-0515-442328-

donderdag 7 februari 2019

klimaat lijders

Vanmorgen vroeg bracht ik ze naar de trein, bijna voor dag en dauw. Het was nog donker, een harde wind. Daar gingen ze, samen naar Den Haag met nog een paar vriendinnen. In hun rugzak karton, stiften en een schaar. In de trein zouden ze zelf borden maken.

Vanmiddag krijg ik een mailtje met deze foto. Begeleidende tekst was: "Het gaat heel goed met ons".
Zouden ze al wat bestuurders uit Den Haag hebben gesproken? Zou deze staking nu al ervoor hebben gezorgd dat alle kennis en kunde zal worden gemobiliseerd zodat we (alle mensen) ons klimaat positief gaan aanpassen?
Want ons gedrag aanpassen, dat zal nog een dingetje worden. Niet alleen om ervoor te zorgen dat het financieel allemaal behapbaar zal blijven. Maar werkelijk ons gedrag gaan aanpassen.
Ik weet nog dat we vroeger boterhammen mee namen naar school. Precies genoeg voor die dag. En een meeneembeker gevuld met zuivel. Het broodtrommeltje en de meeneembeker waste ik dan thuis weer af. De volgende dag werd die weer gevuld. Ik heb broodtrommeltjes gekocht voor de kids. En ook van die leuke dopler drinkflesjes. Maar te vaak zie ik nog dat ze het brood in aluminiumfolie wikkelen. Of nog erger, het brood niet meenemen of vergeten in hun tas. Ze bestellen dan wel lekkere luxe broodjes op school.....
Vroeger maakte mijn moeder een boodschappen briefje. Met precies daarop wat we nodig hadden. Toch kon er altijd wel iemand nog mee eten. Mijn moeder was een kunstenares in een maaltijd makkelijk met wat extra componenten, groter te maken. Ik kook veel te vaak nog voor minstens 1 persoon teveel. Ik weet niet eens waarom? De verwarming draai ik regelmatig lager, want als ik dan toch lekker in huis bezig ben, dan heb ik minder toegevoegde warmte nodig. De lampen doe ik uit wanneer het niet nodig is, en ja, natuurlijk is dat led! Ik rij wel naar Sneek, maar dan combineer ik verschillende dingen tegelijkertijd! Toch staat er na een jaar wel 20.000 km extra op de teller! Ik rij stiekem nog heel wat af....En als we allemaal zo maar door blijven gaan, dan worden we vanzelf klimaat lijders.
We moeten, hoe moeilijk ook, ons gedrag behoorlijk gaan aanpassen. Voor onze volgende en toekomstige generaties! Nu maar hopen dat onze klimaat leiders ons allemaal flink gaan helpen bij het aanpassen van ons gedrag. En niet alleen de klimaat leiders moeten ons daarbij helpen, we moeten elkaar allemaal helpen en inspireren. Heb jij nog een paar praktische ideeën? Wees welkom, de polletjes Watersportcamping Heeg.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten