-0515-442328-

donderdag 6 juni 2013

effect van economische ontwikkelingen op onze gasten

Ook in onze branche, de grassprietverhuurders zoals ik ons noem, zien we dat er economisch mindere tijden aan het ontstaan zijn. Niet dat dat direct betekent dat het bij ons minder gaat, maar we zien dat het anders is geworden.

De gast wacht langer met het maken van een reservering. En ik weet zeker dat deze trend vooral is versterkt door het economische klimaat.
Nu heb ik net het nieuwe trendrapport toerisme, recreatie en vrije tijd 2012 in handen gekregen. Dit boek koop ik jaarlijks, want het helpt me te toetsen op wat ik zie en ervaar, ten opzichte van de markt. Nu zie ik in dit boekje dat er ook verschillende wetenschappelijke onderzoeken zijn verricht naar hoe de Nederlandse vakantiegangers bezuinigen. In het kort komt het hier op neer:

  1. korter op vakantie
  2. geven minder ter plekke uit
  3. boeken vroeger of later in het "hoogseizoen"
  4. gaan op andere momenten op vakantie
  5. andere bestemming, dichter bij huis
En in dat laatste zit de kloe waardoor wij niet een boterham minder hoeven te eten. Omdat wij misschien wel de meest inspirerende camping op een droomlokatie zijn, en er meer mensen in eigen land op vakantie gaan, hebben wij het niet minder druk. Sterker nog, wij hebben het drukker dan vorig jaar! 
Maar natuurlijk is er wel het nodige anders. "Vroeger" reserveerde onze gast net na de kerstvakantie, betaalde vooraf en wij hadden geld om onze investeringen te financieren. Tevens hadden we de zekerheid dat ze kwamen, ook erg prettig.
Afgelopen meivakantie hebben we het nog nooit eerder zo extreem meegemaakt. 90% van onze gasten stond hier "plots" en was via social media "verleid".
Niks geen zekerheid, niks geen voorfinanciering. Maar ze kwamen, gelukkig met behoorlijk wat aantallen, en daar waren we blij mee.
De effecten van de economische ontwikkelingen gaan ons ook aan, maar het is er niet slechter op geworden!

Hoe gaat het binnen jullie organisatie? Ik ben benieuwd naar jouw reactie!
Wees welkom, de polletjes Watersportcamping Heeg

Geen opmerkingen:

Een reactie posten