaar laten gaan.
Als ondernemer van een camping lopen we regelmatig tegen problemen aan, die er niet hadden hoeven te zijn. Het gebrek aan een sterke, toekomstbestendige visie over toerisme. Het gebrek aan aandacht voor de veel te grote regelgeving waar we elke dag mee te maken hebben. Alle belastingen die op ons soort bedrijven geheven worden. met al dit soort zaken hebben we te maken. Het over toerisme in bv. Amsterdam, en het te korte toeristische seizoen in de landelijke regio's zoals hier in Friesland. 

Is het dan niet gek dat Mevrouw Mona Keizer er gister (weer) niet aanwezig was? In een zaal vol met wetenschappers, bestuurders, ondernemers en zelf een toerist? Wanneer je alleen al kijkt naar de financiele betekenis? Als dat al niet motiverend is, wat dan we Mevrouw Mona Keizer?

Hopelijk heb ik wat gemist en had ze een heel goede rede om gistermiddag niet aanwezig te zijn. En neemt ze het rapport zeer serieus en worden er nu (eindelijk) veel stappen gemaakt. Want zeg nu zelf, ruim 75 miljard, dat is toch een sector van betekenis! Wat vind jij nu hier van? We zijn benieuwd, wees welkom, de polletjes Watersportcamping Heeg.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten