-0515-442328-

vrijdag 28 juli 2017

de emotie raken, maar hoe dan?

Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat we 95% van al onze beslissingen nemen op basis van emotie. Die laatste 5% benutten we om de beslissingen te rechtvaardigen. Niet zo gek dus dat je wilt weten als ondernemer hoe je de juiste toon gaat aanslaan.
Maar hoe weten we dat?

Het fijne is dat we met onze Sociale Media kanalen heel veel kunnen monitoren. We kunnen zien welke berichten het meer dan gemiddeld goed doen. Dan hebben we kennelijk bij die berichten de juiste snaar weten te raken. Maar er kan nog meer, we kunnen ook leren van onze collega's. Welke content doet het daar meer dan goed? Wat kunnen we daarvan leren? Is het moment heel sterk, of gaat het vooral over het bericht zelf? Wat voor plaatje of filmpje wordt er gebruikt? Wat is het idee erachter?
Het woordje "collega" mag je hiervoor breed interpreteren. Zo hebben we gezien dat de nieuwsbrief van Ilja Gort het erg goed doet. Wat is het idee achter deze nieuwsbrief? Hij is super visueel, lekker vlot en vrij. Dat idee hebben we vertaald naar onze eigen nieuwsbrief. Elke maand, gedurende het kampeerseizoen, laten we een nieuwsbrief maken door Gerco. En elke maand wordt deze nieuwsbrief beter en beter bekeken. De gebruikte foto's, de getekende plaatjes en de teksten moeten allemaal bijdragen aan het raken van de juiste emotie. De nieuwsbrief moet ons passen als een maatjasje, anders is het niets meer dan een glad marketing verhaal, en daar prikken mensen zomaar doorheen natuurlijk!
Hetzelfde geldt voor de filmpjes die we maken voor onze camping.
Sinds vorig jaar maakt onze jongste zoon een "kikker-journaal". Samen met kinderen van onze gasten zie je van allerhande avonturen die de kinderen hier zoal kunnen beleven. De kinderen die meedoen bij dit kikkerjournaal vinden het leuk om mee te kunnen doen, om te zien te zijn in dit journaal. En onbekende, potentiele gasten vinden het fijn om zo wat een beter beeld te kunnen vormen van onze camping. Bekende gasten, vinden het leuk om zo toch regelmatig weer onze camping te kunnen zien en volgen. En ook dit idee hebben we ook niet van ons zelf, maar van Cor Hospes. Natuurlijk is het allemaal veel werk om al die content maar op het juiste moment, vooral weten te creëren. Het zijn niet van die klusjes die wel lekker in de winter kunnen doen. Het moet er allemaal maar weer bij worden gedaan, op het moment dat we het toch al erg druk hebben. Maar dat het helpt bij het beraken van de emoties, is wel duidelijk gezien alle reacties. Kijk goed om je heen, kijk ook buiten je eigen branche en zie hoe andere succesvol zijn om hun eigen doelgroep goed te weten te beraken. Dan weet je vast al wel, hoe jij het zou kunnen gaan doen. Kijk maar goed wat het idee achter hun berichten is! Ik ben benieuwd naar jou nieuwe acties. En mocht je nog een idee voor ons hebben, laat het ons dan weten! We kijken uit naar je reactie, wees welkom! De polletjes, Watersportcamping Heeg.

dinsdag 25 juli 2017

innovatie door irritatie

Je hebt verschillende manieren waarop je aan het innoveren bent. Volgens Wulfen zijn er vier innovatieroutes. Ik lees over zijn theorie en zie dat er ook een route is die ontstaat door irritatie. Nu daar hebben we hier wel direct een beeld bij.
Irritatie die onze gasten ervaren bij het opzetten van hun kampement bijvoorbeeld.

