-0515-442328-

woensdag 27 februari 2019

kijk in een bepaalde context naar het probleem

Systemisch naar een probleem (of oplossing) kijken heeft heel veel voordelen. Je kijkt niet meer rechtlijnig of systematisch, maar je kijkt naar de context naar het probleem of oplossing. Morgen mag ik komen vertellen wat de Culturele Hoofdstad 2018 onze camping heeft gebracht.
Welke onderdelen hebben effect op het resultaat?

We hebben in 2017 al een stevige groei van plus 10% gehad t.o.v. 2016. Maar 2018 oversteeg werkelijk elke verwachting met + 50%.
Is die groei allemaal dankzij de Culturele Hoofdstad geweest? Dat denk ik niet. Maar hoeveel procent dan wel? Dat zou ik niet weten. Dat is heel moeilijk te onderzoeken. Feit is dat er zeker vier belangrijke zaken waren die ervoor zorgde dat we deze enorme groei afgelopen jaar hebben kunnen doormaken.
  • De culturele Hoofdstad 2018
  • De vier grote projecten die we zelf hebben ontwikkeld op onze camping
  • De verbeterde website (die door de training bij Google werd ontwikkeld, en alle vertalingen)
  • Het prachtige weer!
Alle vier van deze elementen zorgde ervoor dat we een enorme groei konden doormaken. Maar welk element is nu voor hoeveel procent hier verantwoordelijk voor? Deze vier krachten hebben ook nog eens een wisselwerking op elkaar. Het is een enorme complexiteit en graag willen we hier natuurlijk een overzichtelijk gecompliceerd verhaal van maken. Nu is het een (fundamenteel) complex en dus niet alleen gecompliceerd.
Wanneer we kijken naar onze camping dan zien we ook dat deze systemisch is. Om ons daarbij te helpen hebben we de merkbox waardoor we binnen de pakketpaaltjes blijven opereren van onze waarde, betekenis en ons doel. Daarom ben ik ook niet echt blij om het morgen "slechts" te hebben over onze groei in overnachtingen. Ik wil het veel liever breder trekken. Kijken naar de groei die we hebben doorgemaakt op het gebied van betekenis, van waarde, van ons doel. Graag kijk ik dan naar onze NPS scoore die gegroeid is naar een 34 met een gemiddelde gastwaardering van 8.6. Maar nog steeds weet ik dan nog niet welke waarde we hebben weten toe te voegen aan de maatschappij, de wereld en de economie? Wel weten we gelukkig wat onze ambassadeurs zouden missen, in het geval we morgen "dood" zouden zijn. Want dat is ook iets waar we dankzij de NPS scoore achter zijn gekomen. Waar we op zijn gaan sturen, sinds we met de NPS werken. Kortom, morgen mag ik wat vertellen over wat de Culturele Hoofdstad ons heeft gebracht. Ik zou beginnen met het feit dat we allemaal hier in Friesland, jaren geleden al, een stipje op de horizon hebben gezet. We hadden allemaal een gezamelijk doel. En dat alleen al maakt, dat je met elkaar plots veel meer zal gaan bereiken!
Ik zou gaan vertellen, dat het organiseren van projecten, samen met de creatieve sector, heel veel makkelijker ging. Dankzij die Culturele Hoofdstad.
Ik zou gaan vertellen dat we ons internationaal meer en beter hebben georienteerd.
Ik zou zeggen dat we dankzij alle extra aandacht in de media voor Friesland, we ook meer belangstelling kregen voor onze camping. En ik zou gaan vertellen dat we nog beter zijn geworden in samenwerken met andere. Ook met andere bloedgroepen zoals met kennisinstellingen en bestuurders.
En dat we veel meer (internationale) gasten hebben mogen ontvangen, die samen gemiddeld meer blij van ons werden, en wij van hen. Dat is natuurlijk ook heel mooi. Dat geeft ons net wat meer mogelijkheden om onze camping nu nog weer verder te kunnen ontwikkelen en daar zijn we dan ook volop mee bezig. Ik hoop dat we allemaal nu de smaak te pakken hebben gekregen van met elkaar een groots event optuigen. Ik hoop dat we samen kunnen gaan voor weer een sterke en unieke stip aan de horizon. ik ben benieuwd wat er mogen met ons gedeeld wordt. En wie weet, stuiteren er morgen weer nieuwe mensen op me af, om te vragen of we samen misschien wat kunnen doen. Ik heb nu alweer zin in morgen. Ben jij er toevallig ook bij? Wie weet, tot plots, Watersportcamping Heeg.

dinsdag 26 februari 2019

post brengt blijheid

Ook wij ontvangen steeds minder veel post. De mail en WhatsApp mogen de brief dan wel verdringen, maar hij brengt nog steeds vrolijke post. Misschien wel meer dan ooit! Want er wordt bijna niets meer per post verzonden door de belanstingdienst, de bank of de energiemaatschappij. Meer en meer dus is de postbode bezorgen van vooral blije items. Een rede temeer om onze reserveringen per post te (blijven) versturen.

We hoeven de dingen vooral niet perse efficient te organiseren op onze camping. Wanneer efficientie onze kerntaak was geweest, dan hadden we vooral ook een camping gehad met een zekere schaal, om ook alles optimaal efficient te kunnen inrichten. Nee, wij moeten ons in eerste instantie orienteren op de meest persoonlijke benadering. De meest blij makende benadering. Daarom maken we van onze reservering een klein feestje. Hebben we die afgedrukt op ons mooie en kleurrijke briefpapier met bijpassende enveloppe. We doen er een persoonlijke postzegel op, waarop onze kikker prominent op staat te schitteren. Op de reservering altijd nog een klein, handgeschreven, persoonlijk berichtje en we sluiten de enveloppe aan de achterzijde met weer een eigen sluitzegel.
Wij vinden het belangrijk dat ook het ontvangen van de reservering, een klein blijmaak momentje is geworden. Daar hebben we wel geld en tijd voor over! Want ook hierin kunnen we weer net een klein beetje een verschil maken. En natuurlijk blijven we ondertussen onze ogen en oren open houden, hoe we dit postpakketje wellicht nog leuker kunnen maken. We willen immers altijd blijven verbeteren en innoveren!
Een mooie bijkomstigheid bij je reservering per post verzenden is dat dan ook de postbode gewoon zijn werk kan blijven behouden. Maatschappelijk gezien draagt dan ook dus dit handelen positief bij. Niet onbelangrijk dus.
Ik ben benieuwd, hoe verstuur jij je reservering naar je gast? En waarom doe je dat zo? Past dat goed bij hoe je met je organisatie over zou willen komen? ik ben benieuwd, laat je het ons weten? Wees welkom, de polletjes Watersportcamping Heeg.

 

donderdag 21 februari 2019

zoek ruzie met mij

Vorige hoorde ik zoiets moois. Een leidinggevende heeft als target staan dat je jaarlijks 2 x ruzie met haar moet zoeken. Opdat we allemaal weer extra kunnen leren! Ruzie zoeken gaat over verschil van inzicht. Ruzie zoeken gaat over geforceerd elkaar te overtuigen van de andere zienswijze. Dus, tuurlijk het is misschien wel een erg ongewone target, maar ik snap hem wel.

De vraag is, hoe ga ik dat introduceren of nog beter, durf ik dat te introduceren? Ruzie maken met Jacob (mijn man) of onze kinderen is niet zo moeilijk. Zij en ik voelen ons vrij en veilig om dit aan te kaarten bij mij. Maar hoe zit dat bij een medewerker? Durft die dat wel aan? En hoe kan ik dat ruziemaken stimuleren? Er blijft altijd maar weer die machtsafhankelijkheid tussen werkgever en werknemer. Daar ga ik met al mijn inzet hoe dan ook nooit helemaal welnemen. Om ruzie te kunnen maken, ruzie te zoeken, heeft de werknemer dus wel heel veel lef voor nodig.
Tegelijkertijd heeft juist een ondernemer (dat zijn vaak van die mega eigenwijze mensen) een kritische groep om zich heen nodig. Een groep die durft te vertellen dat die anders denkend is, dan die ondernemer. Misschien niet eens om de ondernemer het direct anders te laten doen. Maar wel dat er beter, dieper wordt nagedacht over de dingen. Het zet je weer even op scherp! Zorgt ervoor dat je betere en meer weloverwogen je keuzes maakt. En dat is altijd goed! Door de waan van de dag worden sommige beslissingen nu niet altijd even weloverwogen genomen. Hier niet op onze camping, en vast ook niet door jouw organisatie.
Ik ben benieuwd, ga jij de target van zoek minstens 2 x per jaar ruzie met mij ook invoeren? Ik ben benieuwd, wees welkom de Polletjes Watersportcamping Heeg.

maandag 18 februari 2019

hoe sla je creativiteit eruit?

Vorige week mocht ik bij een presentatie zijn in Pakhuis de Zwijger en daar werd o.a. gesproken over creativiteit en hoe dit te stimuleren. Een opgave waarvoor naar mijn smaak eigenlijk elke organisatie voor staat. Zonder creativiteit kan je zelden uitdagingen goed oplossen!

Dus zat ik daar met gespitste oren en mijn aantekeningenboekje. (Ja ik schrijf nog steeds overal en ergens in mijn schriftje) Wanneer je echt wilt innoveren, en dus een uitdaging wilt oplossen, dan vraagt dat nogal wat van je organisatie. Dan moet er wel ruimte zijn, om weer helemaal opnieuw te kunnen beginnen. Anders sla je de creativiteit eruit!
Ik moet zeggen, ik ben meer dan eens totaal opnieuw begonnen aan een project op onze camping. Achteraf waren dat altijd heel erg leerzame momenten, maar natuurlijk lang niet altijd leuk. Ik kan me nog goed herinneren dat ik samen met Hans Robertus bezig was om hier in Friesland een groot project in de gastvrijheid op te gaan tuigen. We troffen enthousiaste mensen, we kwamen regelmatig bij elkaar. Reden heel wat kilometers af en hingen nog vaker met elkaar aan de lijn. Ondanks de royale tijd die we hiervoor namen en alle inspanningen, het is ons niet gelukt om het World Hospitality Forum op te tuigen. Gastvrijheid in een generatie aan Friesland te kunnen koppelen. Zoals agri gekoppeld is aan Wageningen. Iedereen die een vraag heeft over vernieuwende agri, die weet dat hij naar Wageningen moet gaan. Hetzelfde idee hadden we voor gastvrijheid. Maar helaas, het is nooit wat geworden, met pijn in ons hart. Met heel wat gemaakte kosten.......Dan lijkt het wel allemaal voor niets geweest. Zo voelde het ook een tijdje. Toch moet je daar overheen stappen en weer door kunnen gaan. Gewoon weer opnieuw beginnen met een ander project. En geloof het of niet, gewoon weer opnieuw beginnen, start dan altijd weer beter, rijker!
Ik weet als geen ander waar ik nog ondersteuning bij nodig heb. Dus zoek ik die erbij. Ik krijg weer hernieuwde energie en vol plezier ben ik zomaar begonnen aan een volgt project. Heel anders, en toch ook weer met veel overlap. Maar in ieder geval met weer meer kennis. Kennis over mezelf en vakinhoudelijke kennis.
Hoe doe jij dat binnen je organisatie? Geef jij ruimte aan totaal weer opnieuw kunnen beginnen? Alles even overboord gooien en vanaf nul weer beginnen aan een project? Of denk je, dat doen we nooit meer? Ik ben benieuwd, laat je het ons weten? Wees welkom de polletjes Watersportcamping Heeg.

vrijdag 15 februari 2019

hoe spring je er boven uit?


Van de week was ik bij een bijeenkomst in Pakhuis de Zwijger; Making Media. Speciaal voor de creatieve industrie bedoelt. Dus ik wilde daar natuurlijk ook graag tussen zitten. Waar komt media en creatieve sector nu mooi samen? We hebben nadrukkelijk met beide veel te maken.

Vanuit het panel werden na de presentatie verschillende vragen beantwoord. Een van de vragen was:
Wat moet ik nu als student van een creatieve studie vooral doen, om de kans op een tof project of baan te kunnen krijgen?
Het antwoord was heel simpel, je hoefde maar voor drie zaken te zorgen:
  1. Portfolio
  2. Portfolio
  3. Portfolio
Deze vraag heeft me dagen al in de macht. Want is dit niet ook precies wat wij met onze camping goed moeten doen? Wil ik gaan samenwerken met een nieuwe partij uit de creatieve industrie, dan zal ik zeker mijn ervaringen (portfolio) moeten kunnen laten zien.
Vanmiddag kwam Kim bij me langs. Kim doet onderzoek voor ons welke evenementen, welke projecten we met de creatieve industrie nog zouden kunnen gaan doen. Welke zijn voor ons juist sterk en welke veel minder?
Ze vroeg me naar ons portfolio. En........die had ik wel (ongeveer) in mijn hoofd, maar zeker nog niet op papier. "Heb je die wellicht op de site staan?" en ook hierop kon ik niet bevestigend antwoorden. De hoogste tijd dus om een portfolio te maken van al onze projecten die we met creatieve "gekken" hebben ontwikkeld in de loop der jaren. Ik maakte een lijstje, min of meer in chronologische volgorde:
  • tekenen en schilderen o.l.v. een docent van de Rietveld Academie, Inge Behling
  • Literaire caravan met schrijvers als o.a. Tommy Wieringa en Mensje van Keulen
  • Weekendje Waacs met designers als Marcel Kampman
  • Douchezingen voor Dummies met opera zangers Lucette van den Berg
  • Kampvuur muziek met o.a. Mr&Mrs Hospes
  • Foodfestival Heegtasty met koks vanf Lokaal 55
  • convoi de Fete
  • Nachtkijkers filmfestival
En dan hebben we ook nog producten ontwikkeld met verschillende creatieve "gekken" als fotografen, grafisch designers, product designers, beeldend kunstenaar en noem maar op. Ik weet weer wat ik na de voorjaarsvakantie kan gaan doen. Een kopje op onze website met daarin ons portfolio, incl. beeldmateriaal! Want je portfolio is zeker een middel waarmee je er bovenuit gaat springen.
En mocht jij nu "iets" in de creatieve sector doen en denken, maar met die camping wil ik ook een project op gaan tuigen, schroom niet en bel me direct! Wij zijn er klaar voor hoor, altijd!
Wees welkom, de polletjes Watersportcamping Heeg.

donderdag 14 februari 2019

vakmanschap moet je maken

Van de week bezocht ik Pakhuis de Zwijger en woonde de presentatie en debat bij van Making Media. Ofwel innovatie binnen de media. Hoe zorg je ervoor dat je, ondanks de waan van de dag, je toch nog blijft innoveren. Niet om innovatief te zijn, maar om relevant te zijn en blijven!

