-0515-442328-

woensdag 28 maart 2018

mensen willen allereerst voelen, dat je ze serieus neemt

Vorige week begon Daan hier op onze camping aan zijn afstudeerstage. Zijn eerste dag moet voelen als een warm bad. Ik had een bord buiten neergezet, met daarop een persoonlijk welkom. Bij de koffie een stukje oranjekoek van onze plaatselijke bakker.

Vandaag begint Gerard, onze nieuwe tuinman. En ook voor Gerard reed ik vanmorgen vroeg eerst even langs onze bakker, en haalde weer oranjekoek op. Op de camping heb ik snel een mooie tekst op het bord geschreven en buiten klaar gezet. Medewerkers dat zijn onze extra handen, ogen en oren. Samen moeten we een pittige klus klaren. Er is altijd heel veel werk te doen, en we weten vaak nooit van te voren welk werk. We werken nl. met en voor heel veel mensen. En mensen zijn nu net niet zo erg voorspelbaar. We weeten nooit wat er zoal op ons pad zal komen.
Wij moeten dat met ons team van medewerkers allemaal gaan oplossen. Dan moeten onze medewerkers zich goed voelen. Ze moeten zich veilig voelen en vooral gerespecteerd voelen. Dat respect blijkt o.a. aan de aandacht die we voor ze hebben. En iedereen weet hoe belangrijk een eerste indruk is. Die kan je maken of breken. Ik ken de verhalen goed, van medewerkers waarvan de eerste dag in een grote chaos was verlopen. Soms kan je daar niets aan doen. Maar wat je wel in de hand hebt, dat moet je dan iig heel bewust, wel echt goed doen!
Daarom beginnen we met ze te laten zien, hoe blij we zijn dat ze er zijn. Het is toch een feestje wanneer je een nieuwe medewerker mag verwelkomen? De eerste dag en de laatste dag, die bepalen voor een groot deel, hoe men de werkplek zal ervaren. Zijn ze wel serieus genomen?
En natuurlijk heb ik in het verleden genoeg blunders gemaakt, ook op het gebied van de eerste dag. En langzaam maar zeker ben ik meer en meer gaan beseffen, dat juist dit belangrijke momenten zijn waar ik tijd voor vrij moet maken. En weet je dat het eigenlijk alleen maar mijn werk leuker wordt door dit soort mijlpalen te vieren met elkaar!
Heb je nog tips hoe je nog meer je medewerkers kan laten voelen, dat je ze serieus neemt? Ik ben benieuwd, wees welkom de polletjes Watersportcamping Heeg.

maandag 26 maart 2018

maatschappelijke onvrede

het kapitalisme heeft ons veel gebracht, niet alleen grote economische voorspoed maar, misschien ook afkavend maatschappelijk vertrouwen. Kijk eens naar de bankcrisis, kijk eens kritisch naar ons milieu, ons klimaat onze maatschappij?

Steeds meer en meer sturen op economisch gewin, maakt dat leiderschap misschien wel te eenzijdig is geworden. Teveel focus op geld en andere waarden als schone lucht en grond, gezondheid en geluk en ga zo maar door, die steeds meer en meer in de verdrukking kwamen. Is het deze economie die ons mensen zo ziek is gaan maken? Kijk eens naar het aantal burn-outs, met name onder jongeren?
Kijk eens naar de vele auto's en de luchtvervuiling? En hoe kan het dan dat de auto op waterstof nooit echt zijn intrede heeft gedaan? Waarom komen er oorlogen in bepaalde landen en lezen we daar veel over, terwijl in een ander land waar minstens zo gemoord wordt en een grote oorlog speelt we niets horen? Hoe kan het dat Groningen al jaren staat te schudden op haar grondvesten en er vanuit Den Haag maar zeer traag een besef aan het ontstaan is dat meer gas omhoog pompen, misschien niet zo'n goed idee was...
Of ligt de oorzaak van ons anders handelen in het feit dat de technologie zo razend snel aan het ontwikkelen is. Sneller dan wij als mensen mentaal aan zouden kunnen? Daar waar we vroeger met elkaar in de avonden muziek maakte, boeken lazen en discusierde met elkaar. Zien we nu hele gezinnen de avond op de bank met hun eigen schermpje zich vermaken. Is het de wegvallende religie? Immers, die gaf ons ook ethische kaders.
We doen nu echt gekke dingen door de marktwerking. We willen de aller laatste kub gas uit de bodem ontttrekken. Dat is economisch efficient en winstgevend, maar geeft wel een groot probleem. De kosten van die schade wordt helemaal niet doorberekend. Dat element ontbreekt helemaal in het kapitalistische systeem. Kijk maar eens naar de prijs die we betalen voor schoon water! Hetzelfde geldt voor onze gezondheid, kijk naar de obesitas die ontstaat doordat bedrijven teveel vetten en suikers toevoegen aan hun producten. Bedrijven moeten zich realiseren dat ze winst kunnen maken bij een goed georganiseerde en goed ingerichte samenleving. Hoe zorgen we er samen voor, dat zoveel mogelijk mensen van betekenis kunnen en mogen zijn? Hoe zorgen we ervoor dat zoveel mogelijk mensen in een zo goed mogelijke gezondheid kunnen leven? 
Dan weten we direct dat we hele sterke leiders nodig hebben, die aan deze knoppen kunnen draaien. Zodat het allemaal weer in balans gaat komen. Zoals jij de wereld in je eentje niet kan veranderen, zo kunnen wij dat ook niet. Maar wanneer jij en ik al eens zouden beginnen met beslissen bij alles wat we zelf kopen en betalen, of we daarmee geen negatieve effecten zullen hebben op onze samenleving, dan zou dat al een heel groot verschil gaan maken. Laten we alleen nog maar producten aanschaffen, als we ze echt alleen nodig hebben. Laten we kijken naar die producten waarvan de gebruikte grondstoffen, eenvoudig nog eens te hergebruiken zijn. Laten we alleen die producten aanschaffen die geen gifstoffen in het productieproces achter laten. Laten we die producten aanschaffen, die zo dicht mogelijk bij ons in de buurt worden geproduceerd. En laten kijken hoe we voor iedereen een kans op de arbeidsmarkt kunnen creƫren. Geef een voorkeur aan producten die hier allemaal rekening mee houden. Laten we hopen dat we steeds meer (politieke)leiders gaan zien in de wereld, die hierop zullen sturen. Dan denk ik dat de maatschappelijke onvrede als sneeuw voor de zon zal smelten. We hebben hier allemaal een verantwoordelijkheid in te nemen.
Maatschappelijke onvrede, het heeft meer te maken met je eigen organisatie en onze camping, dan je denkt! Ik ben benieuwd naar jou idee, wees welkom De Polletjes Watersportcamping Heeg.

vrijdag 23 maart 2018

een goede learling leidt tot change!


Het is alweer twee weken geleden dat ik een training gastvrijheid mocht volgen van Mark van der Meulen. Een prachtige en prikkelende workshop met praktische aanknopingspunten om zelf nog eens kritisch naar onze camping en onze gastvriendelijkheid te kijken. Omdat het altijd beter kan, zolang we nog niet van iedere gast een 9 of 10 ontvangen!

Er waren verschillende tips die we van Mark kregen. Zo was "Minder verkopen is beter dan niets verkopen" een mooie eyeopener voor me. Ik heb zelf nooit gedacht dat gasten die het huren van een chalet, wellicht met een leen caravan of tent van hun vrienden, toch hier hun vakantie zouden kunnen vieren. Of ipv. huren van een dutchtub  dan maar een veldkacheltje aanbieden.
Een andere mooie tip vond ik dat ik nog eens kritisch moet kijken naar de instructies die we onze medewerkers geven. Hoe beter de medewerker weet wat er van hem wordt verwacht, binnen welke kaders hij zijn werk kan doen, hoe beter die zal gaan presteren.
Werkoverleg, we hebben het hier informeel een paar keer per dag. Dat heb je op een camping zoals wij die hebben. Hoe groter en complexer de organisatie, hoe meer je dus ook zal moeten gaan inzetten op werkoverleg!
De missie en visie is een belangrijk uitgangspunt, net als je kernwaarden. Die moeten dus ook wekelijks weer levendig gehouden worden.
Deze tips zijn natuurlijk wel "gesneden koek" en toch is het belangrijk dat wij zelf hier toch regelmatig op worden gewezen. Weet je hoe het met ons gaat? We weten veel zaken wel, maar langzaam maar zeker lijken ze soms bijna ondergesneeuwd te worden, door de waan van de dag!
Juist daarom is het ook zo belangrijk, om steeds maar weer, bewust aan de slag te blijven gaan met verbeterpunten. Het is goed om heel regelmatig onze kennis weer goed op te laten schudden en weer een klein stapje vooruit te blijven maken.
Mark stuurde drie dagen later een mailtje met daarin zijn presentatie. Heel goed, ik zat nl. weer midden in mijn waan van de dag. opende de mail en ging toen weer terug naar de dingen die ik allemaal die dag nog op de post moest zien te krijgen.....
Een week later belde hij me op. Of ik nog wist met wie ik sprak? Tuurlijk, ik wist het nog. Wat leuk dat je me opbelt. Hij had mij horen zeggen dat ik nog wel wat stappen kon maken bij ons strandbarretje. We hadden het er even over. Zo goed dat Mark dit zo in deze volgorde doet. Zo zorgt hij ervoor dat dat wat we hebben geleerd, ook echt de optimale kans krijgt om tot een verandering te laten leiden. Ik weet dat ik zelf hier het e.e.a. flink moet gaan onderzoeken met "Moments of Truth"
Ik ga zijn model daarvoor gebruiken en zal dan ook zeker tot een aantal verbeterpunten kunnen komen.
Veranderen is niet zo eenvoudig. Je hebt in eerste instantie extra kennis nodig en een stok achter de deur die je (blijft) motiveren om de stappen te blijven maken. Nog steeds is ook mijn comfortzone en de waan van de dag de grootste drempel om tot vernieuwing en verbetering te komen.
Mark bedankt voor je support! Ik hoop dat je veel van mijn vakgenoten mag supporten, wat zal het dan een grote gastvriendelijkheid worden hier in Nederland!