-0515-442328-

woensdag 1 januari 2014

wat zijn jou goede vooroordelen voor 2014?

Vooroordelen, waar komen ze vandaan en wat brengen ze ons? Gisteravond heb ik met een klein groepje vrienden thuis oud & nieuw gevierd en we kwamen al snel op het thema vooroordelen en hoe ook die in de loop der tijd (en inzicht) weer veranderen.

Zo heeft een van onze vriendstel een zoon en daarna een dochter. Bij de wetenschap dat haar tweede een dochter was, was ze blij want dan kon haar zoon later altijd met de kwetsbare dochter de stad in.....Alsof jongens niet kwetsbaar zouden zijn. Ook vroeger was dat niet anders, denk maar wat zich zoal in de katholieke kerk heeft afgespeelt, de sexuele mishandelingen vonden vooral plaats bij jongens.
Een ander vooroordeel is dat vrouwen en mannen in het verleden een heel verschillende bijdrage leverde aan alle huishoudelijke klussen. En nog steeds besteed de gemiddelde vrouw in Nederland 50% meer tijd aan huishoudelijke klussen dan de mannen.
Ook op de camping zie ik dat het meestal de mannen zijn die bepaalde klussen doen. Ik zie veel vaker een man het chemisch toilet legen, dan een vrouw. Ik zie veel vaker een man de caravan op zijn plaats rijden, dan een vrouw en ik zie veel vaker kleine kinderen met een moeder in het toiletgebouw badderen dan een man.
BBQ-en doen dan weer veel vaker de mannen en de vrouwen smeren alle kinderen veel vaker in met zonnecreme. En wanneer ik naar het reserveren kijk dan doet veel vaker een vrouw dat, dan dat de man de reservering in orde maakt. Maar vaker is natuurlijk niet altijd! En zo kan je ook makkelijk de plank mis slaan. Voor je het weet ga ik ervan uit dat de vrouw in de receptie hulp nodig heeft met de caravan op zijn plaats zetten. Maar het kan me ook extra allert maken. Ik zou net wat vaker aan een vrouw kunnen vragen of ze eventueel hulp bij het op de plaats krijgen van haar caravan kan vragen, wij bieden het haar graag aan!
Wanneer er een jong gezin aan komt, kan ik vragen of ze wellicht behoefte hebben aan avond kinderoppas bij hun tent, zodat ze nog even een afzakkertje in het dorp kunnen halen, samen even zonder de kinderen.

Vooroordelen kunnen ons helpen, maar ook enorm beperken of zelfs tegen werken. Zolang we ons daar maar van bewust zijn. Maar wat nu mijn goede vooroordeel voor 2014 is? Ik ben er nog niet uit, jij al wel?
Wees welkom, de polletjes Watersportcamping Heeg.
https://www.facebook.com/campingheeg

Geen opmerkingen:

Een reactie posten