Hoe zorg je dat je je vak goed blijft uitoefenen? hoe zorg je ervoor dat je team goed blijft presteren? Het waren dit soort vragen die gesteld werden aan de toppers uit de media.
Wat voor media geldt, geldt natuurlijk ook voor andere sectoren. Om als team te kunnen innoveren, is vakmanschap van groot belang. En vakmanschap dat is niet een portie geluk hebben en een of andere goddelijk talent. Het is vooral keihard werken. Uren maken.
Ook in de topsport, bij topmuzikanten hoor je wel over de 10.000 uren regel. En ik kan niet anders zeggen dan dat dat ook geldt voor de recreatie, voor onze camping. Vakmanschap heb je nodig om te weten waar "het" naartoe gaat. Vakmanschap heb je nodig om te weten waar jij naartoe wilt gaan. Met wie je wilt samenwerken, met wie je wilt innoveren. Je hebt een hoop kennis nodig, dus je blijft je vakliteratuur lezen. Je blijft congressen aflopen. Je blijft nieuwe stagiaires opleiden. Je blijft vooral binding houden met je afnemers (onze gasten) en je blijft je medewerkers uitdagen en stimuleren. En langzaam maar zeker zal je ontdekken dat alles steeds eenvoudiger wordt. Je naïviteit wordt omgezet in keihard vakmanschap. Vakmanschap, het is gewoon keihard werken en weten, je bent er nooit! Het blijft ook een leven lang leren. Moedig zijn en blijven. Jezelf kennen en bij jezelf blijven.
Wat een geluk dat grassprieten verhuren toevallig het leukste vak is, dat er maar bestaat. Want voor mij voelt het niet als werken, maar vooral als heerlijk spelen. Een geluk dat ik elke dag weer opnieuw, mag werken aan dit vakmanschap. ik ben benieuwd, wat denk jij, moet je vakmanschap maken of heb je dat gewoon? Ik ben benieuwd hoe jij werkt aan je vakmanschap. Wees welkom de polletjes Watersportcamping Heeg.

woensdag 13 februari 2019

Gaan we dit samen doen? (where is the love)

Samenwerken, co-creeren lijken meer en meer de toverwoorden te zijn om succesvol te kunnen blijven ondernemen. Wie mijn blogjes regelmatig leest, weet als geen ander dat ik altijd wel weer opzoek ben naar nieuwe samenwerkings partners.

Die samenwerkingen ontstaan vanuit verschillende aanleidingen:
  1. Soms zoek ik voor een probleem een oplossing
  2. Soms zoekt een ander, voor een probleem een oplossing
  3. Soms ontstaat er een wens door een spontane ontmoeting
Een voorbeeld van aanleiding 1 is bv. ons vuilniskarretje. Ik wist dat ik een karretje zocht dat voor dit doel geschikt zou kunnen zijn. Daarbij moest het natuurlijk, als alles bij ons, kunnen VAMP-en. Tijdens de Dutch Design Week kwam ik in contact met Florike Martens en zij wilde haar bestaande karretje dat ze had ontworpen als mobiele keuken, wel aanpassen zodat wij een mooi afvalkarretje voor op onze camping hadden.
Een voorbeeld van aanleiding 2 is bv. PlekVoor. Zij bouwen prachtige tiny houses en ze willen graag hun ontwerpen op een mooie (zicht)lokatie zetten. Natuurlijk willen we deze mooie tiny houses op onze camping faciliteren!
Een voorbeeld van aanleiding 3 is bv. dat ik Zoë van Liere bij Pakhuis de Zwijger tegen kom. Ik weet nog niet wat en hoe, maar mag ik nog een keertje met je koffie drinken om samen te onderzoeken of en hoe we elkaar zouden kunnen versterken? Was mijn vraag aan haar. Ik heb nog geen idee hoe en met wat we elkaar kunnen versterken. Maar een ding staat hierbij als een paal boven water: Wij en Zij hebben dezelfde doelgroep en dezelfde visie. Het kan haast niet anders, of we kunnen elkaar ergens versterken. Zoeken naar overlap in visie. Kijken waar de liefde zit. Dan weet je al snel, dat je samen heel wat kunt bereiken. Meer dan dat je voor mogelijk had gehouden en zeker heel wat meer dan in je eentje!
Ik ben benieuwd, wanneer heb jij voor het laatst samen gewerkt en met wie? Hoe kwam die samenwerking tot stand? Ik ben benieuwd, wees welkom, de polletjes Watersportcamping Heeg.
 

maandag 11 februari 2019

Gaan veel mensen dit kopen? (where is the pull)

Bij het ontwikkelen van nieuwe producten, diensten of concepten zijn er altijd een aantal vragen die je je vooraf goed moet afvragen. Eentje daarvan is: Gaan veel mensen dit kopen?
Want wanneer je weet dat de vraag groot is, en het aanbod liefst erg beperkt, dan heb je een goede uitgangs positie!

En door mijn enthousiasme verlies ik hierin nog wel eens de werkelijkheid. Of wanneer ik het ga onderzoeken, blijkt dat ik vooral de sociaal wenselijke antwoorden heb gekregen. maar in de praktijk blijkt de vraag vele malen minder groot te zijn. Een mooie voorbeeld hiervan was de opberg boxen voor de wintertijd. Er waren best wel wat seizoengasten die graag ook in de winter het e.e.a in een (afgesloten schuur) wilde opbergen op onze camping. Of ze even wat van hun spullen in de loods konden opbergen. Dus dachten wij dat er behoefte was aan een soort kasten/lockers die ze konden huren. Gelukkig hebben we toen eerst even onderzocht of men dit ook wenste en welk bedrag ze hiervoor over zouden hebben. toen kwam "de aap uit de mouw". Men wilde wel in de winter hun spulletjes goed kunnen opruimen, maar men had er geen geld voor over. Wat een geluk dus dat we onze loods niet vol hadden gebouwd met lockers!
Ook een mooi voorbeeld zijn speciaalbiertjes. Ik kocht ze wel in, omdat ik zeker wist dat onze gasten daar belangstelling voor hadden. Maar in de praktijk bleek dat ze toch het gewone biertje verkozen, boven het bijzondere biertje. Niet echt een grote straf, maar op het einde van het seizoen hebben we zelf de laatste speciaalbiertjes opgedronken.
Het is dus goed om jezelf af te vragen of er wel vraag is naar dat product of die dienst. Het kan dus zomaar zo zijn, dat bijna niemand hierop zit te wachten.
Probeer, indien mogelijk, je product als een test in de markt te zetten. Natuurlijk kan dat niet bij een boomhut van een paar ton. Maar in het geval van speciaal biertjes kan je zoiets natuurlijk prima testen. Zonder dat je financieel een groot risico loopt. Daarna spelen andere vragen ook een hoofdrol. Daarover in mijn volgende blogjes meer!
Wat was je laatste product of dienst die verrassend goed aansloeg? We zijn benieuwd, wees welkom! De polletjes, Watersportcamping Heeg.

vrijdag 8 februari 2019

Gaan we hierin de beste zijn? (where is the win)

We zijn tijdens onze winterslaap altijd bezig met een aantal strategische vraagstukken. Bij elk middel dat ons verder brengt naar onze visie, bekijken we of het ons helpt om hiermee de beste te zijn. Want een winnaar valt altijd op, een prikkelende ambitie helpt om je in te willen zetten.

We hebben vorig jaar onze meest duurzame project ever ontwikkeld, en we hebben het hoogst aantal creatieve projecten op onze camping gehad. Alles in lijn met de al jaren geleden uitgezette richting die we op willen gaan.
Wij en de dingen moeten vamp-en. Vernieuwend, Anders, Maatschappelijk verbeterend en Persoonlijke aandacht. Maar als we al ooit hebben gedacht dat we het alleen voor elkaar konden boxen, dan weten we het nu helemaal. Willen we een winnaar zijn, dan zullen we daarvoor nog meer samenwerking partners moeten hebben.
En ook ik moet persoonlijk aan de bak. Wil ik meer samenwerkings partners kunnen overtuigen, dan zal ik mezelf moeten trainen, moeten werken aan bv. mijn presentatie skills. Pitchen is een vak apart. Net zo als een wervend stuk schrijven. Ik heb daarin nog heel wat kilometers te maken. Maar ik zie de noodzaak hiervan in. Dus ga ik me de komende weken onderdompelen in het pitchen en daarna schrijven van een wervende tekst.
Niet om de beste hierin te worden, maar wel om de beste te zijn in het vinden/krijgen van de beste samenwerkingspartners om daarmee samen een winnend team te kunnen worden.
Weten waarin je de beste wilt zijn/worden legt ook al snel bloot, waar je nog aan zal moeten gaan werken. Wat er nog nodig is, om daarin de beste te kunnen worden.
Daarom vind ik het altijd een fijne vraag: "Gaan we hierin de beste zijn?"En wat hebben we dan nodig om hierin wel de beste te kunnen worden?
We zijn benieuwd, waarin wil jij de beste zijn, en wat heb je daarvoor nodig? We zijn benieuwd, wees welkom! De polletjes Watersportcamping Heeg.


donderdag 7 februari 2019

klimaat lijders

Vanmorgen vroeg bracht ik ze naar de trein, bijna voor dag en dauw. Het was nog donker, een harde wind. Daar gingen ze, samen naar Den Haag met nog een paar vriendinnen. In hun rugzak karton, stiften en een schaar. In de trein zouden ze zelf borden maken.

Vanmiddag krijg ik een mailtje met deze foto. Begeleidende tekst was: "Het gaat heel goed met ons".
Zouden ze al wat bestuurders uit Den Haag hebben gesproken? Zou deze staking nu al ervoor hebben gezorgd dat alle kennis en kunde zal worden gemobiliseerd zodat we (alle mensen) ons klimaat positief gaan aanpassen?
Want ons gedrag aanpassen, dat zal nog een dingetje worden. Niet alleen om ervoor te zorgen dat het financieel allemaal behapbaar zal blijven. Maar werkelijk ons gedrag gaan aanpassen.
Ik weet nog dat we vroeger boterhammen mee namen naar school. Precies genoeg voor die dag. En een meeneembeker gevuld met zuivel. Het broodtrommeltje en de meeneembeker waste ik dan thuis weer af. De volgende dag werd die weer gevuld. Ik heb broodtrommeltjes gekocht voor de kids. En ook van die leuke dopler drinkflesjes. Maar te vaak zie ik nog dat ze het brood in aluminiumfolie wikkelen. Of nog erger, het brood niet meenemen of vergeten in hun tas. Ze bestellen dan wel lekkere luxe broodjes op school.....
Vroeger maakte mijn moeder een boodschappen briefje. Met precies daarop wat we nodig hadden. Toch kon er altijd wel iemand nog mee eten. Mijn moeder was een kunstenares in een maaltijd makkelijk met wat extra componenten, groter te maken. Ik kook veel te vaak nog voor minstens 1 persoon teveel. Ik weet niet eens waarom? De verwarming draai ik regelmatig lager, want als ik dan toch lekker in huis bezig ben, dan heb ik minder toegevoegde warmte nodig. De lampen doe ik uit wanneer het niet nodig is, en ja, natuurlijk is dat led! Ik rij wel naar Sneek, maar dan combineer ik verschillende dingen tegelijkertijd! Toch staat er na een jaar wel 20.000 km extra op de teller! Ik rij stiekem nog heel wat af....En als we allemaal zo maar door blijven gaan, dan worden we vanzelf klimaat lijders.
We moeten, hoe moeilijk ook, ons gedrag behoorlijk gaan aanpassen. Voor onze volgende en toekomstige generaties! Nu maar hopen dat onze klimaat leiders ons allemaal flink gaan helpen bij het aanpassen van ons gedrag. En niet alleen de klimaat leiders moeten ons daarbij helpen, we moeten elkaar allemaal helpen en inspireren. Heb jij nog een paar praktische ideeën? Wees welkom, de polletjes Watersportcamping Heeg.


woensdag 6 februari 2019

vernullen van het afval

We produceren met elkaar wel heel veel afval. Afval zijn stoffen, materialen en/of producten waarvan de eigenaar afstand wil doen.Hoe kunnen we ervoor zorgen dat wij, jij en ik, veel minder afval produceren?

Natuurlijk hebben we zelf als camping een groot voordeel bij veel minder afval. Containers laten legen worden in 2019 zelfs 25% kostbaarder vergeleken 2018. Maar ook onze gasten hebben erbij te winnen. Want als zij thuis ook veel minder afval gaan produceren, dan hebben ze daar thuis ook voordeel bij. De maatschappij heeft er ook baat bij. Hoe minder afval, hoe minder grondstof verspilling!
Hoe kunnen we ervoor zorgen dat we (onze gasten) minder afval produceren?
De camping is natuurlijk niet helemaal hetzelfde als thuis. Je gedraagt je vaak toch een beetje anders. Zo heb je al geen brievenbus waarin allemaal reclame folders kunnen komen. Maar heel veel is wel hetzelfde. Denk maar eens aan drinkflesjes, je kunt heel eenvoudig zelf een drinkflesje of beker meenemen. Denk aan de boodschappen tasjes van de winkels. Je kunt je eigen tas of kratje meenemen! Denk aan voedselverspilling, je kookt en koopt alleen nog maar wat je echt nodig hebt. En ga je uiteten, vraag het restaurant om een doggy bag. Tijdens een weekendje weg of vakantie is winkelen een van de grote acties die men doet. Maar koop nu eens alleen nog maar iets, wanneer je het echt nodig hebt. Dus laat je vooral niet verleiden door impuls aankopen! Neem je eigen service mee ipv afvalservice kopen. Gebruik hier de BBQ ipv een wegwerp BBQ kopen. Heel eenvoudig is er heel wat winst te behalen. We gaan aan de slag met een verspillings kast. Zit je vakantie erop en heb je nog een half flesje afwasmiddel, koffiefilterzakjes, een half volle fles icetea? Zet het in deze kast. Dan kunnen andere gasten hier in graaien en hebben ze niet alleen minder uitgave, maar ook hebben we samen minder afval!
Wij gaan kijken wat we allemaal kunnen doen, om verspilling en afval te voorkomen. Heb jij misschien nog goede tips voor ons hoe we kunnen vernullen van het afval? Laat je het ons weten? Wees welkom, De Polletjes Watersportcamping Heeg.

maandag 4 februari 2019

het jaar van het varken

Het nieuwe Chinese jaar begint over enkele uren. Het jaar van het varken. Ik heb geen idee wat men over het karakter van het varken uit de Chinese dierenriem zegt. Daarom zoek ik het maar even op.

 
De heersende sfeer in het jaar van het Varken is er eentje van overvloed en uitwisseling. Steeds meer mensen vinden het onaanvaardbaar om alleen aan jezelf te denken, er groeit een collectief belang en menselijke verhoudingen veranderen. Het jaar van het Varken is een jaar waarin veel tekortkomingen van de voorgaande jaren worden opgevuld. Er komen steeds meer gepassioneerde en toegewijde mensen die zich inzetten voor het welzijn van allen, en die op zoek zijn naar ecologische oplossingen om de schadelijke effecten van het menselijk handelen te verminderen. 

Kijk en dan word ik toch weer blij hiervan! Gister was ik bij mijn nichtje Femke in Amsterdam. Zij zet zich (vrijwillig) in om een goed en sociaal debat te voeren. Dat doet ze met een groepje mensen die zich willen inzetten. Precies zoals hier boven beschreven wordt. Vanmorgen had ik (al weken geleden afgesproken) een afspraak met vriend Jaap. En ook hij zet zich in om onze maatschappij wat mooier te kunnen maken. En ook wij zijn volop bezig om nog meer aan te halen bij de circulaire economie met onze camping
Tijdens de buluitreiking afgelopen oktober, van onze oudste zoon Michiel, bleek dat 75% van de studenten zich met hun onderzoek hadden gericht op de energietransitie die we met elkaar moeten door gaan maken.
kortom, om ons heen zijn er steeds maar meer en meer mensen bezig, met dit thema. Gelukkig maar, want het is brood nodig! Wat fijn om te lezen dat ook het Chinese jaar zich daar naadloos op aan sluit. Het doet er niet toe of ik wel of niet geloof in de Chinese dierenriem. Het gaat erom dat er heel veel mensen op deze aardbol, nu door het jaar van het varken, de neuzen meer en meer deze kant op krijgen. En hoe meer mensen gemotiveerd worden om met dit thema aan de slag te gaan, hoe beter dat is! Zo krijgen we een grotere beweging op gang.
Ik ben benieuwd, welke plannen heb jij voor komend jaar? Met welke thema's ben jij bezig? We zijn benieuwd, wees welkom, de Polletjes Watersportcamping Heeg.