-0515-442328-

maandag 31 oktober 2016

verlangzaam, vertraag en onthaast!

Onze gasten, ze hebben een druk en dynamisch bestaan. Ze leven veelal in de Randstad en hebben vaak een verantwoordelijke baan, veelal in de creatieve sector. Vakantie en een weekendje weg is dan bedoeld om hun accu weer even goed op te laden. Ze zoeken een plaats waar ze kunnen verlangzamen, vertragen en kunnen onthaasten.

Dus moet ik er alles aan doen, om hen die tijd te kunnen bieden. Dan moet ik ervoor zorgen dat deze plek, deze camping, alles in zich heeft om onze kamperende gasten, goed te kunnen verlangzamen, vertragen en te kunnen onthaasten. Een plek die daarvoor de gast uitnodigt, zonder dat het onthaasten bijna als een verplicht nummer gaat voelen. Onze gasten zullen zich vooral vrij moeten voelen. Maar dat alles gaat niet zomaar als vanzelf. Het lijkt of het toeval is dat onze gasten meer dan gemiddeld genieten van de zonsopgang en zonsondergang. Het gave is dat in beide gevallen, je kunt turen over het water, naar de zon! Hier en daar staat er af en toe een bankje of een zitje, maar heel veel gasten willen juist zelf "hun"plekje kiezen en gaan bv. zitten op een van de steigers, lekker met hun blote voeten in het water.
Het ontbijt wordt nu hier in alle rust genoten. Eerst even bij het strandbarretje de bestelde, verse broodjes afhalen. Maar niet zonder lekker een mooie espresso te kunnen opslurpen en een verse Volkskrant te kunnen lezen. Je partner lag toch nog lekker op een oor!
Een fluitketeltje op het gasje zetten om zo het gekookte water voor de thee te scoren, daarna nog lekker twee eitjes koken en die lekkere jam, die je gister hebt gekocht bij dat adresje verderop. Huisgemaakte vlierbessen jam, heerlijk op dat verse broodje!
De vogeltjes fluiten en in de verte hoor je de typische weidevogels tjilpen. Zachtjes klost het water tegen de oever aan en de blaadjes van de populieren ruizen in het zachte briesje. Je ruikt het vers gemaaide gras en een rits die open gaat. Je lief komt uit de tent en kijkt je heerlijk uitgerust aan, de haren nog wilt op het hoofd.
Om dit te kunnen aanbieden, werken we hard met ons hele team. Grasmaaien doen we niet om 7.30h. Onze gasten willen wel een mooi, kort geschoren gazon, maar liever niet al te vroeg de herrie van de maaier! Om zoveel mogelijk lieflijk fluitende vogels te hebben, moeten we zorgen voor een wat boomrijke omgeving. Immers zijn het de bosvogels die bekend staan om hun prachtige fluitconcerten!
We hebben heel veel verschillende type bomen. Varierend in bladvorm, kleur en grote. Het is juist de populier die die typische ruisjes blaadjes heeft. Dus ook die staat tussen de honderden bomen! Net als de verschillende fruitbomen, die zo mooi de seizoenen duiden door hun bloesem, en dan weer de prachtige vruchten. We hebben bij de chalets een vlinderhofje, waar extra planten en struiken staan die vlinders aantrekken. We hebben bloemen, die extra lekker ruiken zoals de strook lavendelplanten. Maar denk ook aan onze medewerkers zoals onze Moniek, die een vriendelijke glimlach geeft bij het voorbij lopen van onze gasten. En altijd de tijd zal nemen om de vragen van onze gasten, te beantwoorden! Verlangzamen, vertragen en onthaasten, dat lukt niet zomaar. Het staat regelmatig op onze agenda hoe we dat nog beter aan onze gasten kunnen aanbieden. We hebben een nieuwsgierige haast naar!
In onze komende blogjes zullen we het hebben welke ideeen we hiervoor weer hebben opgedaan tijdens de Dutch Design Week. Ga je die dan ook weer lezen? Wees welkom, de polletjes Watersportcamping Heeg.

woensdag 26 oktober 2016

Help......ik zal toch niet wat gaan missen?

