-0515-442328-

vrijdag 23 december 2016

is de mobiele telefoon dienend aan onze verbondenheid met elkaar?

Wij mensen zijn sociale dieren, we willen vooral veel samen zijn. Ons soort kan ook overleven door juist samen met andere te zijn. We willen verbonden zijn. Die verbondenheid heeft sinds de mobiele telefonie een heel andere invulling gekregen. Het lijkt wel of de mobiele telefoon de toegang tot de rest van de wereld is geworden. Maar hoe zijn we het in het wild gaan doen?

Ik spreek een van onze gasten. Hij kwam langs tijdens onze "winterslaap" om te kijken hoe alles erbij staat. En Hans, vraag ik hem, hoe was je vakantie? Ach jakkes, via Facebook heb je natuurlijk alles alweer gezien? En dat was ook zo. Ik zag het uitzicht vanuit hun vliegtuig, vanaf hun appartement op het strand en ik zag dat ze tot laat in het donker, buiten hadden zitten eten. Hans doet niet aan Facebook, maar zijn vrouw zeker wel. En ja, dan hoef je in "het wild" niet meer zoveel bij te kletsen.
Afgelopen seizoen reed er plots een ambulance het terrein op, wij wisten van niets? Huh, wat doet die hier? Tja, via de mobiele telefoon hadden gasten zelf al een ambulance gebeld, maar waren even vergeten om ons in te lichten. Dat was toch wat handiger geweest, want een zware ambulance kan zeker niet zomaar overal rijden. Je moet er toch niet aan denken dat de ambulance tot zijn assen weg zou zakken. Vroeger wisten we alles nog wel, dan konden we en eerste hulp snel verlenen en de eventuele hulptroepen snel en efficient opvangen.
Is de mobiele telefoon als technologie wel dienend aan de mens. Helpt die ons wel om ons te verbinden met de andere mensen? Zeker, ik denk dat de mobiele telefoon ons heel veel meer in staat heeft gesteld om ons te verbinden met andere mensen, elders op de wereld. Maar, er is een maar. Ik denk dat de mobiele telefoon ons niet dag en nacht moet achtervolgen. De mobiele telefoon is zo indringend, letterlijk, dat we het ding niet kunnen negeren. Zo sterk dat de meeste mensen hun meest verstrengelde moment tussen de lakens laten onderbreken door dit kleine apparaat! Het apparaatje verstoord meer verbindingen dan je eigenlijk lief is.

  • Wanneer je je verdiept in burn-outs dan zie je dat de overprikkeling de grootste boosdoener is. 
  • Wanneer je juist samen met andere, mooie ervaringen aan het beleven bent, verstoord dat ding weer meer dan je lief is! 
  • Wanneer je direct in nood bent, en je via het ding hulptroepen zelfstandig inschakelt, heb je wellicht toch onvoldoende kennis en kunde bij elkaar om ook het beste geholpen te worden.
Kortom, kies bewust wanneer en hoe je je mobiele telefoon gebruikt. Want hij helpt je zeker niet altijd het beste, maar heel vaak wel.
We zijn benieuwd naar je reactie, wees welkom, de polletjes Watersportcamping Heeg.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten