-0515-442328-

maandag 16 december 2013

hoe gaan we straks ons brood verdienen?

De basis om te innoveren is goed in Nederland. Misschien zijn we op wereld niveau zelfs wel koploper! Onze (lucht) havens en spoorbanen, ons onderwijs niveau, de overheid en het beschermde intelectuele eigendommen, het is allemaal prima op niveau. Maar hoe komt het dan toch dat we ondanks deze stevige basis maar niet in staat lijken om dat meest innovatieve land ter wereld te kunnen worden?

Henk Volberda heeft deze innovatie paradox onderzocht en wellicht dat we dan wel weten welke drempels ons beperken.
Op drie niveau's ziet hij die drempels;
risico kapitaal
Als je wilt innoveren, dan zeg je eigenlijk dat je risico's wilt nemen en daarvoor is altijd geld nodig, risico kapitaal. Maar de gemiddelde bank is niet zo makkelijk te verleiden om in deze financiele behoeften te voorzien. In Silicon Valley heb je zgn. business angels die het invenstment fund op zich nemen, waar hebben we die in Nederland?
Samenwerking tussen het bedrijfsleven en kennisinstellingen
We ontmoeten elkaar veeln te weinig, praten over maar veel minder MET elkaar. Hierdoor missen we de kruisbestuiving, het beklijven van de kennis in de maatschappij (verduurzamen van kennis) en we missen de aansluiting tussen commercie (wensen en behoeften van de markt) en kennis.
Tekort aan technici en onderzoekers
Ze zijn er niet, niet in die mate die we keihard nodig hebben. Maar wat doen we eraan? We leiden nog steeds hordes studenten op in vakgebieden waar een enorme overcapaciteit in is, maar waar blijven de technische studenten? Waar blijven de mensen die durven te promoveren? Waarom is het promoveren zo'n enorme aanslag op je sociale leven? En waarom waardereen we dat onvoldoende?

En, zo verteld Henk, we hebben jaren lang onze maakindustrie het land uitgejaagd. Die maakindustrie hadden we niet nodig, we waren een diensten economie. Maar zonder producten weinig diensten, zo zien we dat nu. We hebben onze maatschappij onnodig kwetsbaar gemaakt!
Onze productie is naar het oosten verschoven, maar inmiddels het grootste deel van R&D ook.

Wanneer ik kijk naar onze branche, de recreatie dan zie ik veel parallelen lopen met het algemene beeld.
Het gebrek aan risico kapitaal, het te weinig samenwerken met de kennisinstellingen en het tekort aan technici en onderzoekers. Ook dat beeld zien we keihard terug in de recreatie. En als ik lees dat het ene recreatie bedrijf na het andere in China wordt ontwikkeld in een moordend tempo. Zou er straks nog brood te verdienen zijn met een camping in Nederland?
Wat denk jij? Ik ben benieuwd naar je reactie, wees welkom, de polletjes Watersportcamping Heeg.
https://www.facebook.com/campingheeg

Geen opmerkingen:

Een reactie posten