-0515-442328-

vrijdag 3 oktober 2014

we haten onzekerheden, dus ontkennen we die!

Gisteravond mocht ik naar het theater in Sneek, luisteren naar het verhaal dat Ben Knapen vertelde voor de Rabobank. Wat betekent Europa voor Nederland? Hij gaf ons een kijkje door zijn bril: "Zien we wat we kunnen zien?"

Het is moeilijk om een onafhankelijk beeld te verkrijgen van de wereld, eigenlijk is het onmogelijk! En dat terwijl we allemaal denken dat we een redelijk juist beeld van het een en ander hebben! We zien dat wat we mogen zien, bepaald door onze ervaringen en de daaraan gekoppelde emoties. We zijn als de dood voor onzekerheden, en daarom houden we ons (vaak krampachtig) vast aan dat wat ons wel zekerheden geeft. We zien de bril vaak door de ogen van de media, en zoals ik van de week ook al bij het ANP hoorde, ellende verkoopt! Dus is er een veel grotere aandacht voor negatief nieuws! We staan vaak op het verkeerde been, zijn angstiger geworden voor terreur, maar de kans dat jij of ik worden getroffen door een terreurdaad is 1 : 5 t.o.v.getroffen worden voor de bliksem. Een van mijn favorieten boeken gaat ook hierover: "Dans met kans". Kijken is dus iets anders dan zien! Ben gaaft een aantal mooie voorbeelden die niet of nauwelijks in het nieuws worden geuit, gewoonweg omdat ze met de geleidelijkheid zich aandienen en GOED nieuws zijn.

  • In 50 jaar tijd is het kindersterfste cijfer gehalveert
  • op dit moment is 1 miljard van de mensen extreem arm, dat is 13-14% van de totale bevolking. Dat percentage is een enorme vooruitgang!
  • In 50 jaar tijd is het percentage dat analfabeet is van 75% naar 25% gegaan!
Kortom, in wat voor tijd leven wij? Is het allemaal drama of gaat het steeds beter? Het is een spannende tijd, we leven in een tijdperk van grote veranderingen, grote onzekerheden die komen voort uit de globalisering. Kijk maar eens hoe eenvoudig we nu foto's kunnen uitwisselen, handel kunnen drijven, onze communicatie......we halen de wereld eenvoudig en snel binnen via dat doosje uit je broekzak! Processen vinden plaats buiten elke structuur, omdat ze in de "cloud" zitten. Dat geeft een verandering van de machtsverhoudingen. Maar ook op demografisch gebied speelt er van alles, denk maar eens aan de gemiddelde leeftijd in bv. Hanoi, daar is men gemiddeld 26,4 jaar oud. In Nederland zijn we gemiddeld 40 jaar, wij hebben meer achter ons, zij meer leven voor zich.
Dat doet wat met een omgeving! De technologische revolutie die zich nu afspeelt aanvaarden we als vanzelf maar het is een enorme ommekeer! De transformatie is voor het (klasieke) Europa enorm geweest! Onze economie is na decenia fikse groei, nu plots negatief geworden terwijl in een land als bv. China de economische groei ietsje minder is geworden nl van +10% per jaar naar +7%. Daar heb je niet zoveel pijn van gekregen! Wanneer je op straat willekeurige mensen hier vraagt hoe het er voor de volgende generatie uit zal gaan zien, denkt men vaak dat het toch wat minder rooskleurig zal zijn. Vragen we mensen in bv. de Filipijnen dan zullen ze trots zeggen dat hun (klein) kinderen nu wel studeren en het helemaal zullen gaan maken.
Helaas vertelde Ben niets over hoe hij aankijkt tegenover de arbeidsparticipatie zoals we die in Europa kennen en in het bijzonder in Nederland. Mij lijkt het dat daar ook nog een interesante spanning ligt. Immers in Nederland werken we gemiddeld 1338 uur per jaar, waarmee we zo'n 250 uur meer vrijetijd hebben dan het Europees gemiddelde. In de V.S. werkt men zelfs nog 200 uur meer dan dat Europees gemiddelde (Sociaal cultureel planbureau/ 2005) Dat we zoveel minder werken dan waar dan ook in Europa of de VS komt mede door het populaire deeltijdwerk, dat traditioneel vaak voor rekening van de vrouwen komt.

Hoeveel kansrijker zouden we de toekomst in gaan als we als vrouwen enmasse ons fulltime op de arbeidsmarkt zouden storten? Wat denk jij, ik ben heel benieuwd naar jou idee, en eigenlijk ook naar de mening van Ben......ik had het hem kunnen vragen gisteravond, wat stom dat ik die kans niet genomen heb......
De polletjes Watersportcamping Heeg
https://www.facebook.com/campingheeg

Geen opmerkingen:

Een reactie posten