-0515-442328-

zondag 15 mei 2016

systemen gaan nu kantelen!

Je hebt koplopers, die lopen veel risico's zoals mislukkingen, hoge productie en ontwikkel kosten en ga zo maar door. En je hebt organisaties die lopen achter de troepen aan, als iedereen de dingen al heeft gedaan. Nederland begint nu in Europa lekker achterop te lopen met innovaties in duurzaamheid. En dat terwijl er overal signalen te zien zijn, dat de systemen nu aan het kantelen zijn.

Van de week nog, het poolijs smelt nog veel harder dan dat we in onze slechtste scenario's hebben bedacht. We produceren veel meer afval, dan dat we aan kunnen. Overal komt het kantelpunt van de systemen dichter en dichter bij. En ik  moet je eerlijkheidshalve zeggen, dat ikzelf thuis ook nog steeds veel te langzaam, mijn gedrag aanpas. Twee jaar geleden nog hebben we er toch weer voor gekozen om alleen een nieuwe verwarmingsketel te nemen, ja weer op gas. En nu, nu heb ik daar spijt van. Hadden we dan toch maar radicaal gekozen voor een duurzaam systeem.....
Op onze camping willen we binnen 10 jaar tijd naar nul (NUL!) negatieve impact. We hopen dat we dan direct ook onze kamperende gasten weten te inspireren. Als dit op de camping kan, dan moet het thuis vast ook lukken!We moeten iets kunnen bedenken waardoor we niet een klein stapje maken met duurzamer ondernemen. Maar we moeten ergens een hele grote stap kunnen zetten. Tuurlijk is het leuk dat we onze verlichting in de loods compleet in led hebben gezet. Maar vooralsnog verbruiken we nog steeds veel te veel schoon water, gas en electra. Nu maar eerst eens inventariseren hoeveel we verbruiken van alle verschillende brandstoffen. En heel misschien, kunnen we wel heel iets tofs bedenken waardoor we juist heel veel energie zelf kunnen opwekken, of op zijn minst: Hoe we veel minder energie nodig hebben. We moeten er naar kijken, want de tijd dringt, voordat de systemen echt gaan kantelen. Wij moeten dat, en hopelijk voelen jullie ook de urgentie om sneller, grotere stappen te gaan maken. Omdat het kan, omdat we het verplicht zijn aan onze achterkleinkinderen!

Misschien heb jij wel een idee voor ons? Waar kunnen we een groot verschil maken? Wees welkom, de polletjes Watersportcamping Heeg.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten