-0515-442328-

woensdag 11 april 2018

on/off eerlijk?


Zou het niet eerlijker zijn, wanneer we de ongezonde dingen, de slecht geproduceerde dingen, zouden labelen? Nu zijn we druk in de weer met het labelen van biologisch geteelde producten of fairtrade labels op de dingen te plakken. Hoe logischer zou het zijn, wanneer er net zoals op een pakje sigaretten, een duidelijk label zou staan dat dit niet pluis is, en welke gevolgen het (kan) hebben?

Zou met het labelen van dat wat niet pluis is, de mens niet eerder geneigd zijn, om de juiste keuze te maken? Want zolang de consument, dus jij en ik, bepaalde dingen blijven kopen, zullen we met elkaar dit systeem in stand houden!

Stel je voor dat er op een biefstukje van 100 gram zou staan:om deze 100 gram te produceren, was 1.550 liter schoon water nodig! (lees hier meer over de water footprint)
En dan te bedenken dat er dagelijks 5000 mensen dood gaan vanwege gebrek aan schoon drinkwater!

Stel je voor dat er op een reep chocolade zou staan: Om deze reep chocolade te produceren, hebben we een bijdrage geleverd bij de cacao productie aan uitbuiting, kinderslavernij en ontbossing.
Ik denk dat ik echt een nare smaak in mijn mond zou krijgen, terwijl ik echt een choco junk ben!

Stel je voor dat er een bord buiten bij een camping stond: om hier een gast te kunnen laten overnachten op deze camping, hebben we 1,3 liter roundup gespoten, 1080 liter schoon water weg gespoeld en 540 kg afval geproduceerd. Daarnaast werken we hier met ZZPérs die we eigenlijk een schandalig lage vergoeding gegeven
Ik denk dat je snel door zou rijden naar een andere camping.

Eerlijk zijn, eerlijk handelen, dat doe je in eerste instantie voor jezelf. Je wilt graag met een gerust hart kunnen slapen. Maar geld uitgeven, dat is iets wat we allemaal niet echt heel fijn vinden. Wanneer iets dan ook een heel stuk goedkoper is dan een op het eerste gezicht te vergelijken product is, dan besluiten we erg makkelijk om voor de goedkopere variant te gaan kiezen. Hoe kunnen we er dan voor zorgen dat we met elkaar makkelijker en beter een keuze kunnen maken? Ik denk doordat we het oneerlijke gaan verbieden. gewoon, het kan niet meer! Als we dan al vlees willen eten, maak het vlees dan zo duur, dat daarin ook alle kosten van het milieu in verdisconteerd zitten. Hetzelfde geldt voor de sociale kant. Laat organisaties die werken met mensen met een achterstand tot de arbeidsmarkt fiscaal beloont worden. En die organisaties die dat niet doen, belast die extra! Zet duidelijk op alle producten en diensten, wanneer ze niet zo eerlijk zijn, en welke gevolgen die hebben op onze maatschappij. Nu doen we het alleen wanneer het goed is, zoals met een label van Fairtrade. Beter doen we het omgekeerde. Net als bij de pakjes sigaretten!
Ik ben benieuwd, welk middel denk je dat effectief zou kunnen worden gebruikt zodat de consument, jij en ik, eerlijk of oneerlijk kunnen kiezen? Wees welkom, de Polletjes Watersportcamping Heeg.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten