-0515-442328-

maandag 6 april 2015

zo goed als oud

Er is alweer een tijdje een nieuwe trend gaande: nostalgie! Wat is dat toch met nostalgie en waarom heeft het een trend kunnen worden? Want wanneer ik daarop het antwoord heb kunnen ontdekken, dan geeft me dat ook de aanwijzing HOE we met onze camping in Friesland nog beter kunnen inspelen op deze trend!

Is het wel de nostalgie opzich, de hang naar vroeger, die ten grondslag ligt aan deze trend? Ik denk het niet, ik denk veel meer dat we met onze industrialisatie zo zijn doorgeschoten, dat we zo los zijn komen te staan van onze grondstoffen en de natuur, dat we het nu bijna eng zijn gaan vinden. Is deze (fabrieks)kaas wel goed voor me? Is dit van de boer om de hoek, die het nog steeds op ambachtelijke wijze maakt niet veel beter? Het lijkt ook veel beter te smaken, toch? Door weer de dingen van om de hoek te halen, de dingen die al eeuwen zo worden geproduceerd, zo dicht bij de natuur, dat is vast beter.
Door de industrialisatie is het kopen van een paar nieuwe sokken, heel wat goedkoper geworden dan dat je ze zelf gaat repareren. Een nieuwe trui kopen was nog nooit zo goedkoop geworden, dus kopen we elke winter weer een paar nieuwe truien, en de oude verdwijnen ergens achter in de kast of worden weggegooid. Hierdoor is een onthoudbare situatie ontstaan, immers: zo kunnen we niet met onze grondstoffen omgaan! De grondstoffen die nodig zijn om "de dingen" te produceren, de grondstoffen die nodig zijn om "de dingen" te vervoeren, het is zo'n grote verspilling, dat kan gewoon niet. Dat kan onze aarde niet aan!
De hang naar nostalgie komt ook voort uit een verlangen naar de tijd waarin alles nog zo simpel leek te zijn. De zgn. black box die wordt opgebouwd in de leeftijd van 12 jaar tot ca. 20 jaar. Alle ervaringen daarin worden zorgvuldig door je brein opgeslagen en ingeprent. Bij die producten, bij die ervaringen voel je je meer dan prettig en vertrouwd. Door weer terug te gaan naar aspecten die dat gevoel opleveren, voel je je krachtiger en hoopvoller. En hoe ouder je bent, hoe meer dat meganisme zijn werk zal doen.
Dat is de reden waarom we nu zoveel jaren '80 muziek op de radio horen, daarom zien we hippe kaaswinkeltjes de kaas van om de hoek verkopen en daarom zie je dat het kamperen weer terug van weggeweest is. We hoeven niet meer zo nodig naar verweggistan om een toffe vakantie te hebben. We willen weer lekker ouderwets als vroeger aan de BBQ en het badmintonnen. We willen weer kikkerdril vangen en in een bak kijken hoe er langzaam maar zeker kikkertjes uit voortkomen. We willen weer lekker klooien, net als vroeger. Maar wel met een duidelijk duurzaam sausje erover heen!

Hoe gaan we dit vertalen? Hoe roepen we een nostalgische sfeer op met een hip & duurzaam sausje van deze tijd? Dat gaat de uitdaging worden, misschien heb je tips voor ons? Wees welkom, de polletjes Watersportcamping Heeg.
https://www.facebook.com/campingheeg

Geen opmerkingen:

Een reactie posten