De Dutch Design Week is afgelopen weekend al gestart, en ik mag er pas morgen naartoe, voor maar twee dagen. En nu al heb ik het idee dat ik veel te veel ga missen! Maar ja, ook al zitten we in onze winterslaap, we hebben nog steeds ook hier voor onze kamperende gasten genoeg te doen!

Mijn agenda puilt uit van alle afspreken die ik voor de komende dagen heb. Twee hele dagen mogen rondlopen in deze grote en mooie snoepwinkel. Want dat is het voor me! Telkens wanneer ik bij de DDW ben geweest, lijkt het haast of mijn hoofd ontploft. Is het niet de interessante wijze waarop een designer heeft gedacht en gekeken naar een probleem. Dan is het wel gewoon een product of dienst dat me enorm inspireert. En omdat er heel veel creatieve mensen rondlopen en nu daar zijn, kan ik ook daar eenvoudig met ze afspreken om samen weer het een en ander door te nemen. Ik ga naar masterclasses en events zoals Design Meets Brands en Startup Friday. Maar daardoor mis ik weer een toffe eet afspraak met Laura Conradi, die me vroeg bij haar speciale diner aanwezig te zijn. Ik heb een afspraak met de man van onze Dutchtub, kijken wat we tijdens de Culturele Hoofdstad 2018 kunnen doen, maar daardoor kan ik niet naar de architect van autarkische woningen. Keuzes, keuzes, keuzes......
Mijn hoofd stuitert nu al, hoe zal ik er vrijdag avond wel niet aan toe zijn? Vermoedelijk heb ik dan weer een overdosis aan te veel indrukken en ideeen. Goed voor een slapeloze nacht! De angst om teveel te missen is gelukkig net wat groter dan de angst dat ik een overdosis te pakken krijg. Mijn agenda is totaal volgeplopt, en dan heb ik ook nog Sjouke Hooghiem, een designer met roots uit Heeg en.....onze camping! Hij heeft een expositie in de Effenaar, daar wip ik tussen alle drukte ook nog even langs. Wie weet tref ik je morgen of overmorgen ook nog even, zou leuk zijn! Ga zelf ook naar de Dutch Design Week, het is onze beste voedingsbodem voor toffe, nieuwe ideeen! Tot snel, de polletjes Watersportcamping Heeg.

dinsdag 25 oktober 2016

verbinden

Het is herfstvakantie en samen met mijn kleinzoon zit ik een knutselboekje te bladeren. Mijn aandacht wordt getrokken door een paar krabbeltjes, puntjes met cijfers erbij. Je kent het wel, van die plaatjes waarbij je zelf de verbindende lijntjes mag trekken. En plots zie ik een geweldig plaatje!

Verbinden, door de individuele puntjes met elkaar te verbinden, ontstaat er een prachtig plaatje! En zo is het ook met samenwerkingen zoeken. Een project dat je alleen ontwikkeld kan mooi zijn, maar nooit zo mooi als dat je het samen ontwikkeld met een hoop andere. Ik weet nog dat ik lang had geprobeerd om literaire schrijvers naar onze camping te krijgen. Want je weet, wij willen het altijd mooier en beter maken voor onze kamperende gasten. Niet zomaar schrijvers, maar echt de Nederlandse top. Het heeft ons meer dan twee jaar lang knokken gekost. Iets dat we meer zien bij samenwerking projecten. Mensen zoeken die je nodig hebt, ze enthousiasmeren. Je weet zelf wel dat lang niet iedereen direct enthousiast te krijgen is! Het was al een hele toer om de juiste mensen erbij te vinden. En dan begint het co-creeren. En daar begint dan ook de toevoeging van al die verschillende mensen die samen iets heel mooist creeren. Daar worden alle individuele krachten gebundeld tot er een heel mooi plaatje ontstaat. En vanzelf wil iedereen dat het gaat lukken. Iedereen die er al de nodige tijd, kilometers en geld in heeft gestoken, wil graag dat het project een succes gaat worden. En soms gaat het heel eenvoudig en snel, maar meestal kost het me vaak een aantal jaren! Dat puzzelen, hoe kan ik het een met het andere gaan verbinden. Dat is een heerlijk proces. Langzaam maar zeker wordt het grotere geheel, het plaatje dat gaat ontstaan, steeds helderder.

Ik kijk naar mijn kleinzoon, hij is alle puntjes op de juiste volgorde aan elkaar aan het verbinden. Langzaam maar zeker ziet hij het grotere geheel. En dan kijkt hij me heel enthousiast aan: "Kijk oma, het is een .......Hij is trots op zichzelf. Wat een ongelofelijk mooie tekening heeft hij gemaakt!
Wellicht kunnen wij ons ook samen verbinden, stuur me een mailtje wanneer je denkt dat wij samen een mooi project kunnen starten. Wees welkom, de polletjes Watersportcamping Heeg.
https://www.facebook.com/campingheeg

dinsdag 18 oktober 2016

geloof het niet!

Geloof het niet, maar zorg voor bewijslast!
Eigenlijk zijn de beste foto's de foto's die onze gasten maken. De geloofwaardigheid daarvan is vele malen groter dan de plaatjes die we zelf "schieten". Toch kunnen we niet zonder beide. Want wanneer we voor het eerst, snel een goed gevoel willen laten ontstaan, dan heb je wel het meest perfecte beeld daarvoor nodig! Denk bv aan de slider in je website of een poster.

Wanneer het gaat om de foto's die je hebt staan op bv. Facebook, dan is het een heel ander verhaal. Dan is het belangrijk dat je je gasten mee laat bepalen wat je beeld naar buiten toe zal zijn. Zij zullen nooit content gaan delen, waar ze niet achter zullen staan. Nog eerder zullen ze hun eigen beelden die ze tijdens het kamperen op onze camping hebben geschoten, promoten. En eigenlijk wisten we het wel. We hadden het al een aantal keren gehoord bij bijeenkomsten als een Social Media Club. Creeer engagement, zorg voor co-creatie. Want de beste bewijslast over je organisatie, wordt getoond door de beelden van je eigen gasten. Mensen geloven niet zomaar, ze willen het bewezen hebben. Stel je voor dat je van een van de Facebookvrienden een foto ziet, die er bijna te gaaf uit ziet. En dan helemaal wanneer er nog een tekstje is toegevoegd in de trant van; "wij heerlijk aan de scheepslimonade, en de kids nog lekker in en op het water genieten voor de zon echt onder gaat..."
Maar hoe zorgen we ervoor dat we meer bewijslast ontwikkelen? In de tweede helft van het hoogseizoen, vroeg ik op Facebook aan onze gasten, om beelden van de zonsondergangen op onze camping te plaatsen. De mooiste plaatjes vlogen voorbij, werkelijk geweldig om te zien! Achteraf was het natuurlijk eenvoudig te verklaren, vraag je eigen gasten om hun mooiste foto's te plaatsen binnen een bepaald kader. In dit geval de zonsondergang. Maar op het moment dat we dat vroegen was dat zeker niet een zo'n bedachte actie! Natuurlijk hopen we altijd op interactie, op reacties. Zeker als het gaat om beelden. Want beelden zeggen meer dan woorden. Ze komen sneller binnen! Beelden die onze gasten zelf plaatsen, hebben een veel grotere bewijslast! Een facebook pagina vol met alleen door de organisatie geplaatste beelden, die geloof je toch een stuk minder of misschien wel helemaal niet?
Overigens, deze foto heeft Cor geschoten afgelopen zomer op onze camping. Deze foto had hij op twitter geplaatst. En dan zie je direct al het verschil in reacties. Want wanneer ik dezelfde foto plaats met een lollig onderschrift, dan geeft dat niet zoveel reacties dan dat een van onze eigen gasten dat doet! Dan geloof je het WEL!
We zijn benieuwd naar je reactie en mocht je heel toevallig nog een mooie foto genomen hebben op onze camping, schroom niet en plaats hem gerust! We zijn benieuwd, wees welkom! De polletjes Watersportcamping Heeg.

vrijdag 14 oktober 2016

Elk jaar weer opnieuw bedenken we en doen we weer van alles om de camping maar succesvol te laten zijn en blijven. Dat het makkelijk is, heeft nooit iemand beweerd! Ook deze winter staan er weer allerhande activiteiten op de planning. Onder andere campagnes die ervoor moeten zorgen dat we onze doelgroep nog beter weten te bereiken en beraken. We zijn optimistisch, als altijd. Beginnen vol enthousiasme aan. En af en toe ga ik er ook van dromen. Stel je toch eens voor dat de campagne zo aan gaan slaan, dat we bv. 4 extra grote groepen weten binnen te halen…..Champagne!

Ja dan zouden de kurken er bij ons wel vanaf vliegen. Maar zoals dat overal gaat, in de marketing mislukt 50%. Alleen weet je van te voren nooit welke…
Of zal het zijn dat wanneer een campagne niet doet wat je hoopte dat die zou doen, dat je dan gewoon de campagne net wat verder moet door ontwikkelen en dan doet die het wel? We hebben al heel wat getest en gedaan. Neem nu de Adword campagnes die we jaren geleden hebben gehad. Hadden we langer moeten doorzetten? Hadden we er nog veel meer geld in moeten pompen? Wat te denken van het organiseren van het event van afgelopen jaar. Bedoelt om als terugkerend event te ontwikkelen. Heegtasty, het leek een mooi succes te worden. Maar de eerlijkheid gebied ons te zeggen dat de bezoekersaantallen tegen vielen. Lag dat aan de grauwe dag die halverwege het event een donderde regenbui gaf? Lag het aan te weinig publiciteit in de media? Lag het aan de middelen, de posters, het filmpje en de flyers die we te laat hadden ingezet? Het is goed dat we onszelf dit soort vragen stellen. We kunnen dan een goed overwogen besluit nemen of we juist wel of juist niet door zullen gaan met deze campagnes. Voor nu zijn we voor 2017 een nieuwe campagne aan het voorbereiden. We hebben door Hollandse meesters afgelopen seizoen, prachtige beelden laten maken. Inmiddels zitten ze al in onze slider van de website. En met die beelden gaan we opzoek naar de “ontwortelde Randstedeling”, onze doelgroep. We gaan ze op ludieke wijze de beelden tonen. En nu maar hopen dat dit weer voor een mooie, nieuwe aanwas van kamperende gasten zal gaan zorgen! Ook onze “vaste” gasten zullen we de beelden gaan aanbieden. We verwachten geen enorme grote verschillen met deze campagne, maar met een groei van 2% zijn wij al heel tevreden. Met een groei voor deze campagne van 2%, dan ontkurken we thuis de campagne!

Hoe zit dat bij jullie? Bij welke campagne ontkurkte jullie de flessen? We zijn benieuwd, wees welkom de polletjes. https://www.facebook.com/campingheeg

dinsdag 11 oktober 2016

act like a old person!

Vorige week hield Ton Kooymans een betoog om ons (recreatie sector) meer op de 55plusser te gaan richten. Deze doelgroep groeit keihard en gedraagt zich jonger dan ooit daarvoor!

Dat die doelgroep sterkt toeneemt was natuurlijk niets nieuws voor me. Net als dat ze langer vitaal blijven. Maar Ton had me te pakken toen hij ons die oudere doelgroep liet zien terwijl ze typisch jongere gedrag vertoonde!
De oudere die jong acteren, zijn kritisch en veelzijdig. Tijdens mijn studie hebben we het gehad over de doelgroep en de communicatiedoelgroep. Vaak is de communicatiedoelgroep heel wat jonger. Want, zo leerde ik, de doelgroep associeert zich graag met een wat jongere type. Oud wordt al snel weinig sexy gevonden. Hoewel.....Als ik denk aan het omaatje dat haar gebruikte golfje verkocht. Net voor de verkoop nog stuiterend rondscheurt over bruggetjes.
Kijk dan heb ik zelf wel een extra klik, die oma, daar wil ik me wel mee associeren! Zij is leuk en spannend, zij bruist van de levensenergie. En ze zijn er he, genoeg zelfs! Dit soort ouderen, die willen we er ook wel bij hebben als kamperende gasten. Maar hoe krijgen we dat nu weer voor elkaar? In ieder geval ver weg blijven van dat wat ik tijdens mijn studie leerde over dat de communicatiedoelgroep; Richt je je op volwassenen, dan is je communicatiedoelgroep altijd een aantal jaren jonger!
Nu, wil ik van die leuke, energieke en maffe oudere ontvangen, dan kan de communicatiedoelgroep vooral een aantal jaren ouder zijn!
Het is een vooroordeel dat oudere dus suf en saai zouden zijn. Nu we met zijn alle allemaal steeds maar weer ouder worden, en langer vitaal blijven, zijn er dus ook steeds weer meer vitale, energieke en levenslustige ouderen. Heb jij wellicht een idee met welke scene ik ze in beeld kan vangen?
Surfend en hangend in de banden, een prachtig zandkasteel bouwend, zo hoog mogelijk schommelend, armen wijd op de voorpunt van een valk als op de Titanic?
Verlieft kussend in onze geheime kissbox, tafeltennissend of misschien zelfs wel op het skatebaantje? Zolang het maar niet lijkt op een ouder stelletje fietsend op.,...een elektrische fiets.
Ik ben benieuwd naar je idee, laat je het ons weten? Wees welkom, de polletjes Watersportcamping Heeg.

maandag 10 oktober 2016

fucking details that makes the difference

Vorige week schudde Laura Conradi de zaal even lekker wakker met haar oneliner: Fucking details that makes the difference! Onze kamperende gasten, ze willen onderdak, een lekker bed en dan.....Dan willen ze vooral een belevenis! En die belevenis, die kan je ze geven door juist in de details het grote verschil te maken.

Een hotelkamer hangend in de bomen, koeien tussen de tenten op de camping of in de verhuurchalets een piano plaatsen. Ze laat ons een fietspad zien dat eigenlijk alleen bijzonder is, wanneer het donker is. De grap is dat er overdag ook al horde mensen komen kijken bij het fietspad! Het kan allemaal, zolang het maar bij je concept past en je concept versterkt. Het zijn juist de vele (kleine) details die het verschil maken in deze beleving. Justus van den Berg hield tijdens dezelfde bijeenkomst een pleidooi om je park inclusief de natuur te ontwerpen. We hebben allemaal veel natuur om ons heen maar doen er (qua storytelling) nog veel te weinig mee! Welke natuurwaarde hebben we op onze camping? We hebben heel veel natuur op onze camping! Maar een serieuze inventarisatie ervan hebben we nog nooit gemaakt. We hebben bewust een vlinderhofje met daarin planten die een aantrekkende werking hebben op vlinders. We hebben div. inheemse, ouderwetse fruitbomen zoals de sterappel en de Groningse kroon. Natuurlijk in de ouderwetse hoogstam vorm. We hebben een insectenhotel, we hebben wat kleine krielkippetjes. Dat is wat we allemaal heel bewust hebben toegepast. Maar we hebben ook een aantal 'gelukjes" zoals een slootje waarin het wemelt van de salamanders en kikker! En tijdens het hoogseizoen zijn er heel veel libelle's die door de lucht dansen. Daar hebben we niet speciaal op gestuurd, ze zijn hier toevallig!
Het zijn juist al deze details waarmee je het verschil kan maken. En natuurlijk kan het altijd beter, want hoe kan een nog onbekende gast, deze details ervaren, voordat hij gaat boeken? Laten we dan wel voldoende zien en horen? Justus geeft als voorbeeld de Wildhoeve die heel weinig over de camping zelf vertelt, maar des te meer over de natuurbeleving op en rond het park.

Het is de klantbeleving en de storytelling die kan zorgen voor de mond tot mond reclame. En laten wij nu net hierop sturen. Want in plaats van adverteren, stoppen wij ons budget liever in een hogere klantbeleving. Maar dan moeten we dat wel nog even goed doen. En het kan altijd beter, en het is nooit klaar......
Het zijn de "Fucking details that makes the difference", en zo is het!
Welk detail was een van jouw beste details qua effect? Was het wel of juist geen wifi? Was het de geschilderde voetstapjes naar het toiletgebouw of......
We zijn benieuwd, wees welkom, de polletjes, Watersportcamping Heeg.

vrijdag 7 oktober 2016

Wat bedoel je nu precies?

Als merk, organisatie, zul je consistent moeten zijn in het "geluid" dat je laat horen! Doe je dat niet, dan moet men maar gissen naar waar je voor staat! Dan kan het zomaar met je zijn gebeurt. Want niemand begrijpt meer wat je bedoelt!

En als je dan tegengas krijgt uit de markt? Iedereen krijgt tegengas af en toe. Gelukkig maar want dan krijg je de kans om jezelf te kunnen gaan verbeteren! Je kunt je waarden herijken, heroverwegen en wellicht wat nuanceren of sterk onderbouwend, veranderen! Veel vaker zal tegengas leiden tot nieuwe sub-argumenten, naast je bestaande argument. Kortom, het helpt je om nog veel duidelijker te laten zien wie je bent en waar je voor staat! Want zowel intern, naar je medewerkers toe, wil je dat er een helder en consistent geluid te horen is, als extern naar je gasten, stakeholders en zelfs ook naar je ongewenste gasten. Het meest wenselijke is, dat iedereen wat vindt van je geluid. Je bent voor of je bent tegen. Maar je als een jo-jo op en neer laten slingeren tussen de verschillende waarden, dat kan je je toch echt niet veroorloven! Kijk maar wat er vorige week gebeurde met Jumbo en de pieten discussie. Een item dat erg (oververhit) reacties in onze maatschappij oproept. Jumbo ging een stelling innemen. En toen ze schrokken van de (toch wel te verwachte) reacties, hebben ze hun eigen mening, zonder enige onderbouwing, 180 graden laten draaien. Hadden ze uberhaupt begrepen welke discussie er in de maatschappij gaande was? Hadden ze de dwarsverbanden gezien?
Hoe betrouwbaar ben je, als je zomaar, binnen 24h, zonder enige onderbouwing, een totaal ander geluid laat horen?
Nu is het voor een kleine organisatie zoals die van ons, wat makkelijker om onze waarden te borgen. En zelfs dan gebeurt het nog wel eens dat we een hele discussie hebben, over een uitdaging. Wat vinden we hier van? Soms zijn het botsende ego's die ervoor zorgen dat we niet op een lijn zitten. Maar gelukkig zien we meestal wel snel in, dat het allemaal draait om de grassprieten die we willen verhuren aan onze kamperende gasten. Dan weten we weer beter en snel dat de waarden die we willen laten beleven, dienend moeten zijn aan het concept van onze camping.

Wat bedoelen ze precies? Waar sta jij voor? Wat is je missie en visie? En hoe draag jij die uit? Laat je het ons weten? Wees welkom, de polletjes! Watersportcamping Heeg.

woensdag 5 oktober 2016

trENDy

Voordat je het weet, ben je dood! Onze gasten, ik ben natuurlijk blij met ze, want door hun heb ik te eten! Zij kunnen gerust zonder mij, maar ik kan niet zonder hen! Toch ben ik steeds maar weer opzoek naar het antwoord op mijn droomvraag: Hoe zorg ik ervoor dat ik voldoende gasten heb, die zo naar me verlangen?

Wat moet ik binnen onze camping daarvoor aanpassen, zodat het kamperen hier nog beter past bij onze droomgasten? Simpelweg de nieuwste trends maar omarmen is geen optie. Immers vroeg of laat is het gedaan met de trend!
Onze camping is in essentie nog steeds dezelfde, maar als je gaat inzoomen, dan is die totaal anders dan een kwart eeuw geleden! Steeds maar weer, wordt onze camping aangepast aan de veranderende wensen en behoeften van onze gasten. Van het soort waar we er wel graag heel veel van wensen. Stel je voor dat we zulke unieke producten zijn gaan aanbieden voor een groep gasten, die groot genoeg is om van te kunnen leven. Een groep die bij het horen van het woord "kamperen" direct aan ons gaat denken! Dat we zo uniek zijn geworden, zoals Cirque du Soleil is onder de circussen. Niets te maken met crisis, niets te maken met een overconcurrentie. En niet onbelangrijk, heeft het de wonderlijke combinatie van erg van deze tijd te zijn, en tegelijkertijd erg tijdloos!
Voorbij het hijgerig achter elke doorgebroken trend lopen, om er maar bij te blijven lopen.....
Want een ding weten we allemaal zeker, elke trend loopt ooit weer op zijn einde. Trends volgen is naar mijn idee dan ook niet heel wijs. Beter volg je je droomgast en stuur je op dat je hem steeds maar beter en beter weet te bedienen. Zo erg, dat die niet meer zonder je wilt en naar je verlangt.
Ik ben benieuwd, wanneer heb jij voor het laatst een trend binnen je organisatie omarmt? En waarom deed je dat? We zijn benieuwd, wees welkom de polletjes Watersportcamping Heeg.

dinsdag 4 oktober 2016

kent de mier doodsangst?

Het is alweer jaren geleden dat ik even met Martin Simek mocht spreken na een prachtige voorstelling van hem. Hij tekende een mier voor me. Een Mier loopt nooit in een rechte lijn naar zijn doel, werkt veel met andere samen en wordt hoe langer hij leeft, slimmer!
Martin vond dat ik als een mier was, en ik was blij.

Later bedacht ik dat mier in het Russisch vrede betekent. Mooi, want hoe ouder ik ben geworden, hoe meer vrede ik met mezelf heb. Dat vind ik het grote voordeel van ouder worden! Afgelopen week ontmoette ik Soheila Najand, en wat bleek, ze was niet alleen net als Martin een vluchteling, ze had het ook over mieren! Ze doet onderzoek naar mieren, in het bijzonder naar hun zwerm intelligentie. En ook zij denkt dat we nog veel kunnen ontdekken en leren van deze kleine beestjes. Ik heb wel eens bij een treintje mieren hun weg bewust geblokkeerd. Het is fascinerend om te zien hoe ze dan weer een nieuwe weg ontdekken en hoe ze dat aan elkaar duidelijk maken. Het lijkt of ze de tegenligger even kort informeren over de verandering!
En relatief, hoe kleiner je wordt als beest, hoe sterker je bent! We weten allemaal dat de mier vele malen zijn eigen gewicht kan tillen. Niet zo vreemd dat Soheila deze beestjes verder wil bestuderen!
De mier, een sociaal beest dat het collectieve belang altijd voorop stelt. Ik vraag me af of de mier wel doodsangst kent? Het lijkt wel of alles bij mieren draait om het collectieve doel. En wat kunnen wij mensen daarvan leren? Nu zijn we zo ego gericht bezig, dat we onze toekomstige leefbaarheid te grabbel gooien voor ons individuele doel. We willen maar meer, meer, meer. En dat onze aarde dat egoistisch handelen al helemaal niet meer aankan, dat doet er niet zo toe! We consumeren op een wijze waar onze aarde aan kapot gaat. We consumeren zelfs zo dat andere mensen ergens op onze aarde, ver weg uit ons zicht, de rekening daarvoor betalen. De vervuiling, het afval probleem, het misbruiken van onze delfstoffen. We eten zelfs meer dan dat gezond is voor ons. We bewegen minder dan gezond voor ons is en we slapen minder dan gezond voor ons is. Dus ook voor ons zelf zijn we niet goed bezig. Hoe is het gekomen dat ons verlangen naar meer en beter, tegen onze gezondheid is gaan werken? Een mier, die zal nooit meer gebruiken dan dat hij aankan. Een mier zal nooit zijn eigen biotoop kapot maken. Een mier zal zich altijd zo inzetten, dat zijn nageslacht het minstens even goed zal hebben, zoniet beter, dan dat hij zelf heeft gekregen. Een mier die zou willen sterven voor een betere wereld! In Iran brengen mensen een toost uit: Faadat, dat zoiets betekent als "ik zou bereid zijn voor jou te sterven"
Wat is het mooi om te kunnen leren van andere mensen en culturen, en wat doe ik dat nog veel te weinig! Tuurlijk hebben we al wel het e.e.a. op onze camping toegepast, dat we elders in de wereld hebben gezien! Denk maar aan het verse bloemetje in ons toiletgebouw. Denk maar aan de verbouwde zeecontainers als strandbarretje. Misschien heb jij ook nog lessen die jij uit een andere cultuur hebt geleerd? Ik ben benieuwd, wees welkom, de polletjes Watersportcamping Heeg.