-0515-442328-

donderdag 6 november 2014

het bedrijf is toe aan een andere directeur

Een buitenkansje waar ik al lang naar uit heb gekeken: Een rondleiding en kijkje in de keuken bij de kon. Tichelaar, een parel om de hoek van onze camping! En niet alleen omdat het (oudste) Nederlandse bedrijf zoveel co-creatie heeft met de creatieve sector, maar zeker ook omdat het midden in een grote transitie zit! Jan Tichelaar heeft een stapje opzij gezet: "Het bedrijf is toe aan een andere directeur."

De eeuwen (!) lange ervaring, kennis en kunde die ze hebben opgebouwd met keramiek, die blijven ze optimaal benutten. Maar verder is al het andere anders. Produceerde ze nog in de tijd van zijn vader vooral de bekende vazen en tegeltjes, zijn ze via werken met designers nu aangekomen bij het werken met architecten! En, zo vertelt Jan, we liggen nu alweer even op koers. Daar ben ik goed in, het is prima gelukt! Nu moet het bedrijf op snelheid gaan komen. Daarvoor zijn andere kwaliteiten nodig. Ik heb een stapje opzij gezet, ik doe het creatieve gedeelte en er is een nieuwe algemeen directeur die het bedrijf op snelheid zal gaan brengen! Iemand van buiten de familie. En daarvoor heb je ongelooflijk veel lef voor nodig, want het is toch als een klein beetje die navelstreng losknippen. In het verhaal dat Jan ons vertelt zegt hij wel dat dit bedrijf ook een familie bedrijf is, maar dat hij er eerder meer last van heeft, dan dat het hem helpt! Hij heeft natuurlijk moeten knokken om zover te komen. Eerst al door de traditionele producten bijna niet meer te gaan produceren en dan nu door de nieuwe algemeen directeur van buiten de familie aan te trekken. Het ontbreekt Jan dan ook niet aan lef, hij verhaalt over al zijn zakelijke avonturen, over calculaties en offertes die pas jaren later worden verzilverd.......maar ja de grondprijzen waren inmiddels ook alweer wat anders en nacalculatie zat er niet in. Het koste hem zomaar 30%, maar het bedrijf heeft er wel veel van geleerd. Hij durft fouten te maken, hij durft het avontuur aan te gaan. In elk woord hoor je dat hij graag aan het pionieren is. Het is een avonturier opzoek naar de ultieme keramische vonst. Concurrenten heeft hij eigenlijk niet, maar het is een hele kleine, beperkte markt. Een wereld wijde markt, want hier in Makkum wordt vooral gebakken voor de internationale markt.
Steeds maar weer opnieuw opzoek naar het best passende voor deze opdrachtgever. Zo hebben ze inmiddels een hele bibliotheek met bakken vol verschillende tegeltjes. Verschil in kleur, structuur, materiaal....zolang het maar keramiek is! Ik keek mijn ogen uit, wat een enorm kleurrijk bedrijf, wat een vakmanschap en wat een drive!
Mocht jij de kans krijgen om ook een kijkje te mogen nemen in de keuken van kon. Tichelaar, dan zeg ik: Direct doen!
Maak er een mooie, kleurrijke dag van! De polletjes, Watersportcamping Heeg.
https://www.facebook.com/campingheeg

Geen opmerkingen:

Een reactie posten