-0515-442328-

woensdag 4 november 2015

we kunnen het denken aanpassen!

Gisteren een workshop gekregen van illusionist Jan Reinder, en ik heb genoten. Met een hoop magie betoverde hij zijn publiek! Het publiek dat begon met ietwat onderuit, leunend met de armen over elkaar. Je kent dat wel, zo'n houding van: Laat maar eens zien wat je te bieden hebt!
Maar al snel had hij dat sentiment omgebogen naar een publiek dat hij op zijn hand had.

Heel veel is er in deze wereld niet naar je hand te zetten. Er zijn zoveel externe invloeden, waarop je geen enkele invloed kan uitoefenen. Maar je eigen denken, en wellicht ook het denken van je omgeving, dat heb je in grote mate wel in de hand! En wanneer je anders denkt, dan gedraag je je ook automatisch anders! Met een kleine test laat hij zijn publiek de eigen mobiel pakken om te kijken welke app er links onder in het hoekje staat en dan nog eentje naar boven. Hij neemt je mee en zorgt dat hij je gedachten al helemaal gaat framen. Totale focus op het app-je. De mobiels worden weer opgeborgen en daarna vraagt hij hoe laat het is, immers, dat staat op elke telefoon met koeienletters. Niemand weet het, en toch had iedereen de mobiel waarop je makkelijk de tijd kan checken, in de handen gehad. Jan zorgde ervoor dat we collectief aan andere dingen dachten dan aan de tijd. Hij heeft ons denken bepaald op dat moment. Zet je automatische piloot uit en kijk eens op een nieuwe wijze naar je omgeving, was zijn oproep!
Daarna mag een dame het toneel op komen, gekozen uit het publiek! Er komt een klein, lullig tafeltje op het podium met daarop een tafelkleedje en vier porseleinen borden. Jan vraagt of al eens eerder het tafelkleedje onder een gedekte tafel met succes had weg getrokken. Nee, dat had ze niet! En met veel interactie met de zaal, wordt de spanning opgebouwd, zal ze het gaan redden? Ze krijgt van diverse mensen uit het publiek, aanwijzingen en tips. Haar eigen houding, de richting waarin de het tafelkleed weg zal trekken, de hoek waarin de trekt en de snelheid. Jan vraagt aan het publiek of ze aangemoedigd kan worden. En massaal beginnen we met een steeds opzwepender klappen haar aan te moedigen. Maar het kan beter, we worden aangespoord om haar ook nog joelend erbij aan te moedigen. De spanning is groot, het enthousiasme ook! En dan is het zover, Jan geeft een seintje en met een enorme ruk is het tafelkleedje weg getrokken, en ....alle porselein heeft het overleefd!
Jan laat zien dat je met een groep mensen om je heen, die in je geloven, die je helpen succesvol te worden, je alles kan bereiken. We kunnen het denken aanpassen, dus ook onze successen. Want wat gebeurt er op onze camping, wanneer iedereen weet waar je naartoe wilt en er volledig zijn steun aan geeft?
Mooie stof tot nadenken Jan, bedankt! Het was een toffe workshop!
De polletjes, Watersportcamping Heeg.
https://www.facebook.com/campingheeg

Geen opmerkingen:

Een reactie posten