-0515-442328-

woensdag 1 november 2017

in nieuwe omstandigheden, gelden er andere wetten!

Yuri van Geest geeft een presentatie over singulariteit tijdens het afscheidsfeest van Bert Roman van de Rabobank. Een hot item waarover ik nog niet zoveel weet. Heerlijk dus om in een snel tempo ingesproken te kunnen worden. Singulariteit, waar gaat dat over? Het gaat over nieuwe technologieën zoals;
* Biotech
* Nanotech
* Neurotech
* IT tech

Behoorlijk technisch dus. En juist de technologie gaat de wereld enorm veranderen. Het zal invloed hebben op alles, dus ook mijn vakgebied. Ik weet nog dat wij de eerste camping in Nederland waren die een eigen website kregen. Niet veel later kregen we steeds meer problemen met de vindbaarheid. Doordat het internet van alles veranderde, veranderde het gedrag van onze gasten ook enorm. Ze hoefde niet meer via de ANWB gids of de VVV opzoek te gaan, maar konden ons gewoon vanuit hun eigen huis, (vaak toen nog vanuit de studeerkamer met de vaste computer!) ons zoeken en vinden. Het werd zelfs zo eenvoudig dat de tijd om een kampeerplaats te gaan boeken niet meer in de kerstvakantie gebeurde (met een briefkaartje) maar vaak pas een paar weken, tot een paar uur van te voren! Dat had effect op o.a. de aanbetalingen, de invloed van het weer op de boeking, de administratieve werkzaamheden werden ook steeds meer en meer uitgevoerd tijdens het drukke kampeerseizoen. Kortom, er is al het een en ander behoorlijk veranderd. Maar nu komen er nog veel grotere veranderingen aan, die bovendien heel veel sneller zich zullen gaan ontwikkelen. Ze noemen dat met zo'n hip woord: Exponentieel. Kijk en dan moet je vooral flink gaan oppassen!
We hebben het nog niet echt door, maar in China is de vernieuwing 2 x sneller en groter dan in Amerika en zelfs 5 x groter en sneller dan in Europa! De omstandigheden zijn dus in een enorm tempo aan het veranderen, en bij andere omstandigheden werken er andere wetten om de problemen op te kunnen lossen.
Als al die machines, die robots en printers de boel zo zullen veranderen, waar moeten wij ons zelf dan vooral in zien te veranderen? Hoe kunnen wij ons dan aanpassen zodat we de komende tijd kunnen blijven overleven? Gelukkig geeft Yuri daarop ook het antwoord:
Doe niet als een machine, laat dat over aan de machines, die zijn daar heel goed in! Doe als een mens, wees vooral heel erg menselijk! Ga als mens dansen met de machine, en zie hoe sterk die twee elkaar maken! De mens is menselijk, vooral in haar rechter hersenhelft. Daar huist de liefde, ethiek, gezond boeren verstand, empathie en kwetsbaar zijn. Daarin kunnen we als mens vooral het grote verschil gaan maken. En blijf vooral veel lezen, luisteren, voelen, horen, zien en ruiken. Zorg dat je heel veel tijd neemt om de wereld om je heen goed te kunnen "lezen". Zo zal je deze tijdsgeest bij kunnen blijven houden. 
Het was een razend snelle presentatie Yuri. met moeite wist ik hem enigszins bij te houden. Het was vast alvast een voorproefje van wat er zal gaan komen! Ik heb zin in de toekomst, ik zit nog wel te zoeken waar wij ons naartoe zullen moeten gaan bewegen tussen al die technologieën. Misschien heb jij een tip voor ons? Welke technologie moeten we direct gaan omarmen? Wees welkom, de polletjes Watersportcamping Heeg.




Geen opmerkingen:

Een reactie posten