-0515-442328-

dinsdag 14 april 2020

Het antropoceen tijdperk

De aarde warmt op, de biodiversiteit neemt af, pandemie brengt de wereld economie in een nieuwe crisis, er waren nog nooit zoveel (jonge) mensen met een burn-out en onze grondstoffen raken in rap tempo op. Wat hebben al deze signalen met elkaar gemeen? Ze zijn antropoceen!

Ze zijn allemaal door de mens zelf gecreƫerd! Ons onvermogen om de problemen het hoofd te bieden, is eigenlijk te gek voor woorden.

We zien van onderaf een verandering. Steeds meer consumenten vertonen ander (koop)gedrag. En heel langzaam maar zeker zien we dat er een steeds groter wordende groep mensen, een veranderende vraag laten zien. Organisaties die zich richten op een betere wereld, op het goede doen, maken meer marge. En zo komt er beweging in het oplossende vermogen tegen de opwarming van de aarde, voor toename van de biodiversiteit, inclusief ondernemen en het hergebruik van grondstoffen en omzien naar andere grondstoffen.
Als er iets ons laat zien in de corona crisis, dan is het wel dat we wel ons gedrag heel (veel) sneller kunnen aanpassen. Dat we meer kunnen omzien naar elkaar. Dat we meer dan ooit voelen dat we verbonden zijn met de natuur, met haar grondstoffen. Kunnen we makkelijker de balans houden. De lucht klaart op, onze footprint is veel lager omdat we bv. geen onzin dingen meer kopen. En kopen we meer regionaal. Nog even en we gaan onze voeding nog verder verduurzamen!

We hebben dankzij de Corona Crisis gevoeld dat we onze welvaart en ons welzijn vanuit een ander perspectief moeten waarderen. Niet meer vanuit een louter financieel gedreven economie, maar meer een holistische kijk waarbij de waarden van schone lucht, schone grond, schoon water en de social impact mee gewogen moeten worden. Laten we met onze camping het voortouw nemen, laten we de changemaker zijn. En laten we deze corona Crisis gebruiken, of zoals Churchill het zei: "Never waste a good crisis" laten we zelf en samen de volgende stappen maken. Heb jij een idee voor ons, laat het ons weten! We kijken naar je uit, wees welkom, de polletjes Watersportcamping Heeg.



Geen opmerkingen:

Een reactie posten