-0515-442328-

dinsdag 14 juli 2015

futureproof ondernemen

We willen klaar zijn voor de toekomst. We willen de toekomst als beste kunnen overleven. Maar een recept is er niet voor. In eerdere blogjes schreef ik al dat zelfs trendtellers nog nooit eerder zoveel moeite hebben gehad om de toekomst helder te voorspellen! Toch kun je wel het een en ander doen om te voorkomen dat je door concurrenten of door nieuwe technologieen wordt ingehaald.

De ING Economisch Bureau en MKB Nederland hebben onderzoek gedaan naar futureproof ondernemen bij familiebedrijven. En wat blijkt: de koplopers van de ondervraagde familiebedrijven richten zich op innovatie en nieuwe markten. De familiebedrijven in de achterhoede zijn hoofdzakelijk bezig het (her) ontwikkelen van nieuwe verdienmodellen en herziening van de strategie.
Ik heb niet de wijsheid in pacht maar op mijn boeren verstand denk ik dan: "ik ben liever koploper" dus wanneer ik met onze camping koploper wil blijven dan moet ik vooral inzetten op innovatie en nieuwe markten. Eerder deze winter hoorde ik al tijdens het congres in Leeuwarden "internationaal in een dag" dat er een relatie bestaat tussen internationaal zaken doen en innovatie. Organisaties die zich internationaal ontwikkelen, hebben ook meer dan gemiddeld met innovaties te maken. Immers zal je meer dan gemiddeld je producten en diensten (steeds maar weer) aan moeten passen aan de nieuwe markt die je betreedt.
Afgelopen jaar hebben we dan eindelijk een professioneel marketing plan voor de Duitse markt gemaakt. En gelukkig hebben we daar nu al positieve effecten van kunnen merken. Op dit moment zijn we in de afrondende fase bezig van het marketing communicatieplan voor de Engelse markt. Natuurlijk motiveert het ons extra om dan te lezen dat we daardoor onze organisatie boosten naar een kansrijke toekomst. Of is het gewoon dat ik lees wat ik graag wil lezen?
Ik hoop dat ik toch voldoende kritische mensen om me heen heb weten te verzamelen die me behoeden om te lezen wat mij als beste past.

Hoe bereid jij je voor op de toekomst? Ik ben benieuwd, laat je het ons weten?
De polletjes, Watersportcamping Heeg, https://www.facebook.com/campingheeg

Geen opmerkingen:

Een reactie posten