Afgelopen week mochten we weer een nieuwe seizoengast ontvangen. Die besteld een op maat gemaakte safari tent, die van extra sterk en goed doek gemaakt zal worden en met de ultieme vorm en ontwerp zodat de wind geen vat zal krijgen op de tent. De fabrikant zal zelf de tent hier op onze camping komen opzetten. Ik was verbaast om dit alles te horen. Een safaritent ziet er super leuk uit, alleen een nachtje in een winderige omgeving deed ons anders over die leuke tent denken. Het geklepper en geroffel dat het zeildoek maakte in die wind, maakte dat we die nacht weinig hadden geslapen! Deze fabrikant, van deze seizoengast, heeft echt goed boven water weten te krijgen wat de knelpunten voor de gast zijn. Weet uit te vinden waar het mis gaat, en weet dat ultiem op te lossen! Dat is ook precies wat een slager uit Den Haag heeft gedaan, die is gaan kijken bij 200 (!) van zijn klanten, hoe ze het eten bereiden, bij hen thuis. Dan signaleer je vanzelf wel de knelpunten.
Overigens, deze route heet niet voor niets de Klantknelpuntenroute.
Zelf hadden we in het verleden ook al eens een klantenknelpunt geïnnoveerd. Het raakmoment van het afkomen van je vuilnis. Nu rijden we tijdens drukke weekenden en tijdens het hoogseizoen bij onze gasten langs met een vuilniskarretje. Zo hoeven onze kamperende gasten zelf niet meer 200 meter naar de containers te lopen.
Of wat te denken van het schoonhouden van onze toiletgebouwen, sinds we een verse bloem in elk toilet hebben hangen, zijn de toiletten echt significant schoner. De bloem getuigd van zoveel zorg, dat de gast zelf het toilet veel minder snel vies achter laat!
Natuurlijk hebben we nog wel een paar irritaties van onze gasten. Neem nu deze dag. Af en toe regent het, en daar kunnen onze grassprieten misschien wel blij van worden, maar onze gasten vinden het heel wat minder grappig zal ik maar zeggen. Dit weer irriteert, heb jij misschien een goed idee voor onze gasten? Wees welkom, de polletjes, Watersportcamping Heeg.

maandag 24 juli 2017

buigen of barsten

Gister ging ik even met Nathalie naar Kreaz. De winkel die onze verhuurchalets heeft ingericht. Ze zitten in Makkum, een klein half uurtje met de auto van onze camping vandaan. Gezellig keuvelen we over van alles en nog wat. Tot we met ons gesprek aanbelanden bij gastvriendelijkheid. Ik verhaal direct over mijn misse ervaring onlangs in Sneek.

Samen met onze jongste jongens ging ik voor het eerst naar een winkel voor volwassen kleding. Ze zijn te groot geworden voor de regulieren kindermaten. Je kent dat wel, is toch even spannend in zo'n volwassen winkel. Van te voren had ik goed nagedacht over welke winkel. Ik heb een bloedhekel aan winkelen, wil het liefste in de eerste de beste winkel slagen. Dus gingen we naar de winkel, waar ze leuke jonge en mooie spullen verkopen. Er was voor ons gelukkig geen enkele klant in de winkel (of was dat al een teken aan de wand?). We keken wat rond, betaste de verschillende polo's en bekeken de collectie korte broeken. De keuze was niet super ruim, maar wat er was, zag er goed uit.
Ondertussen zag ik nog een leuk overhemd voor Jacob. "Wil je die alvast klaarleggen bij de kassa?", vroeg ik de verkoopster. De jongens hadden goed nagedacht over welke korte broek en polo hun voorkeur hadden. Grappig om te zien hoe ze toch weer erg dezelfde smaak hebben, echt een tweeling! En dan moet je samen even discussiëren wie welk setje neemt....
Graag wilde ze even overleggen met hun grote zus Nicole uit Den Haag. Even een app'je sturen. Maar Wi-Fi was niet voorhanden, de winkel wilde ze niet even op hun iPad laten app-en. Wi-Fi was ook zeker niet voor de klanten bedoeld. Het begon me steeds meer op te vallen dat de sfeer nu niet echt fijn was. Ik kon mijn vinger er niet goed opleggen, maar het leek of het bijna vervelend was, dat wij er waren. Zo van, jullie storen ons wel hoor!
Bij het afrekenen (toch een paar honderd euro) werd alles in een stoffen tas gedaan met daarop in grote letters de naam van deze shop. Ik vroeg of ze allebei misschien zo'n tas konden krijgen. Maar helaas, dat was teveel van het goede.....Ik merkte toen ik dit aan Nathalie vertelde dat ik weer boos werd. Hoe graag wil je je best doen om je klant nooit meer terug te laten komen? Waarom zou ik nog naar deze fysieke winkel terug gaan, als ik alles ook vanuit mijn luie stoel kan bestellen?

Ondertussen zijn we bij Kreaz aangekomen. Direct wordt ik door de medewerkers herkent en wordt ons gevraagd of we een kopje koffie of thee wensen. En we zijn niet bepaald de enige klanten die hier rond kijken. Voor iedereen is er aandacht. Iedere klant voelt zich welkom! Dat is nog eens even een andere manier van met je klanten omgaan. Aan de buitenkant zie je het al direct. Er wordt hier veel moeite gedaan om jou als klant een warm welkom gevoel te geven. De frisse bloembakken, de winkelwaar staat aantrekkelijk uitgestald, het is er schoon en er zijn ruime parkeerplaatsen!

Met een andere houding, met een diepe buiging voor je klant, kom je wel een heel eind. Wanneer je de klant laat basten, duurt het niet lang of hij laat jou barsten. Het is buigen of barsten. Vandaag de dag kunnen we overal wel terecht, dan ga je toch alleen nog maar daar naartoe, waar je echt fijn wordt geholpen?
Waar heb jij laatst een buitengewoon prettige klantervaring gehad? We zijn benieuwd, wees welkom! De polletjes Watersportcamping Heeg.

zondag 23 juli 2017

WTTV als inspiratiebron voor onze camping

We waren in het verleden ook zelf al eens naar WTTV (Festival: Welcome To The Village) geweest. En ook daar zagen we toen een aantal zaken die we zo graag ook op onze camping zouden willen hebben. Dit jaar was er bij ons al teveel hoogseizoen om zelf op pad te gaan. Gelukkig kon Marieke (onze medewerkster) wel, en ze maakte van alles waarvan ze dacht dat het mogelijk wat voor onze camping zou kunnen zijn, een foto!

De foto's hebben we zojuist ontvangen. Haar bijpassende verhalen krijgen we nog! Neem nu deze foto: afvaltonnen en een picknick tafel. Door eenvoudig het een ( de afvaltonnen) bij het andere (de nieuwe picknicktafel) te plaatsen, zie je plots de samenhang. Je ziet het effect van je eigen handelen! Het geeft een bepaald bewustzijn mee aan de picknicktafel. Dat is precies wat we zelf ook erg graag mee willen geven aan onze gasten. We kennen de processen, de grondstoffen nog maar nauwelijks achter de producten. We gooien laconiek onze containers vol met ons afval. Zelden denken we na over deze gevolgen. Hoe mooi is het wanneer we onze gasten  wat meer bewust kunnen maken van ons afval. Misschien dat we dan toch een wat andere waarde gaan hechten aan het afval.

Marieke, we kijken uit naar de verhalen die je op hebt gehaald bij WTTV. Wie weet zitten er nog meer toffe ideeën bij! Bedankt voor het brengen van alle ideeën! En mocht jij ook nog naar WTTV gaan of zijn geweest en heb je ook een mooi idee, laat je het ons dan weten? Wees welkom, de polletjes, Watersportcamping Heeg.

zaterdag 22 juli 2017

de ontwortelde randstedeling

Het was een voorjaarsdag, prachtig weer en de terrasjes zaten vol van het restaurantje "Het leven" in Leeuwarden. Ik zat er ook samen met onze oudste dochter die in die stad werkt. We gingen samen gezellig bijpraten en lekker eten. Plots liep Jeannette Langs. Jeannette woont ook in Heeg, is moeder van twee kinderen en haar oudste dochter zat op de basisschool bij onze oudste zoon in de klas. "He Jeannette, hoe is het?"

Vijf minuten later had ik een afspraak met haar gemaakt om samen op onze camping te kijken of er voldoende wilde kruiden groeide en of ze daarmee een goede wilde kruiden wandeling op kon organiseren.
Zo gezegd, zo gedaan, en een paar weken later hadden we een wilde kruiden wandeling ontwikkeld en natuurlijk kreeg die ook een vermelding in onze maandelijkse nieuwsbrief. Gister was het dan zover, Jeannette kwam wat vroeger, we namen nog even het e.e.a. door en ik bracht haar naar onze strandbar vanwaar de gasten zich konden verzamelen. Gelukkig was het heerlijk weer, niet te warm en niet te koud. Voldoende gasten die meededen (hoewel, het kunnen er altijd meer zijn natuurlijk!) Jeannette liep met de gasten langs allerhande wilde kruiden en verhaalde over de achtergrond ervan. Zo leuk om te zien dat een bloempje als de haagwinde (ook wel bekent als "pispotje) heerlijk in een salade verwerkt kan worden, of zelfs wel gevuld kan worden met bv. Heksenkaas, jammie!
Plots krijgt het ogenschijnlijke onkruid een heel andere waarde!
Jeannette was drie uur later, vol enthousiasme weer klaar om naar huis te gaan. Het was wat haar betreft een succes, zeker voor herhaling vatbaar!
Vanmorgen liep ik nog even langs gasten die ook mee hadden gelopen. En ook zij zeiden, Karin dit moet je zeker nog eens gaan herhalen! Dat gaan we dan ook zeker doen. Want onze doelgroep (we noemen ze wel eens gekscherend de ontwortelde Randstedeling) die houdt wel van dit soort dingen. Kennis opsnuiven, jezelf laten verbazen...je vol laden met goede verhalen!

Zo zie je maar dat kansen zomaar op een mooie lentedag bij je langs komen. Wat een geluk dat onze wegen net op dat moment weer kruisten. Heb jij nog een tof idee voor onze camping? We horen het natuurlijk graag! Wees welkom, de polletjes Watersportcamping Heeg.

woensdag 19 juli 2017

Je grootste zorg, moet je grootste focus hebben!

Het aantal jongere neemt behoorlijk af in onze sterk vergrijsde samenleving. En aangezien jongeren zorgen voor een wat hippere, energiekere sfeer op de camping, dan zeg maar de "zilvervloot"dat kan doen, gaat het ons wel aan het hart. "Want hoe zorgen we ervoor dat jongere en jonge gezinnen een voorkeur voor ons krijgen?" Om die slinkende groep toch te weten verleiden zullen we dus nog veel meer ons best moeten gaan doen!

Ideaal zou zijn wanneer we minstens net zoveel jongeren en jonge gezinnen op onze camping hebben, als vijftig plussers. En natuurlijk weet ik wel dat de vijftig plusser van vandaag, heel wat avontuurlijker is dan dat bv. mijn opa en oma vroeger waren. Maar meer jongere gezichten, meer jongere activiteiten, geeft onze camping wel een wat frisser en energiekere uitstraling. Voor volgend jaar maken we beslist een speerpunt van het "verjongen" van onze doelgroep. Welke producten en diensten moeten we aanpassen? Wat moeten we in de marketing aanpassen? Een makkelijk trucje om snel en helder te krijgen wat er dan zoal aangepast moet worden is door jezelf de vraag te stellen: Wat als al mijn gasten nu allemaal met dreumesen komen? Wat moeten we dan allemaal aanpassen?
Wij zouden bv niet meer gras maaien en andere lawaai gevende werkzaamheden tussen s'middags 12h en 15h. De meeste kleintjes houden dan immers een middag slaapje!
Maar wat als we ons richten op jongeren, zonder kindjes? Wat hebben we dan voor aanpassingen nodig? Die willen misschien vooral niet voor 10h wakker worden gemaakt door een grasmaaier? Ja en zo langzaam aan, zie ik dan toch weer nieuwe uitdagingen ontstaan: Wanneer kunnen we wel onze grassprieten gaan kortwieken?
We gaan hiermee aan de slag, want natuurlijk willen we ervoor blijven zorgen dat het hier een bruisende, energieke omgeving is en blijft. Het baart ons zorgen, die sterk vergrijsde samenleving. De hoogste tijd om hier eens flink over na te gaan denken!
Misschien heb jij een goede tip voor ons die zal werken? Laat het ons weten, wees welkom, de polletjes Watersportcamping Heeg.




donderdag 13 juli 2017

de boel loopt op de camping!

Het is een hoop te doen, we hebben al gezellig lekker wat gasten, we zijn druk aan de slag met onze potentiele gasten en onze marketing machine maakt bijna overuren. En tussendoor maken onze kinderen hun laatste toetsen voor school. Het is zeker niet saai!

Onze gasten reageren heel adhoc, last minute. Dat betekent dat ze net voor hun vakantie, of zelfs pas bij aanvang van hun vakantie, deze gaan boeken. Nu moeten we dus vooral zorgen dat we en inspirerende content hebben, en dat we de telefoon en mail goed en snel beantwoorden en dat we de partijen die we nodig hebben bij het ontwikkelen van deze content, ook nog de nodige aandacht geven. Denk bv. bloggers of aan Lieke en Richard Lamb die hier zo direct een live uitzending verzorgen. (trouwens, mocht je in de buurt zijn, wees welkom!) Natuurlijk komen deze partijen niet zomaar uit de lucht vallen. Daar hebben we al in onze rustigere periodes hard aan gewerkt. Nu komt het alleen allemaal even samen.
We hebben de dutchtub op het strandje klaar gezet, een picknick tafel er naartoe gesleept. De vooraankondigingen via Social Media gedaan. Nu komt het erop aan dat we alles praktisch verder goed laten verlopen. Dat zijn weer heel andere competenties dan die we in de rustige periode gebruiken. De boel loopt nu, en onze medewerkers lopen ook keihard mee. Iedereen weet dat dit een heel hectische periode is. Maar iedereen weet ook dat dit de periode is waarbij het erop aan komt. Nu kunnen we het verschil met elkaar gaan maken. En als ik dan tijdens alle hectiek naar onze medewerkers kijk, dan kan ik alleen maar trots op ze zijn. De boel loopt, met een grote glimlach!
Nu maar hopen dat de kinderen hun toets goed hebben gemaakt, want behalve zorgen voor kauwgom en wat sportdrank, hebben we ze even niet beter kunnen helpen.
Hoe loopt de boel bij jou wanneer het hectisch is? We zijn benieuwd! Wees welkom, de polletjes Watersportcamping Heeg.

woensdag 12 juli 2017

geluk komt niet zomaar je team binnen waaien, je kunt eraan werken!

We wensen het voor ons zelf, maar we (de ondernemers in de zaal) wensen het ook voor hun medewerkers, geluk! Maurits Bruel vraagt ons tijdens de MKB-Noord middag, wat we belangrijker vinden: "Succes of geluk?"
Maar kun je geluk wel afdwingen? En als dat zo zou zijn, is er ergens ook een geheim recept? Wat brengt het, een gelukkige medewerker?

Allemaal vragen die we ons afvragen, zeker nu Maurits ons gaat vertellen over de geluksfabriek! Hij is expert in gelukkige, bevlogen teams. En wie wil dat nu niet? Want een gelukkige medewerker, dat heeft o.a. de volgende voordelen:
  • werkt harder
  • maakt meer winst
  • werkt beter samen
  • trekt meer gasten aan
  • zijn creatiever
  • nemen betere beslissingen
  • leren sneller
Kortom, er kleven grote voordelen aan gelukkige medewerkers. En wie wil dat nu niet? Maar een geheim recept is er niet, toch zijn er een aantal zaken die je als ondernemer wel kan doen om iets te sturen op gelukkige medewerkers. Daarvoor is het team canvas ontwikkeld. Maurits neemt ons in een korte tijd mee naar de stappen die genomen worden bij dit team canvas. Hoe kunnen we onze medewerkers binden en boeien. Want op dat niveau kunnen we zelf enige sturing geven aan de portie geluk die we onze medewerker gunnen. Hoe gaan we onze medewerker binden? Hij wil "gepakt" worden door onze missie en visie. Hij waardeert de wijze waarop wij met onze camping in het leven staan. We hanteren ongeveer dezelfde idealen, waarden en normen. Het boeien is op een ander niveau, wat hebben we aan elkaar? Hoe kunnen we elkaar versterken? Hoe kan ik mijn kennis & kunde hier optimaal inzetten?

Daarna gaan we opzoek naar wat voor type leider we zijn:
  1. Visionair
  2. manager
  3. idealist
  4. specialist
Wat denken we zelf? En wat zullen onze medewerkers denken? Wat heeft onze organisatie nodig?
Het zijn immers telkens andere "bloedgroepen". 
Welke soort mensen heb ik in mijn team? Welke "bloedgroepen" zijn dat? Als je een mooi, gebalanceerd team hebt, dan heb je een heel divers team. Dat wil niet zeggen dat het altijd makkelijk gaat. De weg naar geluk is niet perse een blije weg. Daar kwamen we al snel achter toen we na de presentatie zelf aan het werk werden gezet. het bleef nog lang onrustig. ook toen ik al eenmaal weer in de auto zat. Het mooie van inspirerende presentaties en boeken is, dat ze je een andere kijk, een ander perspectief bieden. Een opening om weer een onderdeel van onze camping nog net iets beter te krijgen. 
Ik heb het canvas erbij gepakt. En zoals dat vaak gaat met simpel ogende dingen, het is verdomde lastig om echt de kern van de zaak beet te kunnen pakken. Zeker als het zo druk is als hier nu. Het regent reserveringen (gelukkig) en me langer dan 20 minuten op iets vol kunnen focussen is er niet bij. Mooie stof voor de winter schat ik zo! Maar het team canvas heb ik dan alvast maar mooi, inclusief de mooie achtergrond presentatie van gister. 
Heb jij zijn boek al gelezen? En welke stappen heb jij toen gemaakt? We zijn benieuwd, wees welkom, de polletjes, Watersportcamping Heeg.



dinsdag 11 juli 2017

herwaardering voor je producten en diensten

We hebben in onze maatschappij nog een flinke slag te slaan. Jaren lang stonden de prijzen van vrijwel alle branches enorm onder druk. Hoe moet je je nu wapenen en ervoor zorgen dat er weer geld verdient gaan worden met gezonde cijfers?

Carla kwam hier na vijf jaar weer langs. Jaren lang hadden ze hier een seizoenplaats. Carla leidde een bouwbedrijf en ja ze hadden lekker veel opdrachten, maar......ze had moeite om aan goede medewerkers te komen en een fatsoenlijke prijs te kunnen vragen. Nog steeds lukte het niet om een goede prijs in rekening te kunnen brengen. Carla is zeker niet de enige! En ook de bouwsector is niet de enige sector. Er zijn heel veel sectoren die hun prijzen verlaagd hebben tijdens de crisis, en nog verder verlaagd, en verlaagd. Alles om maar aan werk te kunnen blijven komen.
Maar wat als je consument bent en je gaat kijken en vergelijken online? Dan zie je dat niet! Hetzelfde is er aan de hand met bv schilders. Iedereen kan zich schilder noemen en de prijzen lopen wel heel erg uiteen. Een ZZPér die het ver onder de kostprijs wil doen omdat hij geen overhead heeft, maar ondertussen is hij nergens voor verzekerd. Dat kan niet meer met dat uurtarief!
Ook in de recreatie sector zien we hier en daar al jaren prijzen, die niet gezond zijn. Kijk maar eens aan de veel te lage prijzen die gasten betalen voor camper plaatsen, de zgn. G.O.P.  Of kijk eens naar de verhuurprijzen van zeilboten, je kunt al een Valk huren voor 50€ per dag in het hoogseizoen! Natuurlijk heeft die boot allang niet meer onderhoud gekregen, dat kan niet voor die prijs. De zeilen zijn al jaren op en het onderwaterschip is overgroeid door algen en al wat meer. Natuurlijk zeilt dat voor geen meter, letterlijk.
Hoe gaan we nu terug naar een herwaardering van de consument voor onze producten en diensten? Hoe gaan we ervoor zorgen dat hij weet dat hij hier een goede prijs betaalt en dus ook een goed product en dienst.
Een van de manieren waardoor we de herwaardering kunnen terug winnen is door het proces van onze producten en diensten inzichtelijk te maken. Laten we meer een kijkje in de keuken bieden. Laten we meer delen wat we zoal doen om geld te verdienen. Gasten zijn vaak verbaasd wanneer ze horen dat we in de winter nog steeds zo'n 35 uur per week werken aan en op onze camping. Geen idee hebbende dat een valk aftuigen en winterklaar maken ongeveer 3 dagen werk is. Dat alle waterleidingen doorspuiten zelfs wel 10 dagen werk kost. En dan moeten we nog geluk hebben dat er nergens een waterlek is. Wat te denken van al het groen onderhoud, de paden, het poetsen van het sanitair....Alle budgeten, alle onderzoeken, alle marketing, er is genoeg om je echt nooit te hoeven vervelen. De consument heeft er vaak geen weet van, laten we het hem dan wat meer laten zien. Dan komt het vast wel goed met die herwaardering! Want uiteindelijk wil de consument ook gewoon goede producten en diensten. Is hij daar echt wel bereid voor om voor te betalen, mits hij het gevoel heeft dat het redelijk en billijk is.
Weet jouw klant wel je producten en diensten juist te waarderen? En, hoe komt dat? Laat je het ons weten, wees welkom, de polletjes.

zondag 9 juli 2017

los het probleem, achter de vraag op!

Ze kwam binnen, "Of we ook een sleutelmaker kende hier in de regio?" Nu kennen we die wel, maar ik weet dat die hier gesloten zijn op zondag. Ik vroeg wat er aan de hand was, nog voordat ik antwoorde WAAR er hier een sleutelmaker zat. Ze had de sleutel van de deur van haar caravan gebroken.

Nu kon ze niet meer haar caravan in komen. Daar stond ze dan, haar man in een zeilbootje, ergens op het meer. En, zonder zijn mobiele telefoon bij zich te hebben! Zij met haar jonge kinderen bij de auto voor de gesloten caravan. Een vervelende situatie. Nu hebben we in de loop van onze 30 jaar grassprieten verhuren wel een hele bak vol met oude sleutels. Met een beetje geluk, zit er gewoon een passende sleutel in onze voorraad. De zware lade vol sleutels leg ik op de balie. Het is eenvoudig selecteren, en al snel hadden we een handje vol sleutels die we gingen testen bij de gesloten deur. Je raadt het al, sleutel nr. 4 die we probeerde werkte! Gelukkig kon ze weer haar caravan in, met haar jonge kinderen.
Dat was nooit gelukt wanneer ik haar vertelde waar de sleutelmaker hier in de omgeving van onze camping wel had gezeten.

Mensen stellen vaak vragen aan je, omdat er achter de vraag een probleem schuilt. Het is dan beter om te onderzoeken wat het probleem is, achter de vraag. Dan kan je je gasten vaak beter helpen.
Je krijgt dan een breder perspectief, en dus meer mogelijkheden om het probleem op te lossen.
We zijn benieuwd naar jou oplossingen voor de problemen achter de vragen, deel jij jou ervaring met ons? Wees welkom, we zijn benieuwd! De polletjes Watersportcamping Heeg.

zaterdag 8 juli 2017

de magische sunrice op Watersportcamping Heeg

Ik was zonder mijn gezin naar India en Nepal. Het werd een reis van de ene eye opener, na de andere. Het was in sneltreinvaart lessen in nederigheid, in schoonheid en schoonheid herkennen. Niet alleen wijze lessen voor mij als persoon, maar zeker ook voor onze camping weer.

Stel je voor, op een ochtend werd ik wakker gemaakt. Het was koud en pikdonker. In Nepal wordt er erg zuinig omgegaan met electra en verlichting. Ik kleedde me aan en trok goede wandelschoenen aan. Ik denk dat het een uurtje of vier in de ochtend moet zijn geweest. Met een busje werden we met een groepje mensen gereden naar de voet van een berg. Je weet in Nepal heb je hele grote bergen. We waren allemaal vrij stil en kregen een korte instructie. We zouden ongeveer twee a drie uur gaan lopen, de berg op. Over kleine paadjes met soms gevaarlijk schuivende steentjes. Het was koud en mijn ongetrainde lichaam had soms moeite met de zuurstof. Of liever gezegd, het gebrek eraan! Na ruim twee uur lopen, schuiven en wegglijden waren we dan eindelijk aangekomen op de plek waar de magie het beste te zien zou zijn. Op het dakterras dat we konden bereiken met een heel gammel trappetje. Er stonden plastic stoelen klaar en dekens om ons in te kunnen wikkelen. We kregen allemaal een lekker kopje hete thee. Het lange wachten begon. We waren moe en de rust op de stoelen was prettig. We waren stil en als we spraken, dan was het fluisterend.
Heel langzaam werd het ietsje helderder. De inkt zwarte lucht kleurde langzaam van donkerblauw naar lichter en lichter. Heel in de verte ontstond een soort oranje streep, ergens zwevend in het blauw. Daar! Daar moet je kijken! De oranje streep werd langzaam lichter en lichter. Net als de lucht lichter werd. Ik kon de andere huizen om me heen zien, hier en daar een boom en Wow, de eerste zonnestralen kwamen over de kammen van de bergen schijnen. Een magisch moment! De wereld werd wakker gekust door de eerste zonnestralen. Ik kreeg een soort opgewonden gevoel, wat was dit mooi!

Maar hoe is het hier op de camping, eenmaal in Friesland? Zou de zon hier ook magisch op kunnen komen? Van de broodjes vroeg in de ochtend bakken weet ik wel hoe mooi de wereld is zo morgens vroeg. Maar de zon op zien komen is weer wat anders. Ik probeerde het vorig jaar. Morgens heel vroeg met een kanootje van ons het Poelengebied in gaan. En wat denk je, hier was het minstens even magisch! Hier hoor je de natuur wakker worden gekust. De vele speciale watervogels reageren ook direct op de zonsopkomst. Dat moet je echt een keertje mee maken!

De schoonheid van ons eigen Friesland leren verkennen doordat ik een ervaring aan de andere kant van de wereld had.......vreemd hoe inspiratie soms kan werken. Dat we de magische zonsopgang pas na dertig jaar grassprietverhuren hebben ontdekt......Vanaf vorig jaar sturen we de ene na de andere gast voor dag en dauw in een kano het Poelengebied in. En echt allemaal vonden ze het een super ervaring die ze niet snel zullen vergeten!
Welke inspiratie uit een ander werelddeel heb jij mee naar jou omgeving gebracht? Laat je het ons weten? Wees welkom, de polletjes!

zaterdag 1 juli 2017

nu zoeken we wel een heel bijzondere onderzoeks stagiair

Een stagiaire die vooral wil gaan kijken bij onze gasten thuis. Want we willen graag weten HOE onze gasten boeken. Hoe ze beslissen waar ze naartoe gaan op hun volgende vakantie of weekendje weg. Dat betekent heel veel gasten thuis bezoeken, heel goed kijken, goed analyseren en dan komen daar vooral heel mooie aanbevelingen uit voor onze camping.

Pas dan komen we er echt achter welke zoekwoorden onze gasten zullen gebruiken, hoe laat ze zoeken, met wie, wie de "baas" is en noem maar op. Op dit moment zijn het vooral aannames en kijken naar de meest strategische zoekwoorden e.d. Maar onze gasten zijn vooral niet de bekende 13 in een dozijn. Ze zijn behoorlijk uniek en eigenzinnig. Die laten zich veel minder goed vangen met algemeenheden. We zoeken aanbevelingen die ons kunnen helpen per fase:
  • Die oriëntatiefase van onze gasten, wat kunnen we daarin gaan verbeteren?
  • De overweging fase?
  • De beslissingsfase?
En natuurlijk willen we ook graag weten, hoe we ervoor kunnen zorgen dat onze gasten echte ambassadeurs zullen zijn. Een pittig onderzoek, een ongewoon onderzoek. Dus ben of ken jij iemand die voor zijn afstudeeronderzoek bereid is om bij wel 200 van onze gasten thuis mee te gaan kijken hoe dat hele proces nu gaat? Laat het ons dan weten, we zijn benieuwd!
Bel 0515-442328 of mail naar wch@watersportcampingheeg.nl
Groet & glimlach, Karin Veldhuizen, Watersportcamping Heeg