-0515-442328-

maandag 18 december 2017

hoe voedsel vorm geeft aan ons landschap

Met een beetje mazzel groeit er aan de randen van de enorme percelen nog wat "onkruid". Maar de harten van de weilanden zijn eentonig Amerikaans grasland. Alles boven en onder de grond is degelijk kapot gespoten. Zo kan het onkruid geen vat meer hebben op de efficiƫnte opbrengst. Met grote machines hoeft nu af en toe nog maar het grasland omgeploegd te worden. Regelmatig wordt er meer stront uit gereden, dan het land lief heeft. Ons voedsel heeft ons landschap vorm gegeven, en we hebben het niet eens door!

Ik weet nog goed hoe rond Pinksteren, hele velden vol stonden met die prachtige, lilakleurige pinksterbloemen. Dat was altijd maar kort, een week of twee. En dan was het weer gedaan. De pinsterbloem maakte plaats voor de boterbloem en de boterbloem voor..... tot dat de winter weer inviel. De kleuren van de weilanden vertelde waar we in het seizoen waren. De veldjes waren prachtig klein en bol. De veelheid aan planten en dieren was ongekend. En nu, met een beetje geluk kunnen we nog in de bermen van de wegen en aan de randen van de percelen, die nostalgie een beetje vinden.
We hebben het haast niet door hoe ons landschap is verarmt. We zien nog steeds die groene weilanden en de bloemen in de bermen. Hoezo maken we ons landschap kapot? Tuurlijk moeten de boeren zo efficiƫnt en goedkoop mogelijk kunnen produceren, daar hebben we zelf allemaal heel veel baat bij. De prijzen van ons voedsel zijn de afgelopen tientallen jaren alleen maar heel veel goedkoper geworden, net als ons landschap, dat is net zo verarmt.
Hoezo voor biologisch eten kiezen als het alternatief gewoon heel veel duurder is? En dan moet je het ook nog maar eens geloven he, dat het zoveel beter is.....
Al die voedselschandalen, is dat niet een soort machtsspelletje en zal het echt zo slecht zijn voor ons als mens? Hebben we door wat we aan het verliezen zijn? Is het nodig dat we op zo'n grote schaal, met zoveel subsidie, voedsel produceren? Is het nodig dat we dit landschap hier zo kapot maken? Zo onherstelbaar beschadigen? Moeten we niet gewoon van bovenaf bepalen, dat we dit niet meer willen. Dat we juist diegene die ons klimaat en ook ons landschap belasten, ook meer belasting laten betalen i.p.v. stimuleren met enorme subsidies? Kunnen we niet gewoon heel snel, alleen nog maar biologisch eten aanbieden in de supermarkten? Zouden we dan nog een keer onze mooie biodiversiteit in de weilanden terug krijgen? Want ons landschap is voor ons als camping, ons export product. De vergezichten, de hoge luchten, de prachtig verkleurde velden vol pinksterbloemen. Onze toerist is altijd verrukt van ons landschap. Laten we dan ook wat liever zijn voor ons landschap. Laten we dan ook onze hardwerkende boeren lief behandelen en waarderen wanneer ze het goede doen voor dit landschap. Ik ben benieuwd, hoe denk jij hierover?  Wees welkom, de polletjes Watersportcamping Heeg.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten