-0515-442328-

zondag 19 mei 2019

even a small thing does something!

Afgelopen week was ik op het feest van de circulaire economie in Leeuwarden. Jorgen Raymann verzorgde o.a. op dit feest voor een mooi theaterstuk over circulair denken, save the earth. Met een heel aantal kleinere voorbeelden inspireerde hij ons, dat we allemaal nog genoeg kleine stapjes kunnen maken. Want: even a small thing does something!

We hoeven dus echt niet achterover te hangen en te denken: "Ik zou niet weten hoe ik het klimaat nu zou kunnen redden. Ik weet niet waar te beginnen...!"
"Begin gewoon, ga aan de slag! Bedenk elke dag gewoon weer opnieuw, wat kan ik vandaag voor iets kleins doen? Neem nu koffie, enig idee hoeveel kopjes koffie er in Nederland gedronken worden?" Nog voor er uberhaupt iemand had kunnen antwoorden vertelde Jorgen: 35 miljoen! En weet je dat ze daar telkens maar weer een melk cupje en suiker bij doen.....? terwijl de helft van ons geen melk in de koffie heeft! Dat is dan 17,5 miljoen x 3 gram plastic = twee en vijftig duizend, vijfhonderd kg. plastic! Als we nu allemaal eerst vragen bij het bestellen; "Gebruikt u melk of suiker in uw koffie?" Dan zie je dat we al een enorme berg plastic kunnen besparen. Wij gaan het direct toepassen bij ons strandbarretje op de camping. En als consument kunnen we natuurlijk ook van te voren melden dat we geen melk of suiker in onze koffie gebruiken, mocht dat zo zijn! Samen kunnen we met een heel klein stapje, een groot verschil maken!
Het zijn ook dit soort kleine stapjes, die al een behoorlijk effect kunnen geven. En als we elke dag weer opnieuw ergens nog een klein stapje beter doen dan gisteren.....ja, dan maken we in een heel jaar, een enorme grote stap met elkaar!
Dus, wil ik jullie vragen, welk stapje zou je ons aanbevelen voor morgen? Want die van de koffiemelk en suiker, die gaan wij direct al invoeren! We zijn benieuwd, laat je het ons weten?
Wees welkom, de polletjes Watersportcamping Heeg.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten