-0515-442328-

dinsdag 6 december 2016

de maatschappij is ingericht naar maximale groei

We willen allemaal maximale groei. En dan kijken we naar economische groei, naar geld gewin. Ik vraag me steeds vaker af, waarom we dat doen. Er is namelijk wel heel veel te verliezen!

Doordat we steeds maar met elkaar geldelijk gewin aan het najagen zijn, handelen we verkeert. De prikkel om verkeert te handelen is zo groot! De gevolgen van dat decennia zo handelen zijn nu per dag beter voelbaar. Vooral aan de kant van de verliezers van dit systeem.



  • met moderniserings verliezers
  • ongelijkheid
  • dramatische uitputting van de aarde
  • verlies van de resterende natuur
We houden met ons systeem de maatschappelijke kosten nog buiten beschouwing. We betalen een deel van deze kosten al wel via onze belastingen, subsidies en ontwikkelingsprojecten. Maar we zien allemaal wel dat dat ruim onvoldoende is om de werkelijke impact van ons handelen, te compenseren. Wat nu als we werkelijk een transitie doormaken en we het huidige systeem om zijn kop kunnen zetten? Wanneer we niet meer geldelijk gewin na zouden streven, maar geluk? Zouden we dan nog afval produceren? Zouden we dan nog mensen binnen onze maatschappij uitsluiten? Zouden we dan nog roofbouw plegen op onze grond? Zouden we dan elke dag nog wat minder natuur over houden? Ik probeer me voor te stellen met hoeveel regeltjes we dan te maken zouden hebben. Ondanks alle beloftes, zijn er de laatste jaren alleen nog maar meer regeltjes bij gekomen voor ons. Zijn de vele verschillende belastingen alleen maar toegenomen en zijn we als ondernemer nog meer gedwongen om die dingen te gaan doen, waar we nu juist niet zo goed in zijn. We willen onze kamperende gasten momenten van geluk bieden. We willen ze weer vol energie en inspiratie naar huis laten gaan. Daar helpen al die regeltjes en belastingen die ook weer geadministreerd moeten worden niet echt aan bij. Stel dat we de transitie nu zomaar kunnen versnellen, denk je; Misschien wordt alles dan nog wel eens goedkoper ook!
We zijn benieuwd, wees welkom, de polletjes Watersportcamping Heeg.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten