-0515-442328-

donderdag 23 januari 2014

wankel perspectief ofwel, waarom de economie in Nederland nog niet kan aantrekken

Marcel Weernink, econoom bij het hoofdkantor van de Rabobank geeft een presentatie over zijn visie op 2014. Hij toont ons allerhande statistieken, hij neemt ons mee van de macro economie naar de meso economie en de regionale economie. Hij vertelt waarom we er in Nederland vooral nog niet zijn!

We moeten onze verliezen gaan nemen, en pas als dat is opgelost, pas dan kunnen we weer verder. In het buitenland hebben de overheden al lang die pijnlijke verliezen genomen door hun maatregelen. In Nederland zijn we nog steeds niet toegekomen aan het afbouwen van onze schulden.
Daarvoor wijst Marcel ons op de volgende vijf oorzaken;

  • De loongroei is lager dan de inflatie
  • De werkloosheid is hard gestegen sinds het uitbreken van de crisis
  • Er was een behoorlijke daling in de woningprijzen in de afgelopen jaren
  • De huishoudens zijn, daar waar kon hun schulden gaan aflossen
  • De bezuinigingen van de overheid
De verwachtingen voor 2014 zijn dan ook met een inflatie van 1,5% een werkloosheid die stijgt met +7,5% en een begrotingstekort van -3,5% is er maar een wankel perspectief.
De mondiale groei ziet er wat beter uit, met name doen onze oosterburen het goed. Ik zie dat beeld ook terug op onze camping. De reserveringen van onze Duitse gasten lopen heel goed. Tijdens de topweekenden hebben we al voor diverse producten vol geboekt.

Het was weer een mooie avond, wat fijn om zo aan de hand van een econoom te mogen kijken naar alle informatie! Nu maar hopen dat "ze" het in Den Haag snel begrijpen dat we beter "even" door de zure appel kunnen gaan bijten en ons schuldverlies gaan nemen! Marcel, kan je die presentatie niet beter op het binnenhof gaan leveren?
Ik ben nieuwsgierig naar je reactie! Bedankt in ieder geval en laten we er met elkaar een mooi jaar van maken!


Geen opmerkingen:

Een reactie posten