Gister hadden we een bijeenkomst bij het CBS in Den Haag. Een groot gebouw vol mensen die vol aan de slag zijn om BIG DATA te verzamelen en te duiden. Big data, iedereen is er mee bezig, de ondernemer die haar investeringen daarop baseert, een beleids ambtenaar die hierop zijn beleid ontwikkeld en noem maar op. De vraag is, maar hoe? En is het allemaal wel zo helpvol?
Er zijn een aantal zaken waarmee we rekening moeten houden;
Kunnen we toegang krijgen tot de data die we nodig hebben?
Hoe zit het met de privacy?
Is het waar?
We zijn als maatschappij zoveel data aan het verzamelen, dat we nu al zien dat we dezelfde soort data, voor 1 fenomeen, meerdere bronnen kunnen raadplegen. Dat geeft natuurlijk verwarring aan iedereen die deze data wil gebruiken, zeker voor een beleidsambtenaar! Hoe duidt je de fake statistieken?
Nieuwe databronnen zijn bv.
- camera's in de openbare ruimte
- openbaar vervoer
- social media
- creditcards
- mobiele telefonie data
Er is nu zoveel mogelijk, er is ook zoveel waar je rekening mee moet houden. Hoe kan je dan nog een juiste weg zien te vinden in al die data? Hoe kan je die data naar informatie vertalen waar je concreet wat aan hebt? Het is een vak apart om al die (ingewikkelde) data, goed te visualiseren zodat ze ons ruimte en richting kunnen geven.
Hoe kan ik als grassprietverhuurder (camping) omgaan met big data? Ben ik zelf wel in staat om big data op de juiste wijze te interpreteren? Of geldt ook hier dat het nog veel verstandiger is om ook hier meer samen te gaan werken met andere belanghebbende. In gezamenlijkheid optrekken zodat we elkaar versterken met onze kennis en we een groter budget samen hebben om de juiste dingen te kunnen gaan doen?
Ik ben benieuwd hoe jij erin staat. Wat doe jij nu met big data? Heb je al succesvol gewerkt met big data? Of ben je teleurgesteld afgehaakt Wat had je liever wel zelf gedaan en wat niet? Wees welkom, de polletjes Watersportcamping Heeg.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten