Peter Paul Verbeek gaf een prachtige presentatie over techniek en de mens. We zitten midden in een tijd die echt spannend is voor de mens. De technologische ontwikkelingen gaan zo snel, dat we ze haast niet meer bij kunnen houden. Sommige mensen hebben zelfs een (grote) angst voor de technologie. Maar Peter Paul laat ons tijdens de ledenavond van de Rabobank zien dat technologie van alle tijden is geweest. Sterker nog, we duiden onze geschiedenis vaak aan met de technologie die we in die tijd hebben ontwikkeld. Neem nu het stenen tijdperk!
Wel is het verstandig dat we wat afspraken gaan maken, wat etische kaders, anders gaat de digitalisering met ons aan de loop. Een aan te raden film is die van Charlie. Want eenmaal ontwikkelde technologie is eigenlijk niet meer weg te denken. Neem nu de atoombom, we willen die niet meer, maar weg te bannen is die ook niet meer!
Peter Paul neemt ons mee naar een aantal filosofen.
- Andre Leroi-Gourhan, De twee voetigheid waardoor we onze handen voor andere zaken konden gaan gebruiken. Het hersenschors, we kregen creativiteit en geheugen. Techniek was ons 3e geheugen
- Ernst Kapp, hij stelt dat de techniek als orgaanprojectie is. De hamer is onze versterkte vuist, de zaag onze sterkere tanden en de telegraaf is ons extra zenuwstelsel.
- Arnold Gehlen, de mens is een dier met een te zwak lichaam. We hebben geen warme vacht, dus we moeten ons warmen met vuur. We zijn al zwak en kwetsbaar geboren. het duurt maanden voordat een baby zelfredzaam is! De techniek helpt ons om ons te versterken, te verwarmen en te verlichten.
De mens moet zich dus aanvullen met techniek. We kunnen de mens niet voorstellen zonder techniek. Techniek is voor de mens, als water is voor de vis. Toch zullen we ons goede vragen moeten gaan stellen om op die manier de menselijke condities te kunnen duiden voor techniek.
Hoe moeten we snappen welke rol techniek voor ons heeft? Hoe interacteren we met de wereld om ons heen? En wanneer we onze technieken verder ontwikkelen, hoe maakt het ons dan ook verder verantwoordelijk en zullen we onze ethiek verder moeten gaan aanpassen. Neem nu het echo apparaat. Met dit apparaat kon ik al een klein kijkje hebben naar onze nog niet geboren kinderen. Het heet vaak een pretecho maar wat nu als we zien dat dit kindje niet gezond is? Wat als het een grote handicap zal hebben? Dat zijn we verantwoordelijk voor de keuzes die we daardoor hebben! En dat kan heel zwaar zijn, weten we uit eigen ervaring binnen onze vriendenkring. Of wat te denken van het opslaan van CO2 in de grond, ergens in de zee. Weten we wel wat we doen? Kennen we de gevolgen wel? En als het dan gevolgen heeft, misschien pas in volgende generaties, voelen we ons daar dan wel verantwoordelijk voor? Of nu iets dichter bij huis. Ik heb het koud, ben rillerig. Ik kan een trui gaan pakken en die aantrekken, of ik kan de verwarming wat warmer zetten. De techniek is er, maar ook het besef van de opwarmende aarde door de fossiele brandstof. Voel ik me wel verantwoordelijk genoeg?
Er zijn genoeg vragen te stellen. Een ding is zeker, we hebben als mens weten te overleven dankzij de techniek. Laten we vooral blijven experimenteren, maar wel met genoeg ethisch geweten in ons donder. Laten we nieuwsgierig zijn en blijven, ook naar de techniek! Want wie weet hebben we straks die CO2 opslurpende flatgebouwen waar Daan Rozegaarde het over heeft. Of hebben we een nieuw zonnestelsel ontdekt waar leven is. Of hebben we totaal geen fossiele energie meer nodig omdat we de energie uit andere bronnen hebben weten te halen. Hoe zou onze camping er dan uit komen te zien? Ik ben benieuwd, naar welke toekomstige techniek kijk jij het meeste uit? Wees welkom, de polletjes Watersportcamping Heeg.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten