-0515-442328-

zondag 2 februari 2020

fair share


Belasting evenredig en eerlijk verdelen. Nu kunnen de rijken, die princiep een hoger belasting percentage zouden moeten betalen, het wel even laten fiksen door hun fiscalisten. Het huidige belasting systeem heeft allerhande mogelijk escapes ingebouwd, die fiscalisten optimaal weten in te zetten voor je. Gevolg, de rijken betalen niet de belastingen, die je als maatschappij had bedacht. En dus wordt de kloof tussen arm en rijk almaar groter.

Minstens zo zorgelijk, de rijken vervuilen vaak meer dan de armen. Maar ook hier zie je nergens terug dat de vervuiler betaald. Wat moet er gebeuren om de vervuiling van grond, water en lucht mee te nemen bij de belastingen? En dan nog de sociale "vervuiling". Steeds meer kwetsbare groepen mensen komen aan de rand van onze maatschappij te staan. Solidariteit lijken we meer en meer te verliezen. Door de decentralisatie van onze overheid van het landelijk regelen naar lokale overheden, blijken deze problemen alleen nog maar erger te hebben gemaakt. Tuurlijk, er zijn ook prachtige voorbeelden van bedrijven die juist een erg sociaal hart hebben. Maar ook die sociale impact wordt in het belasting systeem niet meegewogen. Wat nu als al deze zaken juist wel fiscaal gewogen worden. En zij die het goede doen, daardoor minder belastingen hoeven te betalen?

Hoe mooi is het dat tijdens het MVO NE festival een inkijkje werd gegeven in een nieuw meetsysteem, waardoor we in de toekomst wel al deze impacten op;
  • grond
  • lucht 
  • water
  • sociaal
gaan meten. Hier een linkje naar meer informatie over deze MVO NE index. En nog beter, die zijn dus ook fiscaal in te zetten. Je zou zeggen; Wat moet er dan nog gebeuren voordat we met dit nieuwe systeem gaan werken? Dat kunnen we eindelijk de boel echt eerlijk gaan delen. En ik hoop, dat het dan ook een sturings systeem gaat worden waardoor iedereen echt verleid wordt om ervoor te zorgen dat die een positieve impact op de dingen gaat krijgen. Ik ben benieuwd, wat denk jij dat we nu eerst nodig hebben om dit systeem te kunnen toepassen? Laat het ons weten, want ook wij zijn dol op fair share op onze camping! Wees welkom, de polletjes!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten