-0515-442328-

vrijdag 9 september 2016

er zijn twee soorten risico's

Om ondernemend te zijn, moet je met een dosis moed in je donder kunnen handelen. Toch zul je, wil je kunnen overleven, de risico’s goed kunnen inschatten en kunnen pareren. Je hebt twee soorten risico’s verteld HinrichSlobbe ons tijdens zijn masterclass: je hebt de te verwachte risico’s en je hebt de onverwachte risico’s. Je zult dus ergens een buffer moeten opbouwen voor die zaken die je onderneming duurzaam kunnen verlammen.

Die te verwachten risico’s zijn bv. wanneer je zelf arbeidsongeschikt zou kunnen worden. Je kunt ipv een buffer hiervoor een arbeidsongeschiktheid verzekering afsluiten. Je zou een gast kunnen hebben die je (grote) rekening niet gaat betalen. Het zou kunnen dat je gaat scheiden. Dat zijn allemaal zaken die te verwachten zijn. De kosten voor dit soort risico’s is te berekenen. We hebben er in onze huidige maatschappij veel ervaring mee. Het komt regelmatig voor, we hebben genoeg praktijkvoorbeelden in onze eigen omgeving hiervan kunnen zien.
Het zijn juist de onverwachte risico’s die een veel grotere impact hebben. Die werkelijk de bodem onder je voeten zullen wegslaan. Bij het laatste bezoek vroeg onze accountmanager van de Rabobank al naar de onverwachte risico’s die we met onze camping lopen.  Natuurlijk hadden we er zelf ook al wel over nagedacht. In de loop der jaren hebben we genoeg voorbeelden gezien die voor het zelfde geld hier hadden afgespeeld! Neem de gekke koeien ziekte, waardoor een heel gebied afgesloten wordt. Er lopen hier in de omgeving meer koeien rond dan mensen! Het zou zomaar kunnen dat we ooit hier afgesloten worden omdat er bij een van de boeren in de omgeving een sterk besmettelijke ziekte onder zijn vee uitbreekt!  Of wat te denken van een gifwolk die uit een vrachtschip komt die hier over het Heegermeer vaart. Of een ongeluk met een afgeknapte mast waardoor er drie doden vallen, en wij aansprakelijk zijn…..

Al deze risico’s zouden toch echt ooit werkelijkheid kunnen worden. Het zijn risico’s waartegen je je vrijwel nooit kan verzekeren. Kijk als het gebeurt, dan ga je er als organisatie vrijwel aan onderdoor. Maar is dat dan een reden om je door die gedachte te laten verlammen? Welk risico is bij jouw organisatie heel onverwacht, maar zou wel kunnen optreden? We zijn benieuwd, wees welkom, de polletjes Watersportcamping Heeg.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten