-0515-442328-

dinsdag 19 december 2017

beroeping

Wat voor werk doe jij? Ik hoor het regelmatig wanneer ik me voorstel bij (zakelijke) bijeenkomsten. Een onderdeel van ons zijn is ons werk. Bij sommige mensen neemt dat werk zoveel van hun zijn in beslag, dat ze bijna hun werk zijn. Je kunt bijna stellen; hoe meer passie voor het werk, hoe groter het werk een duidelijk onderdeel is van het zijn van die persoon.
En mensen met passie, die kunnen de boel enthousiasmeren. Laten we nu net een hoop enthousiasme nodig hebben voor onze sector! Want ook de recreatie sector heeft te kampen met een tekort aan vakmensen!

Zou het niet sterker zijn wanneer we van ons werk een echt beroep maken? Beroep, daar zit het woordje roeping in.
Roeping gaat over dat iemand het gevoel heeft dat hij hier een taak te volbrengen heeft! Het gaat over de betekenis die iemand wil geven aan de wereld door inzet van zijn eigen energie en tijd. Maar hoe ziet het beroep eruit, wanneer steeds meer technieken, ons werk over neemt. Hoe noem je het beroep dat je hebt en hoe wil je betekenis blijven geven? Dat zijn de vragen die we eerst zullen moeten gaan beantwoorden, voordat we de volgende generaties kunnen enthousiasmeren voor ons beroep. Ik noem mezelf wel "grassprietverhuurder" maar de vraag is ook hier weer; Hoelang kan ik mezelf nog zo noemen? Want ook hier zijn er trends die in conflict zijn met dat grasspriet verhuren. Welke droom heb ik dan met mijn beroep te volbrengen?
Hoe meer ik mijn droom kan visualiseren en verwoorden, hoe beter ik in staat zal zijn om de mensen om me heen, de droombouwers, te kunnen enthousiasmeren. En ik moet zeggen, in de loop der jaren (en ik loop al heeeeel lang mee, 30 jaar hebben we onze camping) is mijn droom zich steeds verder en specifieker gaan ontwikkelen. Er is meer bijgekomen en er zijn dingen vanaf gebrokkeld. Het is net als een goede wijn, die geur, smaak en kleur zijn langzaam maar zeker tot een ideale balans gekomen. En juist op dat moment is die dus "goed op dronk" gekomen. Zo is het ook met mijn droom. Maar hoe zit het met jou droom? Heb je een grotere droom dan alleen maar je uurtjes draaien en maandelijks je waardering hiervoor op je bankrekening zien komen?
Afgelopen week moesten onze kinderen avonds naar de beroepenmarkt. De schoolkantine stond vol met allerhande standjes van beroepsopleidingen. Bemenst door leraren en beroeps beoefenaars. Folders en gratis pennen en keycords moesten de kinderen enthousiast maken voor deze opleiding. Maar zo werkt het toch niet? Ik kan niet zeggen dat ik ook maar een kind, heel enthousiast daar zag lopen. Laten we onze kinderen, de volgende generaties, enthousiast maken door te vertellen over onze roeping, onze droom. Want waarom doen we dit?
Zoek uit wat je drijft! Dat is direct ook een mooie vingeroefening om je verkoopverhaal klaar te hebben. Want wees niet bang, voor jou zijn er heel veel alternatieven. En als jij jouw roeping, jouw droom en jouw drijfveren hebt weten te verwoorden en verbeelden, dan heb je een geweldig verhaal waardoor veel (potentiele) gasten geraakt zullen zijn. Kijk maar eens hoe snel jouw enthousiasme de ander zal besmetten!
Ik ben benieuwd naar je roeping, laat je het ons weten? Wees welkom, de polletjes Watersportcamping Heeg.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten