-0515-442328-

woensdag 3 februari 2021

is het Bruto nationaal product nog wel de parameter om te weten hoe het met een land is gesteld?

Het Bruto Nationaal Product is een parameter om te weten hoe het is gesteld met een land. Tenminste, deze is alleen gestoeld op hoe het financieel gesteld is met een land. Maar gaan we breder kijken, ook naar hoe het ecologisch en sociaal met een land gaat, dan schiet louter kijken naar het BNP totaal.

Misschien hebben we wel veel te lang onze focus gehouden op het BNP. Kijk eens naar de puinhoop in ons land. We hebben in ons land veel geld verdient, echt ten koste van heel veel. De biodiversiteit is hier afgenomen in Friesland met meer dan 90%. Ongeveer 25% van onze jongere heeft met een burn-out te maken gehad. We hebben met een pandemie te maken, die rechtstreeks het gevolg is van onze omgang met de natuur. Het was dan ook niet de vraag of we te maken zouden krijgen met een pandemie, maar alleen wanneer. En ik vrees, dat dit niet onze laatste pandemie zal zijn, waartegen we moeten strijden. Ik kijk niet gek op wanneer we binnen tien jaar weer met een andere pandemie te maken krijgen. Steeds meer mensen worden arbeidsongeschikt of kunnen dit werksysteem niet meer bijhouden. Je vraagt je af en toe af wie er nu eigenlijk gek is geworden. De verschillen tussen arm en rijk worden elk jaar groter en de solidariteit neemt af. En dit allemaal door onze enorme focus op dat geld verdienen waardoor we andere waarden uit het oog hebben verloren. Wat nu als we breder gaan kijken. Wat nu wanneer de overheid ons zou stimuleren om te ondernemen waarbij we tegelijkertijd onze maatschappij beter maken. De ecologische waarde en de sociale waarde meerekenen. Ik hoorde in de jaren '80 van de vorige eeuw al dat de vervuiler moest betalen, maar eerlijk; Ik zie daar nog niets van!

Laten we dan het omgekeerde doen. Dat de ondernemer die ook die waardes meeneemt, hiervoor financieel beloont wordt. Maar dan ook echt. Dan zouden we misschien wel nu flinke stappen kunnen gaan maken. Om samen allemaal, de puinhopen op te ruimen, die we zelf hebben gemaakt. Dan gaan we producten en diensten aanbieden, die in de basis niet meer slecht zijn voor onze ecologie en de maatschappij. of nog liever, dat die er mooier en beter van worden. Dat vraagt om een totaal ander wijze van ondernemen. Natuurlijk is het goed dat je weet hoe je geld kan verdienen, maar wil je ook een maatschappelijk probleem op kunnen lossen. Dan is het een vereiste dat je ook kennis hebt van dat thema. Pas dan ben je in staat om de problemen waar we nu zo mee kampen, op te kunnen lossen. Wij zijn met onze camping ons op verschillende thema's aan het ontwikkelen. Sociaal, maar ook met afval, vegan en schoon water.

Ik ben benieuwd, welk maatschappelijk probleem zou jij op willen gaan lossen met je onderneming? Laat je het ons weten? Wees welkom, de polletjes Watersportcamping Heeg.


 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten