-0515-442328-

vrijdag 3 november 2017

georganiseerd wantrouwen

Yuri van Geest vertelde het ons afgelopen week nog tijdens zijn presentatie bij de Rabobank over Syngulariteit; "We hebben een georganiseerd wantrouwen, voor een betere toekomst hebben we vertrouwen nodig!"
We willen alles zo goed beheersten (risico's) dat we daar meer dan een dagtaak aan hebben. Wij hebben hier op de camping al een aantal verplichte logboeken die we bij moeten houden.

Het willen beheersen van alle mogelijke risico's, we zien het op alle vakgebieden terug komen. Verpleegkundige, onderwijzers en ja ook grassprieten moeten verplicht, allerhande logboeken en prestaties naugezet bijhouden. Maar mag ik voorzichtig opmerken dat we het doel compleet voorbij schieten? Als we zoveel informatie vast leggen, hebben we dan nog wel de tijd en energie om al die informatie goed te kunnen controleren?
En als we dat al geweldig doen, kunnen we daardoor dan het onheil ontlopen?
Wanneer je van vertrouwen uitgaat, kan dat natuurlijk worden beschaamd. Wanneer je van vertrouwen uitgaat, kan het zijn dat je ook in moeilijke situaties zal gaan belanden. Controle zou echt alleen daar moeten plaatsvinden, als het echt niet anders kan. Maar onze hele maatschappij lijkt meer en meer ingericht op controle, ondanks de feiten die laten zien dat meer controle, meer wet & regelgeving ons niet heeft kunnen behoeden van risico's. Kijk nu bv. naar onze laatste financiƫle crisis die in 2008 begon. Zagen we die dan niet aankomen? Ondanks alle controle systemen?
Of kijk nu eens naar de Qkoorts, de vogelgriep of andere uitwassen die zich binnen de landbouw hebben afgespeeld?
Wat moeten we denken van de #MeToo, zelfs in onze landmacht lijkt het nu flink te haperen op dit gebied!
Wat denk jij, wordt het niet eens tijd om alle controle los te laten en te vertrouwen op onze intuitie?
Zouden we dan niet onze toekomst met twee handen kunnen omarmen? Ik ben benieuwd naar jou visie over controle en of dat wel dienend is aan onze toekomst. Laat je wat van je horen? Wees welkom, de polletjes Watersportcamping Heeg.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten