-0515-442328-

dinsdag 28 april 2015

Nederlandse-Duitse handelsdag

Vorige week was er een Nederlands-Duitse Handelsdag en ik ging voor het eerst van mijn leven daarheen. We richten ons al jaren ook op de Duitse markt, maar het kan altijd beter! Ik wist niet wat ik kon verwachten, maar hoopte weer een hoop te leren.

Deze dag is opgezet met als doel om nieuwe contacten tussen de Nederlanders en de Duitsers te leggen. Bestaande contacten te onderhouden en om je te verdiepen in het land waarheen je wilt exporteren.
Iedereen weet dat onze oosterburen van enorme economische betekenis zijn voor onze economie! Maar omgekeerd zijn we ook van belang nl.:
op dit moment wordt er voor 107 miljard euro naar Duitsland geexporteerd en voor 73 miljard euro geimporteerd door de Nederlanders. Omdat de handel tussen deze twee landen zo belangrijk is wordt er van alles georganiseerd om deze handel misschien nog wat verder uit te kunnen bouwen. Datzelfde geldt voor ons, op dit moment is ca. 25% van onze gasten afkomstig uit Duitsland en in wat mindere mate komen onze gasten uit Engeland en Belgie. Verder komen gelukkig ook nog enkelingen uit Italie, Frankrijk en bv. Spanje. Maar deze laatste gasten zijn helaas nog niet zo makkelijk te verleiden om naar onze camping te komen. Goed, nu terug naar de Duitse markt. Er zijn (cultuur) verschillen tussen de Nederlanders en de Duitsers.
De volgende verschillen zijn belangrijk voor de Duitse markt:

  • meer hierarchie bewust
  • ontlenen meerwaarde aan statussymbolen en certificaten
  • ook zinnen als "120 jaar in het vak" geeft traditie en ervaring aan.
  • humor is gevaarlijk, vooral tijdens zoiets serieus als werk
  • meer formele kleding
Hoe ga je deze verschillen over brengen op je communicatie middelen? Het is mij duidelijk dat wij inderdaad nog heel wat te winnen hebben. Dat we niet zomaar onze website vertalen naar de Duitse taal, want daarmee heb ik nog niets gedaan met de culturele verschillen. Hetzelfde geldt natuurlijk voor alle andere communicatie middelen.
Dit is niet een "klein" klusje voor nu, dit vraagt om een grotere aanpak, iets voor komende winter. Wat een geluk dat onze vriendin Doris uit Duitsland komt, die wil ons vast adviseren hoe we onze communicatiemiddelen aan kunnen gaan passen.
Hoe doen jullie dat? Hebben jullie ook voor elk land een heel eigen website? Ik ben heel benieuwd waar ik dan vooral op zou moeten letten, wees welkom! De polletjes Watersportcamping Heeg.
https://www.facebook.com/campingheeg



donderdag 23 april 2015

innovatieversnelling door testen en leren

Tijdens het recreatie en toerisme congres 2015 van vorige week gaf René Nieuwmans van Expedia een mooie presentatie over hoe organisaties sneller en beter kunnen innoveren mbv reviews.

Tot nu toe ging ik er met onze camping van uit dat reviews helpend waren bij het motiveren van potentiele gasten en het online beter vindbaar zijn van je organisatie. Maar waar ik nog niet zo aan had gedacht was het feit dat je met reviews ook de innovatie, de verbeteringen van je bedrijf makkelijker en sneller kunt ontwikkelen. Met name grotere organisaties hebben voordeel bij deze reviews. Expedia stuurt een vragenlijst naar al haar gasten en vraagt hen of de gast blij is met:

  • de kamer
  • de locatie 
  • check in
Het hotel kan hierdoor sneller de slechtere dingen verbeteren. Juist omdat er bij grotere hotels meer reviews worden geschreven, kan je uit die reviews heel veel nieuwe informatie zien. Je kunt aan de data snel zien wat de gast beslist. Ook kun je zien hoe jij als hotel het doet ten opzichte van je concurrenten. Hetgeen natuurlijk ook niet onaardig is.
Zo kun je ook heel snel zien hoe de gast een bepaalde, nieuwe kamer beoordeelt, wat hij vindt van een nieuwe check in wijze en noem maar op. Steeds maar weer zoeken naar verbeteringen, en die eenvoudig kunnen testen, geeft een enorme dynamiek aan je organisatie.
Het geeft direct energie aan je team, en zo stimuleer je nog meer de innovatie die je als organisatie nodig hebt!
Ik heb hierdoor toch weer een heel andere kijk gekregen op reviews en de mogelijkheden die ze biedt. Heb jij nog een andere toepassing voor reviews, ik ben benieuwd, wees welkom!
De polletjes, Watersportcamping Heeg.
https://www.facebook.com/campingheeg

dinsdag 21 april 2015

google ziet drie trends

De vindbaarheid online wordt nog steeds ook voor een deel bepaald door de weging die Google geeft aan alle content dragers. Als bedrijf wil je natuurlijk gevonden kunnen worden dus met meer dan gemiddelde interesse volg ik de presentatie tijdens het toerisme & vrijetijdscongres 2015 van Rianne, werkzaam bij Google.

Rianne neemt ons mee naar drie trends die ze voor de reisindustrie ziet:

  1. verbinding
  2. relevantie
  3. inspiratie
Iedereen is (bijna) overal verbonden. Beschikte in 2010 nog maar 5% over een mobiele telefoon met toegang tot internet, was dat in 2012 al opgelopen naar 13% en in 2014 was het inmiddels 28% geworden. Een enorme stijging waar we wat mee zouden kunnen doen. Is jouw website al klaar voor deze mobiele devices? Vanaf vandaag gaat Google daarop selecteren, je krijgt "strafpunten" wanneer dat niet zo is.
In Nederland hebben we op dit moment gemiddeld 3,6 connected devices per persoon! En 81% van de zoekers wisselt tussentijds van mobiele device tijdens het zoeken. Het monitoren met bv cookies wordt daardoor alweer heel wat moeilijker! Maar ook het adverteren, alles loopt nu door elkaar heen!
Daarom is het verstandig om af te gaan stemmen op device en of op locatie!
Rianne vertelt ons dat ze afgelopen woensdag nog in Hamburg was met haar iwatch, ze kreeg keurig locatie gerichte, relevante informatie binnen. Hoeveel vertraging haar vlucht had, waar ze lekker kon gaan eten, wie er nog meer waren. Allemaal afgestemd op haar eigen lifestyle. Een combinatie van al haar eerdere zoekopdrachten en alle informatie die ze zelf had af gegeven. Hierdoor is haar iwatch zoiets als haar persoonlijke assistent geworden!
De gast van morgen wil meer informatie, sneller en actiegericht! Google wil de informatie beschikbaar geven nog voordat jij bedenkt dat je misschien opzoek zou willen gaan naar de antwoorden.
En dan Google als inspiratiebron; "Wat kan ik doen in deze regio? Verleiden en inspireren liggen dicht bij elkaar. Eigenlijk wisten we het al, filmpjes zijn het meest inspirerend. Terwijl reviews in 38% de bestemming bepalend is, wordt 41% geinspireerd door een video!
Maak dus een video waarin je laat zien wat daar te doen is, wat kan je er zien en vooral, wat kan je er leren? Wij zijn alweer wekelijks bezig met het maken van kleine video's die we op onze Facebookpagina plaatsen, neem er maar eens een kijkje! Ik ben benieuwd wat je van onze camping vindt natuurlijk.
De gast van dit jaar doet volgend jaar de dingen weer anders. En dus moet je als organisatie, de gast van volgend jaar, ook weer anders verleiden en inspireren. Kijk alleen maar aan de snelheid van de verandering met de mobiele telefoon met internet. Dus mocht je je website nog niet klaar hebben voor de mobiele devices, dan zou ik dat als eerste aan gaan pakken!
Ik ben benieuwd naar je reactie, en mocht je nog een tip voor ons hebben, wees welkom!
De polletjes, Watersportcamping Heeg.
https://www.facebook.com/campingheeg

maandag 20 april 2015

transactie vs gast

Wat verdien ik aan deze transactie? Heel regelmatig maak ik offertes waaraan ik niets verdien. Terwijl ook wij gewoon brood op de plank moeten hebben. Dat is toch vreemd? Maar ik kan het prima uitleggen.

We kijken naar de gast, met wie hebben we te maken? Hoe kunnen we een duurzame relatie opbouwen met deze gast en hoe kunnen we ervoor zorgen dat we in de toekomst (wel) geld aan hem kunnen verdienen.
We kregen een aanvraag van een school binnen. Een type school waarop meer dan gemiddeld "paarse" kinderen zitten. ( zie smartagent, paarse vakantieganger) en we verdienen niks aan het verblijf van deze kinderen op onze camping. Tenminste, nu niet. Maar we hopen dat deze nu 11 en twaalf jarigen zich tien jaar later nog steeds herinneren hoe tof kamperen kan zijn. Dat ze hier wel een hele leuke week hebben gehad en dat ze dan wellicht nog eens terug komen met hun studie genootjes, of nog eens tien jaar later met hun lief en vers kindje. Ik moest daar erg aan denken toen Niek van Leeuwen zijn presentatie hield afgelopen week bij de Week van de Ondernemer. Niek is verantwoordelijk voor Uber Nederland, en kijkt op een heel eigen wijze naar geld verdienen, naar gasten en naar transacties. Hij stelde dat je jezelf regelmatig af moet vragen wat je aan de transactie verdient en wat je aan de gast verdient. Ga die twee afzonderlijk van elkaar eens tegen het licht houden en kijk dan eens wat je zou moeten kiezen in het ene geval en in het andere geval. Dan weet je weer beter wat je zou moeten gaan kiezen wanneer je je focust op de langere termijn!
Een mooi inzicht, dat ook mij weer even goed doet nadenken dat ik misschien toch nog scherper kan acteren op onze camping. In het geval van de school heb ik het goed gedaan, maar ik zal ook vaak genoeg een verkeerde afslag hebben genomen. Mooi stof tot nadenken, want het kan altijd beter, maar dan moet ik wel eerst weten dat ik het fout heb gedaan, anders kan ik die fout niet een volgende keer wel voorkomen.
Niek, genoeg stof tot nadenken voor me. Wanneer heb jij het goede gekozen, of juist niet en wat kunnen wij daarvan leren? Laat je een reactie achter? Ik ben benieuwd, wees welkom, de polletjes Watersportcamping Heeg.
https://www.facebook.com/campingheeg

zondag 19 april 2015

durf alles ter discussie te stellen

Vorige week heb ik genoten van de presentatie van Pieter Zwart, CEO van Coolblue. Zijn twee doelen waarop hij deze business heeft gebouwd zijn:

  • multimiljonair worden
  • meest klantvriendelijke bedrijf 
Je kunt ervan vinden wat je wilt, maar ik denk dat er weinig mensen bezwaar hebben tegen de ambitie het meest klantvriendelijke bedrijf te ontwikkelen. En dat is wat Pieter heeft gedaan, met onconventionele gedachten en middelen.

Hij verkoopt natuurlijk gewoon apparaatjes, net als heel veel andere bedrijven dat doen. Helemaal niet als de goedkoopste, dus hoe doet hij dat? Hoe kan je online nu de meest klantvriendelijkste worden? Pieter heeft laten zien dat ook dat heel goed kan. Daarvoor heeft hij al die jaren steeds maar weer opnieuw ongewone keuzes durven maken. Onconventioneel ook om bv een fysieke winkel te openen met de gedachten dat het niet erom gaat dat je vanuit die winkel wat van je producten gaat verkopen, maar dat je je winkel daar opent om in die regio meer online te gaan verkopen! Hoe kom je op het idee? Maar dat je eigenlijk de fysieke winkel nodig hebt als je beste vertrouwens persoon!
Pieter heeft heel veel kleine teams die steeds maar weer in het klein experimenteren, testen, analyseren en weer nieuwe dingen proberen. En dat allemaal om er voor te zorgen dat klanten bij Coolblue de beste keuze kunnen maken die ze hadden kunnen maken. De klant wordt als beste geholpen om zijn beste keuze te maken. Alleen dan krijg je hele blije klanten op de langere termijn!
Zijn er problemen, heeft de klant een probleem, los het als beste op! De medewerker van Coolblue moet dus zijn eigen schoenen echt uit doen en die van de klant aan gaan trekken om te begrijpen welk probleem de klant heeft. Coolblue durft alles ter discussie te stellen, niets is daarbij heilig of zou niet mogen veranderen. Ze testen, ze sleutelen en blijven zoeken hoe ze de meest klantvriendelijke organisatie van Nederland kunnen blijven.

Pieter stuurt op klantwaarden als geen ander, ik heb genoten van zijn presentatie en ga volgende week ook bij ons weer onderzoeken welk probleem wij als beste voor onze gasten kunnen oplossen. Waarbij we wel binnen onze eigen kaders moeten blijven, want wij bieden geen standaard product aan dat bij Pietje totaal gelijk is aan dat van Jantje. Hoewel onze grassprieten op onze camping natuurlijk wel net zo groen zijn als die van Jantje, onze verpakking is wat anders en onze service ook natuurlijk.
Coolblue heeft ook mooi laten zien dat je nooit "klaar bent" met je organisatie, en als jij niet doorgaat, je collega's doen dat wel! Wees waaks, wees nieuwsgierig! Ik ben benieuwd naar jou nieuwste toegevoegde klantwaarde, laat je het ons weten? Groet & glimlach, de polletjes, Watersportcamping Heeg.
https://www.facebook.com/campingheeg

zaterdag 18 april 2015

wat doe jij over vijf jaar?

Ik ging van de week naar de week van de ondernemer en kwam "zwanger van heel veel ideen terug". De start van de dag was al direct lekker prikkelend, wat doe jij over vijf jaar? Wie heeft er ooit bij V&D geshopt? Om me heen stak iedereen zijn hand op. Toen vroeg Rens, en wie heeft er de afgelopen maand nog geshopt? En het was een schok om te zien hoe weinig vingers er nu nog de lucht in gingen.

Hetzelfde werd gevraagd over Nokia en Blackbarry, over wie er nog SMS't en wie Whapsapp't.
Kortom de wereld om ons heen veranderd en wij zullen constant ons eigen business model moeten begrijpen en kunnen/durven aan passen. Ondernemers zullen sneller moeten leren experimenteren en leren. Het gaat niet vanzelf en we hebben er lef voor nodig. Telkens weer zullen we ons zelf moeten forceren om buiten onze comfortzone te durven gaan. Hoe voeg ik waarde toe? En kan ik dat op deze manier morgen nog steeds doen? Welke trends zien we en wat kunnen we daarmee? Het business canvas model werd gebruikt om de div. modellen met hun concurrenten te conflicteren. Zolang we ons dag in dag uit storten op de waan van de dag, zolang blijven organisaties dood gaan. Want ieder van ons zal zich regelmatig even moeten losweken van de waan van de dag en zich de grotere ondernemersvragen moeten durven stellen. Wij zijn ook al bezig met het business plan van volgende maand. Steeds maar weer met kleine stapjes je organisatie verbeteren, verfijnen. Binnen de kaders die je hebt gesteld, binnen de kernwaarde die je in al die jaren hebt opgebouwd.
Want zo blijft de gast van vandaag ook volgend jaar nog steeds blij, en dat is wat we willen.
Futureproof ondernemen in 6 stappen kregen we mee en we delen die graag ook met jou:

  1. begrijp je business model
  2. weet welk probleem je voor de gast oplost
  3. begrijp op welke trendgolven jouw businessmodel vaart
  4. vorm een uitgesproken visie
  5. leer van andere businessmodellen en experimenteer
  6. heb je volgende businessmodel op de plank.
Zo te bezien kan ik nog niet een heel gedetailleerd verhalen over ons businessplan van over vijf jaar schrijven. Ik weet de kaders, ik ken onze kernwaarden en onze merkbeloften. Maar er kan tussen nu en vijf jaar teveel anders zijn, dat ik nu nog niet ons model van dan ken.

Hoe ziet jouw volgende businessmodel eruit? Heb je daar al een idee van? Ik ben benieuwd, wees welkom! De polletjes Watersportcamping Heeg.
https://www.facebook.com/campingheeg

maandag 13 april 2015

tulpen, kaas en coffeshops is dat beeld toekomst proof?

Nederland is aantrekkelijk voor buitenlandse toeristen. Geweldig natuurlijk, want vorig jaar waren ze goed voor 36 miljard euro en voor dit jaar wordt er een groei van 2% voorspeld. In 2025 zou dat bedrag al zijn opgelopen naar 47,4 miljard. Tenminste als we het zo goed blijven doen als dat we de afgelopen jaren hebben gedaan....

En daar zit nu net mijn vrees, want we zijn politiek zo onhandig bezig, we hebben zo enorm zitten knijpen in de budgeten van bv NBTC en NRIT. En juist van dit soort partijen moeten we het in hoge mate hebben wanneer we ons richten op de buitenlandse toerist! Het WTTC onderzoekt al 25 jaar de economische impact van de sector, Het belang van toerisme wordt vaak onderschat. Vreemd vind ik het dan ook dat we nog steeds geen ministerie van toerisme hebben, dat we in Brussel niet een hele toren hebben die zich dagelijks bezig houdt met toerisme. Kijk eens naar een sector als de landbouw, die politiek een enorme vertegenwoordiging heeft. Op allerhande niveaus, gemeentelijk, provinciaal, landelijk en europees! Onze sector, de sector voor recreatie en toerisme groeit doorgaans 1% harder dan de wereldeconomie, de hoogste tijd dat we dan ook vooral goed gaan inzetten op partijen die ons nog sterker kunnen maken met hun kennis en hun netwerken, het NBTC en NRIT zijn naar mijn bescheiden mening van enorm belang voor onze sector. Een imago van tulpen, kaas en coffeeshops is voor nu misschien nog een prima imago, maar andere landen timmeren ook flink aan de weg en vissen op dezelfde (vermogende) buitenlandse toerist van morgen. Neem nu de chinezen die veel geld willen uitgeven en in korte tijd vier tot vijf Europese steden aandoen. Het zou toch super sneu zijn wanneer we over acht jaar niet meer in hun vier of vijf bestemmingen wensenlijstje voorkomen. We moeten blijven inspelen op wat er komen gaat, we moeten onze kansen blijven pakken. En ik zou graag een oproep doen aan Den Haag om juist meer geld beschikbaar te stellen voor partijen als het NBTC en het NRIT. Wij maken veel gebruik met onze camping van hen, daar zit de kennis en de netwerken die we voor onze sector zo nodig hebben. Want kennis is key! Woensdag zie ik Mark Rutte en zal ik proberen om zijn aandacht even te krijgen om te luisteren naar mijn oproep voor meer budget. Want een euro investeren in deze (digitale) infrastructuur, kennis en netwerken verdiend zich dubbel en dwars terug, daarvan ben ik overtuigd. Ik laat je weten of ik in de gelegenheid was om Mark te vragen, ik ben nu al benieuwd naar zijn reactie!

Groet & glimlach, de polletjes, Watersportcamping Heeg.
https://www.facebook.com/campingheeg

zaterdag 11 april 2015

herontwerpen om 10x beter te worden

Dit is het zinnetje dat Grainne Phelan van Google ons vertelt tijdens haar presentatie afgelopen week bij het OC2030
De volgende ochtend ging ik er al mee al aan de slag met mijn team want ik zag het wel zitten!

Hoe kunnen we (…WAT) herontwerpen, zodat (…voor WIE) 10 x beter wordt!
Met dit eenvoudige zinnetje kun je uitzoomen tot meso niveau, zoals bv. “WAT”= een betere aarde. Tegelijkertijd leent dit zinnetje zich ook om totaal in te zoemen op micro/micro niveau zoals bv de online customer journey. In deze zin wordt standaard afgesloten met 10 x beter wordt, en dat is de grote uitdaging, de grote energiebron die dit zinnetje aan je team kan geven. Door in gezamenlijkheid te kijken naar de diverse problemen die je met je organisatie kan oplossen. Daar zit hem wat mij betreft de crux, het team heeft de uitdaging in gezamenlijkheid bepaald, en zal zich daar zelf helemaal voor hard gaan maken. Zorg ervoor dat ieder teamlid de zin dagelijks ziet, praat er wekelijks over en deel de stand van zaken zeker elke twee weken.
De volgende morgen ben ik mijn verse kennis gaan doornemen met mijn team, en ook deze zin hebben we “beetgepakt”. Wij hebben de zin met elkaar ontworpen en gaan daar met elkaar op sturen. We willen sturen op meer ambassadeurs, en specifiek, de internationale gast. Immers, in 2018 heeft Friesland zijn eigen Culturele hoofdstad en verwachten we heel veel meer internationale gasten. Wanneer we de camping op een review site dan mooi wat extra internationale reviews staan, dan hebben we daarin al een paar baby-stapjes gemaakt en zijn we voor de internationale gast net weer wat aantrekkelijker. Dus 10 x meer reviews op internationale review sites dan dat we die nu hebben, in een seizoen tijd. Dat vraagt om een ander handelen, dat vraagt om een aangepast proces, we weten welke stappen we moeten ondernemen om dat voor elkaar te krijgen. En we krijgen het voor elkaar, 10 x beter. Gewoon omdat het kan, omdat we het willen, dus gaat dat lukken!

Durf jij het ook aan om met je team “iets” 10 x beter te maken binnen jouw organisatie? Ik ben benieuwd waarop jij dan gaat sturen, laat je het ons weten? Wees welkom de polletjes, Watersportcamping Heeg.
https://www.facebook.com/campingheeg

vrijdag 10 april 2015

het zijn niet de juiste antwoorden, het zijn de juiste vragen!

Ik was afgelopen donderdag bij het onderwijs congres 2030 in Groningen. En na twee nachten slapen en twee dagen borrelen heb ik de essentie te pakken! Bij het vernieuwen van het onderwijs gaat het om de juiste vragen, en niet om de juiste antwoorden! Grappig want als dat voor het onderwijs geldt, zou het dan ook voor onze branche gelden?

Het gaat om het begrijpen van de Wat, Hoe en Waarom vraag. Als we met elkaar willen kijken naar het beter maken van het onderwijs zodat het beter past bij de vraag van de markt. Zo de leerlingen en studenten opleiden dat het de ideale medewerkers en ondernemers van de toekomst worden. Dan moeten we niet maar blijven "hangen" in het eindeloos toevoegen van het aanleren van wenselijke vaardigheden, dan moeten we ook het lef hebben om kritisch te kijken wat we niet meer zo nodig hebben, aldus Maurice de Hond. Hij gaf als voorbeeld het schrijven van schoonschrift! Onderzoek dat deze week leek aan te tonen dat juist door het handmatig schrijven van de tekst, je meer en sterkere neurale verbindingen maakt in je brein. Dat was gebleken. Echter, dat bleek uit een oud brein van voor het ipad tijdperk. Jonge kinderen van nu, die opgroeien met de ipad, die maken al totaal andere verbindingen aan, je zou het gehele onderzoek over moeten doen met deze breintjes 3.0
Wanneer je die onderzoekt hoe je je totaal geen zorgen meer te maken of er wel een goed en degelijk neurale stelsel in het hoofd zit van deze kinderen! Maar.....werpen de criticasters dan naar voren: schoonschrift is ook heel goed voor de fijne motoriek! Dat klopt, hetzelfde zou je met borduren kunnen ontwikkelen. Waarom moeten we kijken of we onze kinderen nog willen leren schoon schrijven? Maurice doet een testje in de volle zaal: Hoeveel van onze teksten die we dagelijks noteren doen we handgeschreven? "Nog geen 4%!" en van alles dat we dagelijks handgeschreven produceren, hoeveel procent daarvan wordt door andere gelezen? "dat is 8!" Een snel rekensommetje leert dat (4% x 8% =) 0.32%  wordt gelezen door anderen, dus waarom nog zo blijven trainen en hameren op dat schoonschrift! Wanneer we dit durven los te laten, ontstaat er ruimte voor bv het trainen van een nieuwe wijze van ontwikkelen.
Het proces van de toekomst voor bv product innovatie is: verzamelen van informatie, het analyseren van de informatie om het daarna te verwerken en toe te passen! We moeten dus de breinen vooral leren:

  • zoeken
  • analyseren, focus
  • creativiteit
Het deed me heel erg denken aan het boek; de blauwe oceaan. Een typisch boek voor marketeers dat ik totaal "opgevroten heb" Een aanrader. Ook daar draait het erom dat je de niet goede dingen (die vaak ook nog erg kostbaar zijn) laat vallen en dat je iets totaal nieuws toevoegt. In dit boek gaat het over de wereld van het circus. De (dure en maatschappelijk gevoelige) dieren gingen eruit, en het theater werd toegevoegd. En zie daar, een circus met een totaal nieuwe, en sterke positionering!

Mijn volgende blogje zal verder ingaan op de juiste vraag die Google zichzelf stelt. Ik ben benieuwd wat jij gaat weg doen in jou organisatie en wat je gaat toevoegen. Niet omdat het grappig is, maar om beter de toekomst tegemoet te kunnen gaan.
Laat je het ons weten, wees welkom! De polletjes, Watersportcamping Heeg.
https://www.facebook.com/campingheeg

dinsdag 7 april 2015

waar heb je spijt van?

Soms ben je met een vriend in gesprek en komen de gesprekken op echt heel persoonlijk vlak terecht. Zo ook afgelopen weekend: "zeg, Karin, waar heb jij eigenlijk spijt van?"
In een sneltreinvaart vliegen er allerhande belevenissen door mijn hoofd. Natuurlijk heb ik spijt van de keren dat ik mensen pijn heb gedaan. Heel vaak totaal onbewust, door onnadenkendheid. Maar verder.....Ja, ik heb zeker spijt van de keren dat ik mijn kansen niet heb genomen!

Zo zat ik met mijn vader in Doorn te eten en zat twee tafels verderop Dhr. Wijffels. Nu moet je weten dat ik in het verleden heel erg opzoek ben gegaan om hem te vragen of hij spreker wilde zijn op de door ons te organiseren TEDxHeech. Online was hij al niet te vinden met contact gegevens, maar ook in het wild kreeg ik hem maar niet te pakken. En daar zat hij, samen met zijn familie te genieten van een heerlijk diner. En ik, ik heb niet eens mijn best gedaan om met hem in contact te kunnen komen! Een gemiste kans! En het is me nog wel eens gebeurt met Bas Haring, met Paul Rosemöller en zo nog een paar mensen waarmee ik dolgraag een kwartiertje had willen praten. Mensen met een sterke visie, altijd inspirerend!
Wat heeft mij ervan weerhouden? Ik denk toch mijn verlegenheid. Hoewel ik een spontane stuiterbal ben, ben ik ook af en toe best verlegen. Achteraf snap ik nooit waarom? Ik heb het geluk dat ik een dikke huid heb, waardoor ik wel het bloed naar mijn hoofd voel stijgen, maar ik weet dat ik nauwelijks van kleur verander. Dat lijkt me echt lastig, om zichtbaar verlegen te zijn. Maar goed, ik heb spijt dat ik me niet op die momenten heb weten te motiveren om uit mijn comfortzone te schoppen. Gemiste kansen, want deze momenten hadden pareltjes van mijn leven kunnen worden. Mensen die me in hoge mate inspireren, geven me vaak jarenlang energie! En energie, wie wil dat nu niet? Zo heb ik ooit met René Boender gesproken die me vertelde: "Karin, de slager verkoopt geen biefstuk, die verkoopt het geknisper in de pan!" Dat kleine zinnetje, ik denk er nog heel vaak aan terug. Want wij verhuren onze grassprieten, maar het gaat natuurlijk om de energie en inspiratie die we onze gasten willen geven. Daarvoor komen ze onze grassprieten huren! Dat geeft hun vakantieverhalen de kleur.
Dus, ik heb spijt dat ik in het verleden, kansen niet heb aangegrepen om inspirerende mensen die plots op mijn weg kwamen, dat ik die niet heb aangesproken. Maar ik heb er wel van geleerd, zodra ik iemand zie die ik super tof vind, spreek ik hem aan. Mijn oude vader zei altijd: Je hebt twee soorten goede vragen:

  • gekke vragen
  • briljante vragen
En die theorie die breng ik dan maar in praktijk. Spijt, het maakt ook dat je de dingen overdenkt en daardoor een volgende keer het anders te doen, beter. Maar de tijd van gisteren, die komt nooit meer terug, net als de kansen van gisteren! Waar heb jij nu spijt van? Ik ben benieuwd, wees welkom! De polletjes Watersportcamping Heeg.
https://www.facebook.com/campingheeg

maandag 6 april 2015

zo goed als oud

Er is alweer een tijdje een nieuwe trend gaande: nostalgie! Wat is dat toch met nostalgie en waarom heeft het een trend kunnen worden? Want wanneer ik daarop het antwoord heb kunnen ontdekken, dan geeft me dat ook de aanwijzing HOE we met onze camping in Friesland nog beter kunnen inspelen op deze trend!

Is het wel de nostalgie opzich, de hang naar vroeger, die ten grondslag ligt aan deze trend? Ik denk het niet, ik denk veel meer dat we met onze industrialisatie zo zijn doorgeschoten, dat we zo los zijn komen te staan van onze grondstoffen en de natuur, dat we het nu bijna eng zijn gaan vinden. Is deze (fabrieks)kaas wel goed voor me? Is dit van de boer om de hoek, die het nog steeds op ambachtelijke wijze maakt niet veel beter? Het lijkt ook veel beter te smaken, toch? Door weer de dingen van om de hoek te halen, de dingen die al eeuwen zo worden geproduceerd, zo dicht bij de natuur, dat is vast beter.
Door de industrialisatie is het kopen van een paar nieuwe sokken, heel wat goedkoper geworden dan dat je ze zelf gaat repareren. Een nieuwe trui kopen was nog nooit zo goedkoop geworden, dus kopen we elke winter weer een paar nieuwe truien, en de oude verdwijnen ergens achter in de kast of worden weggegooid. Hierdoor is een onthoudbare situatie ontstaan, immers: zo kunnen we niet met onze grondstoffen omgaan! De grondstoffen die nodig zijn om "de dingen" te produceren, de grondstoffen die nodig zijn om "de dingen" te vervoeren, het is zo'n grote verspilling, dat kan gewoon niet. Dat kan onze aarde niet aan!
De hang naar nostalgie komt ook voort uit een verlangen naar de tijd waarin alles nog zo simpel leek te zijn. De zgn. black box die wordt opgebouwd in de leeftijd van 12 jaar tot ca. 20 jaar. Alle ervaringen daarin worden zorgvuldig door je brein opgeslagen en ingeprent. Bij die producten, bij die ervaringen voel je je meer dan prettig en vertrouwd. Door weer terug te gaan naar aspecten die dat gevoel opleveren, voel je je krachtiger en hoopvoller. En hoe ouder je bent, hoe meer dat meganisme zijn werk zal doen.
Dat is de reden waarom we nu zoveel jaren '80 muziek op de radio horen, daarom zien we hippe kaaswinkeltjes de kaas van om de hoek verkopen en daarom zie je dat het kamperen weer terug van weggeweest is. We hoeven niet meer zo nodig naar verweggistan om een toffe vakantie te hebben. We willen weer lekker ouderwets als vroeger aan de BBQ en het badmintonnen. We willen weer kikkerdril vangen en in een bak kijken hoe er langzaam maar zeker kikkertjes uit voortkomen. We willen weer lekker klooien, net als vroeger. Maar wel met een duidelijk duurzaam sausje erover heen!

Hoe gaan we dit vertalen? Hoe roepen we een nostalgische sfeer op met een hip & duurzaam sausje van deze tijd? Dat gaat de uitdaging worden, misschien heb je tips voor ons? Wees welkom, de polletjes Watersportcamping Heeg.
https://www.facebook.com/campingheeg

zaterdag 4 april 2015

scoren in overvloed is altijd lastig!

We krijgen een enorme berg informatie dagelijks voor onze kiezen, een overdaad aan prikkels. En dan wil je als organisatie toch nog een beetje leuk mee blijven doen, en produceer je ook nog eens blogs en andere content. Met als doel dat het zinvol is.....een hele opgave dus.

Niets doen is geen optie, maar om te scoren heb je wel heel wat in huis nodig. Dat vraagt om sterke keuzes maken. Waarop zou je moeten letten wanneer je een poging doet om je gast, klant of patient te bereiken? Nu zorg dat je daar je boodschappen gaat distribueren waar je gast zit. Na jaren lid te zijn geweest van de ANWB en de VVV (ik heb zelfs meer dan tien jaar in het bestuur gezeten) was het een hele ontdekking om te constateren dat we onze doelgroep niet meer via deze traditionele camping kanalen konden bereiken. Minder dan 1% vond ons via de VVV of ANWB. Maar waar zitten ze dan wel? Goed, het beste is om je eigen gast, het type waar je er graag nog 100 meer van krijgt, waar die naar kijkt, wat hij leest en waar hij naar luistert en heen gaat. Je "droomgast" is de sleutel naar meer van die fijne gasten! Maar dan ben je er nog niet, want dan gaat het erom dat je hem ook nog kunt beraken. Zijn hart moet een klein huppeltje maken bij het zien van jouw content. Pas dan is het goed. En gelukkig kunnen we dat allemaal heel goed zien, in de statistieken van de verschillende social media kanalen.
Zo hebben we laatst snel en heel goed gemerkt dat onze nieuwste innovatie; "de tent voor dwarsliggers", het meer dan gemiddeld goed deed. Wanneer je zoiets ziet is het zeker raadzaam om tegen betaling die content nog verder wereldkundig te maken. Dus hebben we een lange middag lang een persbericht verstuurd naar div. kranten en magazines. We hebben op Facebook geadverteerd en we hebben een aantal keren een tweet over deze tent verzonden. Je merkt het snel genoeg, je ziet het binnen 24h of je "goud" in handen hebt of niet. Tegenwoordig is het belangrijk om snel te reageren. Pak je kansen en neem je momenten, want in een overvloed aan informatie wordt het scoren steeds moeilijker!
Ik ben benieuwd hoe jij dat doet, wat zijn jou strategieen om in deze tijd van overvloed aan content toch nog effectief te zijn? Ik ben benieuwd en zou het echt leuk vinden wanneer je hierop zou reageren, wees welkom! De polletjes Watersportcamping Heeg
https://www.facebook.com/campingheeg

vrijdag 3 april 2015

maak er een goede vrijdag van


Wat hebben we geluk dat dit jaar het paasweekend direct binnen ons seizoen valt. Want daardoor bezoeken juist direct extra veel mensen onze campingin Friesland. Na een lange en vaak toch wat duffe winter, zijn we wel weer toe aan de reuring die onze gasten met zich meebrengen.

Maar na een lange winterstop, horen we ook altijd weer schokkende verhalen. Niet iedereen maakt een goede winter door. Soms zijn er hele leuke families die zijn gaan scheiden, of wat te denken van een heftige ziekte. Het is altijd weer een schok omdat we het dan niet hebben verwacht. We gaan er maar vanuit dat wanneer we eind september afscheid nemen voor de winterslaap, dat we onze gasten weer in hun goede doen in April daarop zullen treffen. En zo is het niet altijd. Het zet me ook weer aan het denken, waarom draait het nu in het leven, welke betekenis mag ik geven aan mijn leven en dat van de andere om mij heen. Zware vragen, maar zeker ook mooie vragen. Want laten we ook van deze vrijdag weer een goede vrijdag maken. Laten we met onze dierbare een mooi paasweekend vieren. Wanneer het leven gewoon is, dan ben je al een gelukkeling. Dat besef ik juist temeer door het zien van het leed dat andere treft. Raar eigenlijk dat ik het af en toe nodig heb, andermans leed.
Geniet buiten gewoon, en mocht je zin en tijd hebben, wip dan gezellig langs, dan kunnen we bijpraten met een kop koffie!
Ik kijk naar je uit, wees welkom! De polletjes Watersportcamping Heeg.
https://www.facebook.com/campingheeg

donderdag 2 april 2015

grenzeloos ondernemen

Er zijn vele ontwikkelingen gaande die impact zullen hebben op onze gasten en onze branche. Is ons business model wel toekomstbestendig? Afrekenen per overnachting terwijl de ene graag s'avonds laat aankomt, om vervolgens de volgende morgen vroeg weer te vertrekken, en de ander net omgekeerd! Zoeken we voldoende samenwerking, bv met internationale partners? Zijn we wel grensverleggend bezig, of blijven we doen wat we deden en krijgen we niet meer wat we kregen?

Er zijn heel wat grenzen die sterk aan het vervagen zijn, kijk maar eens goed om je heen! Bij de drogist kan ik al jaar en dag een lampje voor de lampion van Sint Maarten voor onze kinderen kopen. Bij het benzine station kan ik scheerschuim kopen en bij de Hema kan ik verzekeringen afsluiten.
Door alle technologische verschuivingen kan ik heel goed zien welke gasten mijn collega's bezoeken en het is niet lastig om interactie met die gasten aan te gaan, om ze vervolgens bij hen "weg te pikken". Dat kan dmv adverteren met zoekwoorden, wanneer ik bv nu google naar Heeg camping, dan staan daarboven advertenties van onze collega's uit bv Koudum en Earnewoude. Daar is niets illegaals aan. Wanneer ik de facebook pagina bezoek van mijn collega's kan ik prima zien wie hun beste, meest loyale gasten zijn. Door het "internet of everything" is zo alles en iedereen met elkaar verbonden en bestaat de privacy niet meer. Maar onderschat ook de nanotechnologie niet. Tijdens de Dutchdesign week heb ik al kunnen ervaren hoe ik met Nano verf op de wand zelf kan bepalen met je smartphone in welke kleur je op dat moment je wanden wilt hebben. De kleur van de wand is in een klik te veranderd!
Ook de grenzen van het buitenland vervagen compleet. Het is niet ongewoon dat onze concurrenten uit het buitenland, ook hier actief jagen op onze gasten. We hebben er een hele bulk concurrenten bij gekregen! Zijn wij zelf wel goed actief in het buitenland? Ook wij hebben daar een hoop te winnen, zeker nu er steeds vaker low cost vliegtuigen heen en weer vliegen!

Ik zie de veranderingen en doe pogingen om ze te blijven zien, dat is al een hele toer. Maar om nu te zeggen dat ik zelf al die kansen nu in het juiste tempo aan het oppakken ben....Het gaat razend snel allemaal. Gelukkig heb ik me omringd door veel jonge gasten die me daarbij behulpzaam zijn. Niet alleen onze eigen kinderen en hun vrienden, maar ook onze (afstudeer) stagiaires. Zij zorgen ervoor dat ik de juiste dingen in beeld heb en focus kan houden en op een vernieuwende wijze omga met de veranderende omstandigheden. Hoe doe jij dat? Ik ben benieuwd, wees welkom!
De polletjes, Watersportcamping Heeg.
https://www.facebook.com/campingheeg