-0515-442328-

maandag 6 november 2017

Verhoging B.T.W.? disruptie? rente? verouderde businessmodellen? te grote innovatiebudgetten?

Wat zie ik buiten allemaal voor kansen en bedreigingen? Samen met mijn afstudeerstagiaire zijn we de buitenwereld aan het doornemen. Het lage B.T.W. tarief gaat van 6% naar 9% als het aan de regering ligt. Een enorme bedreiging voor onze sector waar we met het lage B.T.W tarief mogen werken. Immers prijzen we onze producten zomaar uit de markt of (wanneer we het niet durven door te berekenen) tart het ons winstpercentage (met alle gevolgen van dien!) Maar er zijn meer mogelijke bedreigingen die ons aan het aankijken zijn!

Denk alleen maar aan het voornemen van de centrale banken die willen stoppen met het extra geld pompen in onze economieën. Nog heftiger zal het zijn wanneer ze geld weer terug willen gaan halen door de opgekochte bedrijfs en staatsobligaties weer te gaan verkopen. De crisis mag dan wel achter ons liggen, maar zo stabiel dat die dit soort maatregelen aan zal kunnen, ik vind het spannend!
Wat als de rente gaat stijgen, niet een beetje, maar laten we zeggen zo boven de 6%? Wat als we worden ingehaald door een innovatief business model? In onze weinig innovatieve sector niet geheel ondenkbaar toch?
En wat als bedrijven juist teveel geld hebben gepompt in innovatie en deze niet weten te laten renderen?
Dan zou zomaar een economie of een deel ervan, kunnen leeglopen als ware het een ballon. Al deze potentiele bedreigingen, het is niet mijn stijl om te lopen droeftoeteren. Ik ben misschien wel (ziekelijk) optimistisch. Toch is het goed dat ik juist ook af en toe, samen met een student, kijk naar wat we zien en verbeelden. De uitkomst is dat we vooral alles in balans moeten zien te houden. In balans? Hoe doe je dat? Achteraf is alles natuurlijk makkelijk te verklaren. Vooraf komt het aan op het maken van min of meer de juiste keuzes. Dus durf ik deze €uro nu wel of niet uit te geven aan innovatie? En wat als ik het net teveel doe? Durf ik de volgende hypotheek af te sluiten voor 5 jaar lang tegen x%? Of kies ik beter voor een iets hoger percentage maar dan 10 jaar vast?
Zien we mogelijke disrupters onze sector en onze camping, binnen wandelen? En waar zien we ze?

Het is maar dat we er met regelmaat even bewust naar durven te kijken. De bedreigingen die mogelijk op ons af kunnen komen. Waarom? Omdat we juist dan misschien een wat meer afgewogen beslissing nemen in het dagelijks leven. Gaan we nu wel of niet die €uro uitgeven aan dit, of aan dat? Of willen we liever weer een klein buffertje opbouwen zodat we toekomstige tegenslagen beter het hoofd kunnen bieden. Welke bedreiging acht jij het meest reëel en relevant voor onze sector? We zijn benieuwd, wees welkom de polletjes Watersportcamping Heeg.



Geen opmerkingen:

Een reactie posten