-0515-442328-

dinsdag 1 september 2015

heel veel senario's kan je gewoon niet bedenken

We zijn net terug van een vakantie in Kos. Kos, vragen veel mensen, 'Hoe was het?"
Heb je last gehad van de vluchtelingen? En we hebben ze gezien, en de impact was nog veel groter dan dat wij vooraf hadden voorzien. Ook op ons had het impact, tuurlijk! Maar ook op een andere wijze dan dat ik me van te voren had voorgesteld!

We vliegen naar Kos, het vliegtuig is erg leeg, we vliegen maar met 48 mensen. Ondanks de vertraging denken we nog wat naief misschien, dat we de verloren 35 minuten makkelijk kunnen inlopen omdat we vast lekker snel onze koffers zullen hebben en alle mensen in de bus kunnen gaan zitten, opweg naar de hotels. De koffers hebben we inderdaad lekker snel, maar alle mensen worden in een en dezelfde bus gestopt. De reisorganisatie heeft ervoor gekozen om ondanks de vele verschillende adresjes, toch voor een grote bus te kiezen. Daardoor hebben we heel erg veel stops moeten maken en kwamen we na bijna twee uur rijden pas aan bij ons hotel.

De volgende ochtend zat de lobby vol met vooral vluchtelingen uit Syrie. Mannen, vrouwen en kinderen die met hun mobieltje gebruik maakte van de wifi. Ze zochten nooit contact met de toeristen en de toeristen zochten geen contact met deze vluchtelingen. Het waren er niet enkele, maar misschien dat het hotel wel voor de helft vol zat met vluchtelingen. Die hadden we niet zien aankomen en de gemengde gevoelens stroomde door onze donders. Ik heb erg medelijden met ze, en tegelijkertijd wil ik ze niet zo heel dicht bij mijn kamer zien; IK HEB TOCH VAKANTIE EN WIL LEKKER GENIETEN?

Op straat zien we heel veel vluchtelingen, we zijn gaan tellen terwijl we op een terrasje aan een drankje zate. In het toeristische deel waren ongeveer 50/50 de verhoudingen toerist/vluchteling. Daarbij moet ik wel aangeven dat heel veel vluchtelingen uit India, Afghanistan e.d. leken te komen. Dit zijn de gelukszoekers, voornamelijk jonge mannen tussen de 18 en 30 jaar. Deze economische vluchtelingen kunnen zich geen hotel veroorloven, geen maaltijd bij een restaurantje en later hoorde we van Grieken dat ze ofwel op straat leven, danwel op de daken van particulieren huizen die ze geconfisqueerd hebben. Tafrelen van 30 mannen op een dak van een huis is niet ongewoon. Vuilnis wordt naar beneden in de tuin gegooid, net als hun behoeften door de zwaartekracht, vanzelf naar beneden komt vallen. Je kunt je voorstellen wat een enorm probleem dat ook geeft.

We gingen lekker eten bij een restaurant dat we nog van een bezoek van jaren geleden, kende. Bij de oude plataan. Ik vroeg de man waarom het terras leeg was. Hij vertelde dat om de hoek het tentenkamp op het strand staat van de vluchtelingen en dat bijna niemand meer bij hem kwam eten. De toerist wil niet te dicht bij de ellende komen. Met als gevolg dat hij dit jaar 80% minder omzet had. Kun je je voorstellen dat jij 80% minder omzet hebt, in een jaar tijd? De man had al meer dan 30 jaar een pracht restaurant en in een jaar tijd was dat goed om gewoon helemaal kapot te gaan!

Wat een probleem, voor alle betrokkenen.

  • De toerist die niet een relaxte vakantie heeft.
  • De reisorganisatie die vooral te maken krijgt met heel veel minder boekingen
  • Het hotel die dan de boel maar vol boekt met vluchtelingen & toeristen, en kennelijk geen idee heeft welke gevolgen die keuze, morgen zal brengen.
  • De restaurants en winkels die geen vrijwel geen gasten meer ontvangen
  • De Particulier die in de shit zit op en rond zijn huis door de vluchtelingen
  • De vluchtelingen zelf natuurlijk! Want wie gaat er nu met plezier huis en haard verlaten, soms met alleen maar een hoofd vol herinneringen mee?
Nu maar hopen dat we als een Europa, snel tot een redelijke oplossing weten te komen. Want ik heb het nu alleen nog maar over de vluchtelingen gehad die de reis naar Europa hebben weten te overleven, helaas kunnen veel te veel vluchtelingen niet eens dat zeggen!
Heb jij wel eens nagedacht over scenario's die plots tot dramatische gevolgen zouden kunnen leiden?
Brand, overstromingen, ziekten, oorlog? We hebben het hier heel goed, maar dat is niet vanzelfsprekend! Ik ben benieuwd over welk angst scenario jij het meeste bang bent, laat je het ons weten?  Wees welkom, de polletjes Watersportcamping Heeg.
https://www.facebook.com/campingheeg


Geen opmerkingen:

Een reactie posten