Je moet de win/win zien, is die er niet dan is het einde verhaal? Of toch niet? En die win/win moet die dan economisch van waarde zijn of mag duurzaamheid ook echt mee bepalen in de win/win? We horen bij port4growth het verhaal van Maria van der Heijden. Met haar organisatie creert ze banen voor vrouwen in India. Die banen geven de vrouwen (en hun kinderen) een stabiel inkomen en een financiele onafhankelijkheid. Dit is een kans voor de vrouwen om te ontkomen aan de armoede. De kinderen kunnen daardoor wel naar school en dus is er een grotere kans dat deze kinderen een betere toekomst kunnen krijgen.
Maar hoe zit dat nu met de organisatie van Maria, "Women on Wings"? Is dat bedrijf financieel succesvol? Kan Maria de eindjes aan elkaar knopen? Er komen kritische vragen uit de zaal en ook de Rabo man krijgt het vuur aan zijn schenen: Maria heeft al honderden banen ontwikkeld voor vrouwen in India, maar Maria zal vermoedelijk niet een giga salaris genieten. Hoe gaat de Rabo hiermee om? Wanneer Maria tegen hoge rentes haar vreemd vermogen moet regelen, kan het zomaar zo zijn dat ze met haar organisatie niet meer voldoet aan de eisen die de Rabo aan haar stelt? Maar wat wanneer de Rabo met een ander perspectief gaat kijken naar de organisaties als die van Women on Wings? Wat als de Rabo ook gaat kijken naar de sociale impact van bedrijven? Wat als ze alle maatschappelijke impact van bedrijven door laten wegen in de berekeningen van de rente percentages?
Een heel interessante vraag die steeds relevanter wordt gezien het feit dat duurzaamheid een steeds grotere rol gaat spelen binnen onze economie. Tuurlijk is die niet eenvoudig te beantwoorden, want stel je voor, er zijn zoveel aspecten waarop je de impact van het bedrijf zou moeten wegen, dat alleen al de inventarisatie daarvan een gigantische klus is. En dan weet je nog steeds niet hoe je de weging daarin zou moeten aanbrengen, want ook dat is een enorme klus. Stel je voor de Rabo krijgt een aanvraag van een recreatiebedrijf die een nieuwe receptie gaan bouwen, vanzelf met goed geisoleerde ramen en muren, dak en vloer. Wat is dan het verschil dat de Rabo zou kunnen gaan maken wanneer het een receptie wordt die totaal zelfvoorzienend zou zijn, of gewoon standaard geisoleerd? En wat doe je met alle andere campings die misschien nog een oud receptiegebouw hebben uit de vorige eeuw?
Maar dat we na moeten gaan denken over niet alleen de economische waarde maar ook de waarde in duurzaamheid moeten gaan meenemen.
Hoe denk jij dat een goede manier is om een genuanceerde waardebepaling door te kunnen voeren? Ik ben benieuwd naar je antwoord, laat je het ons weten? Wees welkom, de polletjes Watersportcamping Heeg.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten