-0515-442328-

dinsdag 22 november 2016

ben je ondernemend?

Gisteravond mocht ik bij de Rabobank een presentatie meemaken met als thema "melken in balans, op weg naar een nieuw evenwicht". Super actueel gezien de problematiek die de melkveehouderij op dit moment doormaakt.
De melkprijzen die onder druk staan, in combinatie met een terugtrekkende overheid die steeds minder en minder geld voor deze sector beschikbaar wil stellen. Maar waar let een bank op, wanneer die een hypotheek aanvraag krijgt?

Ruud Huirne geeft in zijn laatste slide een opsomming:

  • visie / strategie / doel
  • vak- en koopmanschap
  • markt en afzet orientatie
  • procesmanagement
  • financieel management
Toch mis ik in deze opsomming nog een heel belangrijk item en dat is de passie. Want als er een ding ook gister avond weer heel erg duidelijk werd, dan was het wel dat de meeste boeren vol passie hun werk doen. Passie is denk ik wel het aller belangrijkste knopje. Passie maakt dat je als ondernemer door gaat, waar andere allang zouden stoppen. Passie maakt dat je je hele ziel en zaligheid in het bedrijf kan stoppen, en er alleen maar meer energie van krijgt. Passie maakt dat je de mensen om je heen kan inspireren en enthousiasmeren.
Later op de parkeerplaats, het was ondertussen alweer half twaalf, stond ik nog na te praten met andere toehoorders van die avond. In China komen nu boeren bedrijven waar wel 500.000 koeien huizen! Ze zijn zeker niet rendabel, de kwaliteit van hun producten is nog onder de maat, maar ze leren snel! Ik heb het zelf ook ervaren, toen we een paar jaar geleden wat Chinezen op onze camping mochten ontvangen. Ze weten daar in China wat ze moeten doen om zelf de productie naar zich toe te gaan trekken. Ze weten dat ze veel moeten leren en sturen niet alleen hun jeugd naar onze opleidings instellingen, komen naar hier om te kijken en kennis en inspiratie op te doen. Ze durven eenmaal thuis in China ook direct aan de slag te gaan. Het zijn hele harde werkers, die heel snel in staat zijn om op te schalen. Maar een ding krijg je nog niet zo snel geimporteerd in China, en dat is de passie!

Ik ben benieuwd, denk jij dat een bank ook kijkt naar de passie die je voor je onderneming hebt? Wees welkom, de polletjes Watersportcamping Heeg.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten