-0515-442328-

donderdag 29 oktober 2015

200 mensen sociaal ontslaan!

Gisteravond mocht ik weer een presentatie bijwonen van Annemarie van Gaal bij de Rabobank Sneek Zuid West Friesland. Ze had het o.a. over sociaal 200 mensen ontslaan. Lees hieronder hoe zij dat deed!

Het is augustus1998, en Annemarie van Gaal heeft het gevoel alsof het lijkt of de banken in Rusland failliet zijn? Ze heeft samen met Derk Sauer het prachtige Independent Media in Rusland opgebouwd en heeft op dat moment 800 mensen in dienst. Hoe gaat ze de augustus salarissen betalen? Ze maakt het over maar geen van de medewerkers heeft het ontvangen, alle banken in Rusland zijn failliet gegaan, er is geen systeem dat hiervoor borg staat, iedereen is al het geld op de banken in Rusland kwijt! Er is nog maar een strategie waarbij ze met de Independent Media misschien kunnen overleven; ontsla 200 mensen en hoop dat volgende maand er weer een bank is!
200 mensen ontslaan, hoe doe je dat? Last in, first out? Neen, van Gaal ging het sociaal doen. Ze keek niet naar de beste redacteur, ze keek wie er geen gezin achter zich had, of wie niet net een hele zieke partner had die op dat moment behandelingen onderging die handen vol geld koste. Ze keek dus naar de medewerkers die het eigenlijk wel wat ken lije.
Haar donkerste dag brak aan, vrijdag. Iedereen wist dat ze die dag te horen kregen of ze wel of niet konden aan blijven. Annemarie vroeg de ongelukkige medewerkers een voor een of dan weer in een groepje naar zich toe. Ze vertelde dat ze helaas afscheid van elkaar moesten nemen. Geen boze verweer woorden, geen drama's van huilende werknemers, nee er gebeurde iets typisch. Ze hadden allemaal medelijden met haar, met Annemarie! "Maak je geen zorgen om mij" en ze gaven haar bloemen en andere cadeaus.
200 Mensen sociaal ontslaan, van hart tot hart kijken zal ik maar zeggen. Hoe mooi zou het zijn wanneer we dat hier ook zo zouden kunnen doen. Maar hier zitten we in Nederland en in heel veel opzichten hebben we het hier toch heel veel beter dan in Rusland. Het enige beknellende dat we hier hebben is de enorme verlammende regelgeving waarin vreemde trekkrachten je als werkgever als camping, soms heel nare besluiten moet nemen. Omdat je het als organisatie gewoon niet kan veroorloven om bepaalde risico's te lopen. Daardoor moet je soms harteloze beslissingen nemen.

Mensen moeten ontslaan is voor niemand een prettig iets, maar met een warm hart kunnen ontslaan, met de menselijke maat, dat zou hier in Nederland toch wel iets extra's brengen!
Ik ben heel benieuwd naar je reactie, wees welkom, de polletjes Watersportcamping Heeg.
https://www.facebook.com/campingheeg

Geen opmerkingen:

Een reactie posten