-0515-442328-

vrijdag 5 januari 2018

de natuur als eeuwige inspiratiebron voor onze vrijetijd

Anti-slip zolen voor watersportliefhebbers, zodat ze meer grip hebben op een nat dek. De inspiratie kwam vanuit de natuur. Het file probleem oplossen, kijk naar mieren en hoe die dicht achter elkaar kunnen lopen. Een vieze muur? Kijk naar de vuilafstotende werking die een waterlelie blad heeft.

Steeds zie je dat de natuur een enorme inspiratiebron is geweest voor dit soort innovaties. Maar hoe lost de natuur onze grote maatschappelijke problemen op? Wanneer ik kijk naar huisvesting, dan doen wij het wel heel erg raar. Vrijwel alle huizen die we bouwen, zijn alles behalve circulair. We bouwen ze voor een eeuwigheid of korter en wanneer we ze niet meer mooi vinden, dan slopen we ze en dumpen we alle gebruikte grondstoffen!
Wanneer ik kijk naar vrijetijd in de natuur dan is dat natuurlijk een heel vreemd begrip. Hebben bv. bacteriƫn vrijetijd? En zo ja, hoe doen ze dat? Hebben bijen vrijetijd? Hebben apen vrijetijd? Heeft een akker vrijetijd? In de natuur zie je heel vaak dat er zeker een tijd van lummelen, van even helemaal niets hoeven doen, er is. Laten we dat de vrijetijd noemen. Neem nu een akker, wanneer we daar geen roofbouw op willen plegen, dan is het goed om daar twee achtereenvolgende jaren op te verbouwen, en het derde jaar laat je het gewoon even rusten, even niets op oogsten. Dan hoef je ook niet vanuit de grote diepte, nog enige vruchtbare grond naar boven te ploegen. Dan is er een natuurlijke balans.
Gewoon dus even een jaartje helemaal niks verwachten en de akker lekker laten lummelen. In onze termen zouden we dat een GAP YEAR noemen. En de intensieve akkerbouw zouden we: "Op naar een BURN OUT noemen. Roofbouw, het is voor alles en iedereen ziekmakend. Maar wij zijn er in onze samenleving zo trots op dat we zoveel ouder worden, zoveel langer gezond blijven. Hier in Nederland worden we niet alleen het langst van alle mensen, maar we staan in heel veel lijstjes bovenaan als het gaat om welvaart, gezondheid, economie, geluk. Nederlanders blijken het minst aantal uren te werken van heel Europa, gemiddeld dan. Want het aantal deeltijd werkers is ook nergens zo hoog als hier in Nederland. En wanneer we dan nog eens dieper gaan kijken naar de werkende Nederlanders tot 40 jaar dan zien we dat die plots heel veel meer werken, en een druk huishouden hebben. Deze groep heeft plots heel weinig vrijetijd. Binnen deze groep zijn er opvallend veel burn-outs. Deze groep weet dat ze heel wat langer zal moeten gaan werken dan de 55 jaar die tot tien jaar geleden nog de norm leek te zijn. Ze weten ook dat ze zelf voor hun eigen potje voor pensioen moeten zorgen en vaak ook nog eens mantelzorger moeten zijn. Er rust dus heel wat op de schouders van deze druk bezette groep. Hoe kunnen we er dan voor zorgen dat deze groep die welverdiende vrijetijd zo effectief mogelijk kunnen invullen. Immers hebben ze hun energie meer dan nodig binnen hun dagelijks leven! Hoe zorgen organisme in de natuur ervoor dat ze optimaal weer vol energie komen? En wat kunnen we hiervan leren voor onze drukbezette mensen tot 40 jaar?
Ik zie een mooie onderzoeksvraag voor een student biologie opduiken. Ben of ken je iemand die biologie studeert die met deze onderzoeksvraag aan de slag wil gaan? Neem dan snel contact met ons op; Watersportcamping Heeg, de polletjes (0515-442328) We kijken uit naar je reactie!


Geen opmerkingen:

Een reactie posten