-0515-442328-

woensdag 12 september 2018

als het makkelijk was, dan

Als je het mij vraagt, dan is kansen blijven zien, misschien wel de competentie die je het hardst nodig hebt. En kansen blijven zien, elke dag weer opnieuw, dat is niet bepaald makkelijk!

Hoe ga je kansen zien, terwijl je een baaldag hebt?
Hoe ga je kansen zien, wanneer je bedolven bent onder de "waan van de dag"dingen. Je operationele klussen die je elke dag opnieuw weer moet uitvoeren?
Hoe ga je kansen zien, wanneer je organisatie in de problemen zit? Of wanneer je familie in de problemen zit? Dat zijn zomaar wat situaties, die iedereen wel herkent. En juist dan is het buitengewoon lastig, om op zulke momenten juist wel kansen te kunnen zien. En dat moet, want een ondernemer, die leeft bij de gratie van kansen omarmen.
Soms heb je lang de tijd om na te kunnen denken of iets echt een kans is, en of je die wil gaan omarmen. Soms heb je vrijwel geen tijd, en zul je razendsnel moeten reageren. Het verraderlijke is, dat je nooit van te voren een seintje krijgt van: "En nu even extra scherp zijn de komende tien minuten". Het betekent voor mij dat ik voor onze camping eigenlijk elke dag momenten moet inplannen om op kansen-jutten uit ga. Dat kan bladeren in magazines zijn, dat kan surfen op het web zijn, of gewoon even lekker praten met een vriendin of collega. Of ik ga naar een zakelijk event waar een trendteller vanuit zijn vakgebied, de kansen laat zien. Zo ga ik vanavond naar een event van Trendteller Gerard Duursma. Even met een hele open blik, kijken. Ook helpvol kan zijn om juist even de stilte op te gaan zoeken. Zo gaat Anja Kant (directeur Donker Groen/800 medewerkers) een week per jaar naar een Waddeneiland, in haar eentje. Ze zoekt bewust de stilte op, om zo haar intuïtie weer voeding te geven en te zien. Te zien welke kansen er voor haar organisatie klaar liggen. Kansen, die liggen te wachten om opgepakt te worden. Kortom, kansen kan je deels managen.
Het andere deel is wat per toeval, razend snel, heel even voor je voeten komt te liggen. En dan is het een kwestie van: Pak je die kans op, of raast die door naar de volgende?
Ik ben ervan overtuigd dat wanneer je dagelijks bezig bent met het organiseren van kansen zien en oppakken, je ook intuïtief sneller kan reageren op de plotseling voorbijkomende kansen.

Ik zeg niet dat kansen zien, makkelijk is. Maar je weet dat wanneer je kansen wilt kunnen omarmen, je ze eerst zal moeten kunnen zien. Als het makkelijk was, dan wist iedereen direct wel wat die moest gaan doen om succesvol te zijn en blijven. Wat is jou grote kans voor vandaag? Ik ben benieuwd, wees welkom, de polletjes Watersportcamping Heeg.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten