-0515-442328-

vrijdag 17 februari 2017

how long will it last?

Waar hebben we het over in de circulaire economie? Het is een behoorlijk container begrip aan het worden en niet iedereen heeft hetzelfde beeld erbij. Voor een goede toekomst is het belangrijk dat we een duurzaamheidsvisie gaan ontwikkelen en onderzoeken wat we met de circulaire economie (moeten) kunnen doen. We zouden zelf moeten gaan sturen op onze impact en deze terug brengen naar NUL negatieve impact. We zouden wat moeten vinden van wie voor wat verantwoordelijk is binnen de keten. Maar dus ook staan we voor de opgave; de circulaire economie!

Wanneer we het hebben over de circulaire economie dan hebben we het over:

  • de grondstoffen schaarste
  • nieuwe verdienmodellen
  • innovatie
  • kostenreductie
  • duurzaamheid.
De circulaire economie behelst nog veel meer dan dat ik me vooraf had voorgesteld. Ik was vanzelf al wel bekend met het bereiken van de grenzen van de hoeveelheid (schoon) zoet water en van onze grondstoffen binnen ons systeem. Misschien zouden we per direct moeten gaan beginnen met alle maatschappelijke kosten door te berekenen in onze producten. In elke dollar winst is 41 cent nu niet doorberekende milieuschade! Die milieuschade is zeker geen ver van je bed show. Op dit moment is 25% van alle personen die overlijden, milieu gerelateerd. De huidige klimaatveranderingen kosten verzekeringen nu al direct geld. Denk maar aan bomen die op een geparkeerde auto valt. Wat als we onze grondstoffen steeds maar weer zouden gaan hergebruiken? Dan moeten we vooraf natuurlijk wel rekening houden met onze ontwerpen. Hoe kunnen we het toiletgebouw, dan nu een x aantal jaren meegaat, zo weer eenvoudig kunnen demonteren, zodat we de grondstoffen weer kunnen her-gebruiken. Hoe lang blijven de dingen goed?
Ik ga na deze masterclass van Michel Schuurman weer naar huis, en denk weer anders over de dingen na. Wat kan ik nog meer doen? Gewoon voor de aankoop al nadenken hoelang ik het (goed) houd.
Nu dit concept nog doorvertalen naar onze camping.
Stof tot nadenken, fijn dat we nu bijna een lekker weekend hebben om dat eens heerlijk over te gaan "piekeren".
Waar ga jij dit weekend over nadenken? Ook over hoe lang bij jou de dingen goed blijven? We zijn benieuwd, weer welkom, de polletjes Watersportcamping Heeg.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten