-0515-442328-

dinsdag 16 mei 2017

begeleiding, vrijheid en verantwoording, hoe zie je dat?

Gustaaf kwam een kijkje nemen bij zijn twee afstudeerstudenten bij ons op de camping. We kende elkaar (nog) en zoals dat dan gaat gingen we een beetje aan elkaar "snuffelen" en de ander een beetje onze kennis en inzichten leren kennen. En Gustaaf vertelde over zijn metafoor. Je hebt drie soorten studenten:


Je hebt studenten die aan de korte lijn moeten. De studenten die je dicht bij je wilt hebben zodat je direct naast ze staat. Je ziet en hoort vrijwel alles wat ze doen. Zo kan je al ingrijpen, nog voordat het werkelijk fout zou kunnen gaan.
Je hebt studenten aan de middel-lange lijn, die hebben al laten zien dat ze zelfstandig, redelijk wat kunnen. Ze hebben iets meer bewegingsruimte, wat meer vertrouwen en verantwoordelijkheid gekregen.
En dan heb je nog de studenten die aan de lange lijn kunnen. Je begrijpt het al, die kunnen heel veel vrijheid en verantwoordelijkheid aan. Die lopen niet meer zo snel in zeven sloten tegelijk.
Ik vind het weer een mooie metafoor. Je hebt er direct een beeld bij en het maakt het een en ander direct wel lekker duidelijk. En wanneer deze manier van indelen voor studenten geldt, zou het natuurlijk ook zomaar voor medewerkers kunnen werken. Niet elke medewerker komt op hetzelfde niveau hier op onze camping binnen. Niet iedere medewerker pakt de dingen zo op, maakt zich zo makkelijk thuis, als dat je wellicht zou willen. Begin met de korte lijn en schakel door zodra dat kan. Je weet direct wat er van je als manager of leidinggevende wordt verwacht. Meer of minder begeleiding en aandacht. Meer of minder vrijheid en verantwoording.
Bedankt Gustaaf, dit is een leuke manier om naar onze organisatie te kunnen kijken!  En jij, ga jij ook je medewerkers indelen in de korte, middellange of lange lijn?  Probeer dan ook eens de lange lijn en observeer eens van een afstandje. Zeker weten dat je wordt verrast! Ik ben benieuwd, wees welkom, de polletjes Watersportcamping Heeg.






Geen opmerkingen:

Een reactie posten