-0515-442328-

vrijdag 9 februari 2018

problemen voorkomen

De meeste problemen die ik mee met gemaakt, hebben bijna allemaal een foutieve communicatie grondslag. Om problemen te voorkomen, heeft het dus zin om vooral ons te trainen, verbeteren in de communicatie. Een mooie tool waarmee ik onlangs in contact kwam was de praatstok. Een mooie versierde stok, die je gebruikt om echt te leren praten, luisteren en begrijpen.

Het is een oud gebruik zoals indianen die toepassen. iedereen neemt plaats in een cirkel. Zo is niemand dominant en heeft iedereen een gelijke ruimte. De persoon die mag vertellen, is de persoon die de praatstok vast heeft. Die mag niet onderbroken worden door de andere. Wil je hierop reageren, dan moet je eerst gaan samenvatten wat die ander heeft vertelt. Net zolang totdat de "prater" tevreden is op de samenvatting die is gegeven. Pas daarna mag je erop reageren en ben jij diegene die de stok ter hand mag nemen. Zo voorkom je dat er ruis komt te zitten in een boodschap. Zo leert iedereen. De prater leert effectiever spreken, de persoon die wil reageren heeft en goed moeten luisteren, en leren samenvatten en misschien nog belangrijker; zijn oordeel leren uitstellen, totdat die zeker weet dat hij de materie goed heeft begrepen.
Je snapt wel dat ik op de camping met deze methode aan de slag ga met onze nieuwe stagiaires. Het is weer op een andere manier, deze competenties verbeteren. Dat is niet alleen mooie voor onze stagiaires, maar ook voor ons zelf. Immers, wij gaan ons hierdoor ook weer verbeteren op het gebied van communicatie!
Nu ben ik benieuwd, ga jij ook aan de slag met je team met deze praatstok? Ik ben benieuwd, stuur gerust jullie zelfgemaakte praatstok naar ons toe, vinden we leuk! Wees welkom, de polletjes Watersportcamping Heeg.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten