-0515-442328-

zaterdag 26 mei 2018

de cultuur en de flow

Denk maar niet dat je een cultuur zomaar af en toe erbij kan doen. Elke dag opnieuw stoppen Jacob en ik werken daar elke dag weer opnieuw aan. Laat staan dat je een flow zomaar met je team kan bereiken. Het zou onze droom zijn om ons team elke dag weer opnieuw in een complete flow te laten werken, maar dat is natuurlijk niet haalbaar.

De belangrijkste aspecten om die cultuur en flow te bewerkstelligen zijn dan ook:

  • Motiveren
  • Communiceren
  • Involveren
Elke dag een combinatie van werken aan de operationele processen en werken aan de toekomst. Dat kan zo mooi binnen een kleine organisatie. Dat is dan ook het grote voordeel van onze camping. De lijntjes zijn zo kort, we staan met onze voeten zelf ook keihard in de (zachte veen) grond. We bepreken wat er vandaag of nu gaat gebeuren, en we bespreken met elkaar wat we volgende week gaan doen. We blikken kort terug op wat geweest is. Daarvoor gaan we zelden echt formeel voor zitten. We doen dat tijdens het werk, of onder de koffie. Moniek, onze schoonmaakster laat ik het nieuwe serviesgoed zien, dat ik wil gaan bestellen voor in onze chalets. "Moniek, wat vind je ervan, zullen we die, of die gaan bestellen? Gerard, hoe vind je dat de moestuin moet worden vormgegeven, zo of zo?" Maar ook vieren we met elkaar wanneer we een nieuwe medewerker erbij hebben, of een heel mooi weekend achter de rug hebben. Dan halen we bij de lokale bakker even snel wat Fries Oranjekoek. We vallen onze medewerkers zo min mogelijk lastig met het steeds maar weer wijzigen van de werkzaamheden. We worden tijdens het kampeerseizoen vooral geregeerd door onze gasten. Jacob en ik hebben een bepaalde planning in ons hoofd, maar de praktijk zorgt vaak ervoor dat we eigenlijk niet verder dan een opdracht tegelijk aan onze medewerkers moeten vertellen. De waan van de dag is nogal grillig. We willen die grilligheid zo min mogelijk laten voelen bij onze medewerkers!

Blijven communiceren om je medewerkers te blijven motiveren en te involveren. Zo hebben we in de loop der jaren de cultuur hier weten neer te zetten, zoals die nu is op onze camping. Onze gasten roemen ons daarom. Een sfeer, die wordt voor een heel groot deel bepaald door de cultuur die er heerst. Dat zie je niet, een cultuur die voel je vooral! Je voelt of het echt is, je voelt of iedereen met plezier aan het werk is. Dat voelen onze gasten ook. En daar moeten we heel zuinig mee zijn, en elke dag weer opnieuw aan werken! En als we geluk hebben, dan werken we hier allemaal in een flow. Hoe doen jij dat? Zorgen voor een fijne cultuur binnen je organisatie? Wees welkom, dan kunnen we met elkaar, ook van jou weer leren! Laat je wat van je horen? Doen hoor, de polletjes Watersportcamping Heeg.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten