-0515-442328-

zondag 5 mei 2019

vrijheid

Kamperen, zeilen, motorrijden, het zijn allemaal activiteiten die je met vrijheid kan associƫren. Zelf kunnen bepalen wat en hoe je wanneer wat gaat doen. Dat gevoel heb je vooral op een camping. Je hoeft niet voor een bepaalde tijd naar een ontbijtzaal. Je kunt gaan ontbijten wanneer je wilt, en wat je wilt. Met zeilen kun je zelf bepalen wanneer je dat gaat doen, en waarheen. Hetzelfde geldt voor motorrijden.

Een paar jaar geleden sprak ik Soheila. Ooit vluchtte ze uit Teheran. Na jaren op de vlucht te zijn geweest, kreeg ze een uitnodiging van Nederland om vanuit Turkey naar ons land te komen om hier een nieuw bestaan op te gaan bouwen.
Midden in de nacht kwam ze in het donker aan bij het AZC. Van pure opwinding had ze de hele nacht niet kunnen slapen en nog voor het licht werd, ging ze naar buiten. Liep ze naar de poort en zag tot haar grote verbazing een vrouw. Een vrouw alleen. Op de fiets. Onderweg naar....? Een vrouw alleen, moet je je voorstellen! Ik weet nog goed dat ze het mij zo vertelde. Ik begreep haar niet. Wat was hier nu zo bijzonder aan? Mijn vragende blik spoorde haar aan om meer context te geven. "Vrouwen mogen in Iran nooit alleen buiten zijn, zonder begeleiding van een man". Ach, natuurlijk! Ik begreep haar opwinding. Die ochtend keerde ze rennend terug naar binnen. Van groot geluk dat ze in het mooie en vrije land was aangekomen, gilde ze de hele boel bij elkaar; "Dit is een vrij land!"
Het lijkt zo gewoon, dat we er nauwelijks nog aan denken, dat die vrijheid niet zomaar vanzelf komt.

Ook het gevoel van vrijheid zet je niet zomaar even goed neer. Het zit hem in heel veel kleine dingetjes. En wat voor de ene vrijheid is, geeft de ander een angstig gevoel. Juist voor dit soort zaken is het van groot belang dat je eerst gaat kijken naar je doelgroep. Je persona. Wat wil die, waar wordt die wel of niet blij van. Her-ijk dat regelmatig. Vonden we het twintig jaar geleden nog angstig wanneer we het gevoel kregen dat er overal camera's ons volgen, dan is dat nu vandaag de dag niet meer zo spannend. Inmiddels weten we dat we overal in de winkelstraten, op de snelweg, overal opgenomen worden. Dat wil nog niet zeggen dat we nu en masse aan de camera's moeten gaan! Juist het achterwege laten van camera's zou wel eens enorm kunnen bijdragen aan een vrijheids gevoel voor een bepaalde doelgroep! Hetzelfde geldt voor bordjes met regeltjes erop. Verboden dit, verboden dat......Voor de ene doelgroep zou het kunnen helpen, voor die van ons iig zeker niet!
Het zijn dit soort dingen waar je vooral op moet gaan letten bij het neerzetten van een gevoel van vrijheid. Vraag je af; Hoe ziet vrijheid eruit op de camping, op een motor, op een boot?
Laat dat dan ook zien als dat het gevoel is dat je je gasten wil bieden!
ik ben benieuwd hoe jij het gevoel van vrijheid ziet en neerzet. Laat je het ons weten? Wees welkom, de polletjes Watersportcamping Heeg.



Geen opmerkingen:

Een reactie posten