-0515-442328-

maandag 26 maart 2018

maatschappelijke onvrede

het kapitalisme heeft ons veel gebracht, niet alleen grote economische voorspoed maar, misschien ook afkavend maatschappelijk vertrouwen. Kijk eens naar de bankcrisis, kijk eens kritisch naar ons milieu, ons klimaat onze maatschappij?

Steeds meer en meer sturen op economisch gewin, maakt dat leiderschap misschien wel te eenzijdig is geworden. Teveel focus op geld en andere waarden als schone lucht en grond, gezondheid en geluk en ga zo maar door, die steeds meer en meer in de verdrukking kwamen. Is het deze economie die ons mensen zo ziek is gaan maken? Kijk eens naar het aantal burn-outs, met name onder jongeren?
Kijk eens naar de vele auto's en de luchtvervuiling? En hoe kan het dan dat de auto op waterstof nooit echt zijn intrede heeft gedaan? Waarom komen er oorlogen in bepaalde landen en lezen we daar veel over, terwijl in een ander land waar minstens zo gemoord wordt en een grote oorlog speelt we niets horen? Hoe kan het dat Groningen al jaren staat te schudden op haar grondvesten en er vanuit Den Haag maar zeer traag een besef aan het ontstaan is dat meer gas omhoog pompen, misschien niet zo'n goed idee was...
Of ligt de oorzaak van ons anders handelen in het feit dat de technologie zo razend snel aan het ontwikkelen is. Sneller dan wij als mensen mentaal aan zouden kunnen? Daar waar we vroeger met elkaar in de avonden muziek maakte, boeken lazen en discusierde met elkaar. Zien we nu hele gezinnen de avond op de bank met hun eigen schermpje zich vermaken. Is het de wegvallende religie? Immers, die gaf ons ook ethische kaders.
We doen nu echt gekke dingen door de marktwerking. We willen de aller laatste kub gas uit de bodem ontttrekken. Dat is economisch efficient en winstgevend, maar geeft wel een groot probleem. De kosten van die schade wordt helemaal niet doorberekend. Dat element ontbreekt helemaal in het kapitalistische systeem. Kijk maar eens naar de prijs die we betalen voor schoon water! Hetzelfde geldt voor onze gezondheid, kijk naar de obesitas die ontstaat doordat bedrijven teveel vetten en suikers toevoegen aan hun producten. Bedrijven moeten zich realiseren dat ze winst kunnen maken bij een goed georganiseerde en goed ingerichte samenleving. Hoe zorgen we er samen voor, dat zoveel mogelijk mensen van betekenis kunnen en mogen zijn? Hoe zorgen we ervoor dat zoveel mogelijk mensen in een zo goed mogelijke gezondheid kunnen leven? 
Dan weten we direct dat we hele sterke leiders nodig hebben, die aan deze knoppen kunnen draaien. Zodat het allemaal weer in balans gaat komen. Zoals jij de wereld in je eentje niet kan veranderen, zo kunnen wij dat ook niet. Maar wanneer jij en ik al eens zouden beginnen met beslissen bij alles wat we zelf kopen en betalen, of we daarmee geen negatieve effecten zullen hebben op onze samenleving, dan zou dat al een heel groot verschil gaan maken. Laten we alleen nog maar producten aanschaffen, als we ze echt alleen nodig hebben. Laten we kijken naar die producten waarvan de gebruikte grondstoffen, eenvoudig nog eens te hergebruiken zijn. Laten we alleen die producten aanschaffen die geen gifstoffen in het productieproces achter laten. Laten we die producten aanschaffen, die zo dicht mogelijk bij ons in de buurt worden geproduceerd. En laten kijken hoe we voor iedereen een kans op de arbeidsmarkt kunnen creƫren. Geef een voorkeur aan producten die hier allemaal rekening mee houden. Laten we hopen dat we steeds meer (politieke)leiders gaan zien in de wereld, die hierop zullen sturen. Dan denk ik dat de maatschappelijke onvrede als sneeuw voor de zon zal smelten. We hebben hier allemaal een verantwoordelijkheid in te nemen.
Maatschappelijke onvrede, het heeft meer te maken met je eigen organisatie en onze camping, dan je denkt! Ik ben benieuwd naar jou idee, wees welkom De Polletjes Watersportcamping Heeg.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten