-0515-442328-

zaterdag 27 augustus 2016

de druk nabootsen in de rustige periodes

Het hoogseizoen is voor ons echt presteren op top niveau. Alles en iedereen moet keihard werken om alles zo vlekkeloos te laten verlopen voor de gast. Daar waar veel mensen samen komen, kan heel veel zomaar heel anders verlopen. In het hoogseizoen ontvangen we veel gasten!

Je kunt van te voren niet bedenken hoe de dag zal gaan verlopen met al die kamperende gasten op onze camping. Welke werkzaamheden je zoal zal gaan doen. Er zijn zoveel mensen, met zoveel wensen! Dat geeft een enorme druk op ons allemaal. Steeds maar weer schakelen. Soms hang ik wel vier keer in een uur met Moniek, onze schoonmaakster aan de lijn. Moniek, kan je even schoon beddengoed brengen bij chalet Artistiek? En daarna weer; "Moniek, zou je even in het toiletgebouw willen kijken, er is een ongelukje geweest?" Ach Moniek, ja weer met mij, sorry, maar zou je nu aub bij de container alles willen aanvegen, die is net geleegd maar er ligt nog overal en ergens viezigheid? Moniek moet er af en toe van tot tien tellen. Verzucht: "Wat moet ze nu weer?" En dat begrijp ik. Het is een hele toer om de hele dag maar van het ene na het andere te worden gestuurd en nauwelijks tijd te hebben om je dingen netjes af te kunnen maken.
Op de receptie is het al niet anders. Het is echt hollen of stilstaan. Mensen die aan de balie info wensen, en tegelijkertijd gaat de telefoon. Wanneer je "pech hebt" is er ook net iemand die EHBO nodig heeft. Tijdens het hoogseizoen is het hectisch. Er valt maar weinig te plannen. Je wordt geleefd en je moet met elkaar juist dan zorgen dat de gast een zo vlekkeloos mogelijke ervaring krijgt.  Het is topsport en de vraag is natuurlijk: "hoe bereiden we ons voor op deze top drukte wanneer we moeten top presteren?"
Presteren onder druk is lastig. Kijk alleen al maar eens naar de Olympische spelen. Deze topsporters staan onder enorme druk. Wanneer die druk er eenmaal is, kan je natuurlijk doen alsof die druk er niet is. Je kunt hem "wegpuffen" met meditatie en andere technieken. Je kan de druk ook omarmen en jezelf erin gaan oefenen/trainen. Wat is de oorzaak van de druk? Die zal bij ons, net als bij de topsporters gewoon altijd blijven bestaan. Dan doen we er toch beter aan, door onszelf te trainen in deze topprestaties leveren onder druk. Tot hoever kan je gaan met de druk? Hoe stress bestendig ben je? We hebben in het verleden wel eens een stagiaire gehad. Een schat van een meid, super creatief en vol passie. Maar al snel kwam ze er achter dat deze dynamische omgeving iets te veel van het goede voor haar was. Nog voordat het hoogseizoen begonnen was, hadden we allemaal wel door dat ze beter af en toe wat afstand kon nemen, door even zich op te kunnen laden in een prikkel arme omgeving. Gelukkig hadden we al lekker wat vlieg uren achter de rug met wat (gesimuleerde) druk. Zo wisten we beter hoe we het hoogseizoen konden invullen. Wie wat, wanneer zou doen. Zo waren we klaar om met elkaar te zorgen voor de toffe gast ervaring. Want dat is waar we voor werken. Met elkaar, elke dag weer opnieuw. Het zou te lastig geweest zijn, wanneer we er pas in het hoogseizoen zelf achter zouden zijn gekomen. Immers, dan moet de boel gesmeerd lopen. Daarom hadden we de druk in een rustige periode nagebootst.
Hoe ga jij met je organisatie om met druk? We zijn benieuwd, wees welkom! De polletjes Watersportcamping Heeg.
https://www.facebook.com/campingheeg

2 opmerkingen: